12.6.2017 20:44

Το φροντιστήριο «Πουκαμισάς» σχολιάζει τα θέματα των πανελληνίων

ΑΕΠΠ Γ’ Λυκείου

Τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας.

Το θέμα Α ήταν για μαθητές που έχουν διαβάσει καλά τη θεωρία, χωρίς σημεία άξια ιδιαίτερης προσοχής.

Το θέμα Β ήταν για μαθητές που έχουν κατανοήσει καλά τη θεωρία και είναι σε θέση να την εφαρμόσουν σε ασκήσεις. Το Β2 είχε μια ασάφεια στην εκφώνηση που μπέρδεψε πολλούς μαθητές.

Το θέμα Γ ήταν το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών με πολύ ιδιαίτερη εκφώνηση. Ήθελε καθαρό μυαλό, ψυχραιμία, λογική και γνώσεις πετοσφαίρισης (volleyball). Απαιτούσε σύνθετες, μεθοδολογικές διεργασίες με κίνδυνο ο μαθητής να οδηγηθεί σε λάθη. Τα ερωτήματα Γ2 και Γ3 θεωρούνται ιδιαίτερης δυσκολίας.

Το θέμα Δ ήταν πιο βατό από το Γ, αλλά απαιτούσε εξοικείωση με το τελευταίο κεφάλαιο (των υποπρογραμμάτων). Ήταν ένα θέμα καταγραφής και επεξεργασίας πινάκων με τη διαφορά ότι υπήρχε η απαίτηση κλήσης και ορισμού 3 υποπρογραμμάτων γεγονός που καθιστά το θέμα απαιτητικό. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το ερώτημα Δ3.

Ιστορία Γ’ Λυκείου

Τα θέματα κινήθηκαν στο πνεύμα της προηγούμενης χρονιάς. Απαιτούσαν συνθετική ικανότητα και σωστή διαχείριση του χρόνου, δεδομένου ότι το θέμα Γ1 περιελάμβανε τέσσερα ιστορικά παραθέματα, ενώ οι πηγές του θέματος Δ1 εμπεριείχαν πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία που χρειάζονταν σωστή οργάνωση.  Τέλος, το θέμα Β1.α. το οποίο ζητούσε από τον υποψήφιο να αναφερθεί στα χαρακτηριστικά των κομμάτων επιδέχεται παρερμηνείες ως προς το ζητούμενο. Η διατύπωση της ερώτησης δημιουργεί ερωτήματα.

Φυσική Γ’ Λυκείου

Τα θέματα χαρακτηρίζονται βατά για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Καλύπτουν το μεγαλύτερο εύρος της ύλης και δίνουν τη δυνατότητα στους πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές να έχουν καλή επίδοση. Δεν παρουσιάζουν σημεία ασάφειας.

Πιο συγκεκριμένα: Το Θέμα Α είναι απλό και μέσα στα πλαίσια του σχολικού βιβλίου. Το Θέμα Β θέλει προσοχή στο Β2, λόγω εφαρμογής της εξίσωσης Bernoulli και της εξίσωσης συνέχειας σε σωλήνα σταθερής διατομής. Το Θέμα Γ θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο υποερώτημα Γ4, στη λύση της τριγωνομετρικής εξίσωσης (για όποιον το έχει λύσει με αυτόν τον τρόπο) και στις πράξεις. Στο Θέμα Δ, γνωστά και κλασικά τα υποερωτήματα Δ1, Δ2.

Προσοχή χρειάζεται στο Δ3 στο οποίο από τη στιγμή που κόβεται το νήμα το σώμα κινείται μόνο με την επίδραση του βάρους. Έτσι εκτελεί μεταβαλλόμενη μεταφορική, αλλά σταθερή στροφική κίνηση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με 2 τρόπους είτε με χρήση εξισώσεων κίνησης είτε με εφαρμογή ΑΔΜΕ.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ