23.5.2022 13:06

Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας οι εργασίες στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Λειτουργικό το φράγμα μέσα στο 2023 - Τι σημαίνει πρακτικά για τη Χίο η λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου

Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας έπειτα από χρόνια διακοπής, οι εργασίες ολοκλήρωσης του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, με την ανάδοχο εταιρεία PC Development να εγκαθίσταται στο σημείο.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την καθαίρεση των τριών μανδυών του φράγματος ενώ υπολογίζεται ότι θα καταστεί πλήρως λειτουργικό μέσα στο 2023.

Την ίδια ώρα επιτόπια επίσκεψη στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 2 Ιουνίου οι Υπουργοί Νότης Μηταράκης και Γιώργος Γεωργαντάς σε μια συμβολική κίνηση, σηματοδοτώντας την επανέναρξη των εργασιών στο πολυπόθητο έργο για τη Χίο. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε την απαραίτητη χρηματοδότηση 1,8 εκ για την ολοκλήρωση του έργου. Αναλυτικότερα η χρηματοδότηση του 1,8 εκ. ευρώ περιλαμβάνει:

α) την εγκατάσταση και παρακολούθηση δικτύου οργάνων, β) έρευνα και ανάλυση της στατικής και δυναμικής επάρκειας του φράγματος, γ) εργασίες καθαίρεσης και ανακατασκευής του μανδύα στεγάνωσης του φράγματος, δ) μελέτη πλημμυρικού κινδύνου και ε) σύμβουλο ποιοτικού ελέγχου της εκτέλεσης των εργασιών.

Τι πρακτικά σημαίνει η ολοκλήρωση του Φράγματος

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Βασίλης Μυριαγκός, η λειτουργία του Φράγματος θα σηματοδοτήσει νέα εποχή για την υδροδότηση του νησιού.

Και αυτό διότι, το Φράγμα μπορεί να συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια ενός χρόνου περί τα 3 εκ. κυβικά μέτρα νερού όταν οι αφαλατώσεις παρέχουν στο δίκτυο της ΔΕΥΑΝ Χίου 1,3 εκ. κ.μ. νερό τον χρόνο.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε τελείως τις αφαλατώσεις για 2 χρόνια με πολλαπλά οφέλη», ανέφερε ο κ. Μυριαγκός και προσέθεσε:

«Το βασικότερο όφελος είναι ότι θα παρέχουμε στις βρύσες των σπιτιών υψηλής ποιότητας νερό, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς προβλήματα ενώ ένα από τα οφέλη είναι και η μείωση του κόστους για τη ΔΕΥΑΝ Χίου αφού για τη λειτουργία των αφαλατώσεων πληρώνει περί τις 500.000 ευρώ τον χρόνο στη ΔΕΗ, πριν τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις λέγοντας ότι, η λειτουργία του Φράγματος θα οδηγήσει σε ξεκούραση των γεωτρήσεων και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αποφεύγοντας τα φαινόμενα υπεραντλήσεων και παρουσίας βαρέων μετάλλων.

Τέλος εστίασε και στο γεγονός της πληθυσμιακής κάλυψης, εξηγώντας ότι το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, θα υδροδοτήσει με επάρκεια τους 25.000 κατοίκους της πόλης και τους 10.000 κατοίκους του Βροντάδου καλύπτοντας έτσι τα 3/4 του πληθυσμού του νησιού.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ