29.5.2024 13:03

Στρατηγική συνεργασία ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑΝ Χίου για να έχουμε καλύτερης ποιότητας νερό στις βρύσες μας

Έρχεται ψηφιοποίηση και αντικατάσταση δικτύων, μείωση του ενεργειακού κόστους και εκπαίδευση του προσωπικού

Την στρατηγική συνεργασία της ΕΥΑΘ με τη ΔΕΥΑΝ Χίου ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ Πρόδρομος Μανωλάκης, από κοινού με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Άνθιμο Αμανατίδη, με στόχο όπως είπαν τη βελτίωση της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης αλλά και τον ποσοτήτων νερού στη Χίο. Η συνεργασία αυτή, η οποία θα έχει αρχική διάρκεια ενός έτους, αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στις υποδομές του νησιού.

Ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση των δικτύων

Η πρώτη και κύρια δράση της συνεργασίας αφορά την ψηφιοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης για την καταγραφή όλων των υφιστάμενων δικτύων και την παροχή εναλλακτικών διαδρομών σε προβληματικά δίκτυα. Αυτό θα επιτρέψει, όπως εξήγησε, την καλύτερη παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των δικτύων, με απώτερο στόχο τη μείωση των απολεσμένων ποσοτήτων νερού και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τεχνογνωσία και υποστήριξη σε τεχνικά θέματα

Η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, δεσμεύεται να παράσχει τεχνογνωσία και υποστήριξη σε τεχνικά θέματα, όπως η χλωρίωση του νερού και η εξοικονόμηση ενέργειας στα αντλιοστάσια. Η υποστήριξη αυτή θα βοηθήσει στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας νερού και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα για τη ΔΕΥΑΝ Χίου.

Προγραμματισμένες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις

Ο κ. Μανωλάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι. ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης της πόλης, με προϋπολογισμό περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη πρόσθετες μελέτες για την περιφέρεια του νησιού, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών νερού. Επιπλέον, η συνεργασία με το ΕΑΓΜΕ αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την αξιοποίηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων του νησιού.

Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τιμολογιακή πολιτική

Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τις λειτουργίες της ΔΕΥΑΝ Χίου, με αποτέλεσμα η μείωση των τιμολογίων να είναι δύσκολη για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί στόχο για το 2025, με την ελπίδα η εταιρεία να παρουσιάσει ένα πιο κοινωνικά δίκαιο σύστημα χρεώσεων.

Εκπαίδευση και υποστήριξη προσωπικού

Η ΕΥΑΘ θα προσφέρει εκπαίδευση στο προσωπικό της ΔΕΥΑΝ Χίου, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη για την επιτυχή υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων. Στελέχη της ΕΥΑΘ το επόμενο διάστημα θα μεταβούν στη Χίο για να παρέχουν άμεση βοήθεια και εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στο νησί.

Η συνεργασία μεταξύ ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑΝ Χίου αναμένεται να φέρει σημαντικές βελτιώσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, ενισχύοντας την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που παρέχεται στους κατοίκους. Η ψηφιοποίηση των δικτύων, η τεχνική υποστήριξη και η εκπαίδευση του προσωπικού αποτελούν βασικούς πυλώνες αυτής της συνεργασίας, που φιλοδοξεί να καταστήσει τη Χίο πρότυπο βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ