24.9.2018 21:40

Όσα λέει και όσα δεν λέει η δικηγόρος του Δήμου Ειρ. Μονιού

Σειρά απρόσεκτων αντιφάσεων στην απάντησή της που καταλήγει στη γνωστή απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη

Τη σιωπή της έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων του συστήματος «Διαύγεια» από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, σπάει μέσω επιστολή της στον «π» η Δικηγόρος του Δήμου Ειρ. Μονιού, λέγοντας ότι η σχέση της είτε με την Ύπατη Αρμοστεία είτε με την Υπ. Ασύλου του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει επηρεάσει την άσκηση των καθηκόντων της, δηλαδή την προάσπιση των δικαιωμάτων του Δήμου Χίου.

Ο «π» δημοσίευσε αυτούσιες τις θέσεις της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, κρίνοντας ότι εγείρουν μείζον ζήτημα και μόνο από την επαγγελματική σχέση προγενέστερα ή μεταγενέστερα της κ. Μονιού με κρατικούς ή διακρατικούς φορείς, τους οποίους καλούνταν με αποφάσεις του Δ.Σ. να διώξει δικαστικά.

Αυτούσια η απάντηση της Ειρήνης Μονιού

Σε αποκατάσταση και μόνο της ορθής τάξης των πραγμάτων και χωρίς τούτο να αποτελεί διάθεση απάντησης στα αυθαίρετα συμπεράσματα μιας ομάδας ανθρώπων που επιλέγει να με λασπολογήσει ανώνυμα, χωρίς μάλιστα να έρθει σε προσωπική επαφή μαζί μου, λεκτέα είναι τα ακόλουθα:

Ο έχων την ιδιότητα του δικηγόρου είναι δημόσιος λειτουργός. Στα πλαίσια αυτά, η σχέση μου με τον Δήμο Χίου είναι σχέση εντολής και όχι δημοσιοϋπαλληλική. Είναι υπηρεσιακή και όχι πολιτική. Υπηρετώ τα καθήκοντα μου με γνώμονα το αποκλειστικό συμφέρον του εντολέα μου, του Δήμου Χίου και όχι μεμονωμένων εκπροσώπων του, με τρόπο που έχει επιφέρει έως σήμερα άρτια αποτελέσματα προς το συμφέρον του Δήμου. Υπηρετώ επίσης τα συμφέροντα λοιπών εντολέων μου, ιδιωτών και μη, τους οποίους διατηρώ  κάθε δικαίωμα να εκπροσωπώ εκ της δικηγορικής μου ιδιότητας.

Η απαρχή της ενασχόλησης μου με το προσφυγικό εδράζεται ήδη σε χρόνο πέραν της δεκαετίας. Η σχέση μου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έληξε μετά από έγγραφη παραίτηση μου σε χρόνο προ της αναλήψεως των καθηκόντων μου στον Δήμο Χίου, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2015 (αυτό άραγε γιατί δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των συνημμένων εγγράφων;). Σε κάθε περίπτωση ουδόλως μπορεί να γίνει αντιληπτό σε εμένα, ως μέσο νοήμονα κοινωνό πώς η σχέση αυτή και η συμμετοχή μου σε σεμινάριο προσφυγικού που έλαβε χώρα το 2010 μπορεί να ευθύνεται για τα «δεινά» αυτού του τόπου.

Δεν διατηρώ ουδεμία υπαλληλική σχέση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, του οποίου τα συμφέροντα φυσικά και δεν εκπροσωπώ. Η εγγραφή μου στο Μητρώο Δικηγόρων δεν θεμελιώνει εξαρτημένη σχέση εργασίας με την Υπηρεσία Ασύλου και δεν αποτελεί ασυμβίβαστο. Αποτελεί πηγή δεξαμενής δικηγόρων για ανθρώπους που χρήζουν δωρεάν νομικής συνδρομής. Αλοίμονο εάν αντιστοίχως η εγγραφή μου στον κατάλογο των αυτεπαγγέλτως διοριζόμενων δικηγόρων του Πρωτοδικείου Χίου που εξυπηρετεί ανθρώπους πένητες, με καθιστούσε υπάλληλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Δήμος Χίου έχει λάβει πλείστες νομικές ενέργειες και είναι ο μόνος Δήμος της χώρας που έχει ενεργήσει νομικά με ποικίλους τρόπους ενάντια στην κρατική μεταναστευτική πολιτική, χωρίς ωστόσο το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί, διότι κατά γενική παραδοχή το προσφυγικό είναι πρόβλημα πολιτικό και όχι νομικό. Λόγω του χειρισμού των υποθέσεων από συγκεκριμένους δικηγόρους, δεν έχω παράσχει οποιαδήποτε συμβουλευτική σε θέματα που χειρίζονται έτεροι συνάδελφοι.

Δεν χαράσσω την μεταναστευτική πολιτική του τόπου.

Κλείνοντας, οφείλω να ομολογήσω ότι με απασχολεί το γεγονός ότι της δημοσιότητας αυτής δεν έτυχα σε προηγούμενο χρόνο παρά τις ατελείωτες ώρες σκληρής εργασίας μου και επαγγελματικών κόπων. Ωστόσο μπορώ να αντιληφθώ ότι αυτοί που στα κείμενα τους μιλούν τόσο εύκολα για «βασίλεια» πρεσβεύουν την άποψη ότι οι βασιλιάδες γεννιούνται, λαμβάνουν το χάρισμα κληρονομικά και βασιλεύουν κόποις άλλων. Ο επαγγελματισμός μου και η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Προς τούτο επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμη αξίωση που απορρέει από την παράνομη και επεξεργασία προσωπικών μου δεδομένων και την κατευθυνόμενη διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε βάρος μου με τον σκοπό της βλάβης της τιμής και της υπόληψης μου.

 

Σε κάθε περίπτωση ο «π» μελετώντας αναλυτικά τα στοιχεία που παρέθεσε η Παγχιακή Επιτροπή έχει να επισημάνει τα εξής:

Τι λέει η δικηγόρος και τι φανερώνουν τα έγγραφα

  • «Η σχέση μου με τον Δήμο Χίου είναι σχέση εντολής και όχι δημοσιοϋπαλληλική»,  αναφέρει η Ειρ. Μονιού.

Σε αυτό το σημείο βέβαια δεν απαντά στο ερώτημα αν οι σχέσεις με τον Δήμο Χίου υπάγονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα του Δημοσίου, μέσα στις οποίες υπάρχει η διάταξη ότι απαγορεύεται η διπλή σχέση με το Δημόσιο.

  • «Η σχέση μου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έληξε μετά από έγγραφη παραίτηση μου σε χρόνο προ της αναλήψεως των καθηκόντων μου στον Δήμο Χίου, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2015».

Σε αυτό το σημείο η Δικηγόρος διαμαρτύρεται για ποιο λόγο αυτή απόφαση – δηλαδή της παραίτησής της από την Ύπατη Αρμοστεία τον Οκτώβριο του 2015- δεν συμπεριλήφθηκε στα έγγραφα.

Σωστά. Όμως πως εξηγεί η ίδια ότι ενώ παραιτήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία τον Οκτώβριο του 2015, η απόφαση πρόσληψής της δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» τον Αύγουστο του 2015 και τον Σεπτέμβρη επίσης του 2015 εμφανίστηκε στην «Αλήθεια» ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας; Παραιτήθηκε δηλαδή, σύμφωνα με όσα λέει, τον Οκτώβριο του 2015 από την Ύπατη, ενώ προσλήφθηκε στον Δήμο 2 μήνες νωρίτερα και συνέχιζε να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Ύπατης 1,5 μήνα μετά. Όμως ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

  • Στην επιστολή της η Δικηγόρος Ειρ. Μονιού συγχέει το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου με τον κατάλογο των αυτεπαγγέλτως διοριζόμενων δικηγόρων του Πρωτοδικείου Χίου, λέγοντας ότι το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου «αποτελεί δεξαμενή δικηγόρων για ανθρώπους που χρήζουν δωρεάν νομικής συνδρομής».

Είναι όμως το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου ίδιο με το Μητρώο Δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου μέσα από το οποίο επιλέγει το Πρωτοδικείο για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να ορίσουν Δικηγόρο;

Στο Μητρώο Δικηγόρων της Υπ. Ασύλου μπαίνουν όλοι οι Δικηγόροι του νησιού αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν επιλογής; Υπάρχει ανάρτηση επιτυχόντων και επιλαχόντων και άρα αξιολογείται κάποιος και τοποθετείται ναι ή όχι; Έλαβε ή δεν έλαβε το καθαρό ποσό των 2.720 για νομική συνδρομή σε πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την απόφαση κατανομής των επιλεγέντων δικηγόρων του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής;

  • Η ίδια τονίζει ότι δεν έχει παράσχει οποιαδήποτε συμβουλευτική σε θέματα που χειρίζονται άλλοι συνάδελφοί της. Γιατί όμως; 

Μήπως επειδή δεν μπορούσε να παραστεί επειδή δεν ήταν Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω; Μήπως επειδή κατ’ επανάληψη σε πολλές περιπτώσεις δήλωνε διάφορα κωλύματα με αποτέλεσμα να απουσιάζει; Αγνοεί ότι ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος πριν αναγκαστεί να κάνει στροφή 180 μοιρών επικαλούταν τη γνώμη της νομικής συμβούλου, δηλαδή της ίδια περί μη μήνυσης στον Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για την υπέρβαση του πλαφόν στη ΒΙ.ΑΛ.;

  • Η Ειρ. Μονιού σημειώνει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη αξίωση που απορρέει από την «παράνομη και επεξεργασία προσωπικών μου δεδομένων».

Όμως είναι προσωπικά δεδομένα και παράνομη επεξεργασία η ανάρτηση στο διαδίκτυο εγγράφων που υπάρχουν στον Δημόσιο Τομέα και άρα προσβάσιμα από τον κάθε πολίτη; Άλλωστε όπως ίσως γνωρίζει, στους όρους χρήσης του συστήματος «Διαύγεια», σημειώνεται ρητώς το εξής:

«Τα έγγραφα και πληροφορίες δημοσίου τομέα που αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του «Δι@γεια» μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επαναχρησιμοποιηθούν, διαδοθούν μέσω συνδέσμων και να αναδημοσιευθούν, για εμπορικούς ή μη σκοπούς, χωρίς να απαιτείται άδεια ή καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος, υπό τους όρους του Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ Α’ 57), όπως κάθε φορά ισχύουν και σε κάθε περίπτωση υπό τον όρο αναφοράς της πηγής τους».

 

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ