1.12.2020 14:17

ΛΑΣ Δήμου Χίου: «Τιμολογιακή πολιτική ΔΕΥΑΝΧ 2021! Μια από τα ίδια»

Για άλλο ένα χρόνο παρακολουθήσαμε να συζητείται η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝΧ που αποτελεί και τη βάση του π/υ που θα κατατεθεί μετά. 

Για μια ακόμη φορά τα ελλείμματα που υπολογίστηκαν έρχονται να βαρύνουν τις πλάτες των δημοτών. 

Παρουσιάζεται έλλειμμα 200χιλ. στα έσοδα της αποχέτευσης ως εκ τούτου, ο απλός και εύκολος τρόπος που προτείνεται από την υπηρεσία είναι η αύξηση από το 30% στο 60% της αποχέτευσης, επί του καταναλισκόμενου νερού του κάθε νοικοκυριού, που χρεώνεται στους λογαριασμούς.

Επίσης προτείνεται αύξηση της τιμής στην αποχέτευση στα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου. 

Φέτος αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο της λειψυδρίας που παρουσιάστηκε στο Βροντάδο, στις περιοχές της πόλης της Χίου και στον Αγ. Μηνά με την μίσθωση και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, πιθανά στην περιοχή του Βροντάδου.

Παρόλο που θεωρήσαμε και συμφωνήσαμε για λόγους ανάγκης σε αυτή την προσωρινή και μόνο λύση, παρά την αντίθεσή μας στη λύση των αφαλατώσεων, το οικονομικό βάρος, όσο μικρό και να είναι θα μετακυλιστεί σε αυτά τα νοικοκυριά. 

Επί σειρά ετών μετέχοντας στο ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ έχουμε προτείνει διάφορες λύσεις βραχυπρόθεσμες, για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, όπως κατασκευές μικρών ανασχετικών φραγμάτων, άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών, αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα ειδικότερα μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί τα τελευταία έτη. Επίσης αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού με κατασκευή υδροδεξαμενών. Ορθολογική χρήση των γεωτρήσεων.

Αυτό που τελικά εισπράττουμε είναι ότι η ΔΕΥΑΧ αναλίσκεται σε έργα κυρίως βελτιώσεων και συντηρήσεων.

Στις δαπάνες που υποβλήθηκαν από την υπηρεσία δεν έχει εγγραφεί ένα έργο προοπτικής για να εξασφαλιστεί νερό εκτός από την επαναξιολόγηση της μελέτης για το φράγμα Κοντού, που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει τελικά και κυρίως πότε. 

Ο σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια φαίνεται να περιορίζεται σε αφαλατώσεις και γεωτρήσεις, αν και η χρηματοδότηση 5.5 εκ. για επεξεργασία του νερού του βιολογικού σε νερό άρδευσης, όταν υλοποιηθεί θα είναι μια ανακούφιση.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αυξήσεις ειδικά σε μια περίοδο ύφεσης που βιώνουμε, μετά τα 10ετή μνημόνια και τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Δεν μπορούμε να δεχτούμε με κανένα τρόπο το πέμπτο σε μέγεθος νησί να μην μπορεί να αξιοποιηθεί ως προς τη μορφολογία του για να έχει νερό αρκετό και ικανοποιητικό σε ποσότητα και ποιότητα.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή που έχει τον τελευταίο λόγο, να σκύψει στο πρόβλημα του νερού, με όλη τη σοβαρότητα και το σεβασμό που οφείλει προς τους δημότες ώστε να δοθούν λύσεις πραγματικής ανακούφισης για τον σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων στο υδρευτικό και στο αποχετευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί. 

Ο κόσμος έχει ανάγκη καλής ποιότητας και ικανής ποσότητας αυτού του φυσικού αγαθού του νερού!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ