4.11.2022 10:20

"Η «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» με ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης - Η Βρίσα και η Σάμος πότε;"

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο

Έγινε προ ημερών γνωστό ότι στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια εξασφαλίστηκε και καλώς η ένταξη σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα υλοποίησης για την επόμενη διετία 71 νέων και κομβικής σημασίας έργων στα πλαίσια ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής. Όλα αυτά προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης EYBOIA META που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ομάδα μελέτης του πρώην Υπουργού κ. Σταύρου Μπένου και δημοσιεύτηκε την 1η Νοέμβρη 2022 στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σαν δεσμευτική πρόταση της Κυβέρνησης. 

Με προϋπολογισμό του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ύψους 381.6 εκατομμυρίων Ευρώ και 8,1 εκ για μελέτες που είναι ανεξάρτητος και πέραν των κάθε είδους αποζημιώσεων και επιδοτήσεων των πυροπλήκτων, το 60% αφορά την κατασκευή οδικών έργων και το υπόλοιπο κατανέμεται σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και της αναδάσωσης στην περιοχή.

Πραγματικά πρόκειται για τεράστιο οικονομικό πρόγραμμα. Για σύγκριση να αναφέρουμε ότι το σύνολο του ΠΕΠ Β. Αιγαίου για τη περίοδο 2021-27 είναι 394 εκ €.

Το master plan που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ (https://eviameta.diazoma.gr) περιλαμβάνει: α) έργα που ήδη είναι έτοιμα προς ένταξη σε Εθνικά ή και Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και β) δράσεις που δεν έχουν ακόμα πλήρη ωριμότητα ή δεν μπορούν για άλλους λόγους (κυρίως κανονιστικούς) να προχωρήσουν. Να σημειωθεί ότι το master plan περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά δελτία που είναι απαραίτητα για την ένταξη των καθ’ έκαστα έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα υλοποίησης.

Κι εμείς στην πολύπαθη και ακριτική Σάμο, θύματα της φονικής και καταστροφικής μανίας του Εγκέλαδου, των πλημμυρών και της φωτιάς, με την πανδημία παρούσα, τα βάρη του μεταναστευτικού- προσφυγικού διαρκή και τον αναθεωρητισμό της γείτονος μόνιμη απειλή, είμαστε ακόμα στο περίμενε. Το ίδιο γίνεται και στη Βρίσα της Λέσβου που κατεδαφίστηκε πλήρως από το σεισμό του 2017, ενώ η ευρύτερη περιοχή κάηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Στη περίπτωση της Σάμου οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Στεφανάδη αρνήθηκαν την πρόταση της Συμπαράταξης Πολιτών του Βόρειου Αιγαίου για ανάθεση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ανασυγκρότησης της μετά σεισμό Σάμου στον πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο .

Η επιλογή τους αυτή αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, περίτρανα, σήμερα, τεράστιο πολιτικό λάθος και κρίσιμη απώλεια αναπτυξιακής ευκαιρίας υψηλών προδιαγραφών για τον τόπο μας. Το βασικότερο δεν είναι βέβαια τα πρόσωπα που θα εκπονήσουν το σχέδιο, αλλά το γεγονός ότι δεν προχωρά το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης παρά την υπόσχεση του κυβερνητικού συντονιστή κ. Τριαντόπουλου, κάτω από τις δικές συνεχείς πιέσεις είναι αλήθεια, για την ανάθεση από την Κυβέρνηση από τον Μάιο του 2022. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Περιφερειάρχης κ .Μουτζούρης έφερε τον κ. Μπένο στη Βρίσα πριν δυο μήνες για να πει την άποψη του και ενώ εκείνος μίλησε για την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης παρέμβασης, δηλαδή κάτι ανάλογο με την Εύβοια, ακολούθησε σιωπή.

Βέβαια όταν η ίδια η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου δεν σέβεται τις αποφάσεις της και κοροϊδεύει τους πολίτες και όταν οι Δήμοι δεν τολμούν ή δεν μπορούν να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή, ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Πόσο μάλλον όταν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να οργανώσουν και να ενεργοποιήσουν τους πολίτες τους σε ένα πλατύ, ενωτικό και ενιαίο διεκδικητικό κίνημα τι μπορεί να περιμένει κανείς από την Κυβέρνηση που θεωρεί τα προβλήματα σαν αντίπαλο αλλά καταφέρνει να τα προσπερνά χωρίς να τα αγγίζει καθώς δεν νιώθει πεισματική και καυτή την ανάσα της τοπικής Κοινωνίας στον παχύ της σβέρκο; 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι εδώ και θα συνεχίζει να πιέζει ώστε να μην κατοχυρωθεί ότι οι πολίτες του Β. Αιγαίου είμαστε δεύτερης κατηγορίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ