7.6.2018 17:11

Δίκη αντιφάσεων και εντάσεων για την ανακύκλωση

Με 14 μήνες για ρύπανση περιβάλλοντος και πρόκληση κινδύνου καταδικάστηκε η εταιρεία «Οικόπολις» για την κατάσταση στη ΒΙ.ΑΛ.

Γεμάτη αντιφάσεις και εντάσεις ήταν η πολύκροτη δίκη της εταιρείας «Οικόπολις» που οδηγήθηκε στα Δικαστήρια έπειτα από το δημοσίευμα του politischios.gr για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο δεματοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών στη ΒΙ.ΑΛ. ως αποτέλεσμα της άρνησης του Δήμου να παραλάβει τα σωρευμένα απορρίμματα.

Ανάμεικτα απορρίμματα είδε η Πυροσβεστική

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η κατάθεση του Αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σταύρου Καπελαρίδη ο οποίος μετέφερε στο Δικαστήριο όσα κατέγραψε στον χώρο έπειτα από αυτοψία στις 23/5.

«Ο χώρος ήταν γεμάτος από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία σε ύψος ξεπερνούσαν τα 2 μέτρα και καταλάμβαναν περί τα 9/10 του χώρου. Μέσα βρίσκονταν 4 εργάτες της «Οικόπολις» που εργάζονταν ωστόσο δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος διότι υπήρχε μεγάλη ποσότητα από ανακυκλώσιμα που ήταν ανάμεικτα με οικιακά απορρίμματα», εξήγησε ο κ. Καμπελαρίδης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καπελαρίδη σήμερα και μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ και την παρέμβαση των αρχών η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη ενώ εκδόθηκε και νέο πιστοποιητικό πυρασφάλειας στο όνομα της εταιρείας.

Ενδιαφέρον είχε και τα όσα είπε για το Β’ Τμήμα της ΒΙ.ΑΛ. δηλαδή ακριβώς δίπλα από την ανακύκλωση, χώρος που ο Δήμος Χίου χρησιμοποιεί ως αποθήκη παροπλισμένων οχημάτων και στην οποία υπάρχουν δεξαμενές πετρελαίου χωρίς κανένα πιστοποιητικό πυρασφάλειας, χωρίς ωστόσο εκεί να παρέμβει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

Ισχυρισμοί χωρίς έγγραφα και αποδείξεις

Με μετριασμένες απαντήσεις που έχριζαν επιπλέον διευκρινήσεων κάτι που προκάλεσε τον εκνευρισμό των Δικαστών και της Εισαγγελέως και επικαλούμενος έγγραφα που ουδέποτε προσκόμισε εμφανίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας και συνδικαλιστής Αλέκος Γαϊτάνος.

Ο κ. Γαϊτάνος κατηγόρησε την εταιρεία ότι διέκοψε τη διαδικασία της ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να σωρευτεί στον χώρο μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ποιο λόγο το έκανε αυτό η «Οικόπολις» μετέφερε την άποψή του ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκπορεύτηκε από την πτώση της τιμής των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Υπάρχουν ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία η εταιρεία τα θεωρεί ως απόβλητα και ζητά τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ ενώ εμείς λέμε ότι πρόκειται για ανακυκλώσιμα με αξία και γι’ αυτό τον λόγο αρνούμαστε να τα οδηγήσουμε για ταφή», εξήγησε ο κ. Γαϊτάνος αναφερόμενος στην ουσία της διαφωνίας του Δήμου με την ιδιωτική εταιρεία.

Προκειμένου να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς του ενώπιον του 3μελούς Πλημμελειοδικείου Χίου ο κ. Γαϊτάνος επικαλέστηκε έγγραφο του καθηγητή Λέκκα τον οποίο χαρακτήρισε ειδικό επιστήμονα και για τον οποίο ανέφερε ότι έχει πραγματοποιήσει αυτοψία στη ΒΙ.ΑΛ. έχοντας διαπιστώσει ότι αυτά που αποκαλεί απόβλητα η «Οικόπολις» στην ουσία αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά αξίας. Ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται ότι δεν πάρθηκε υπόψη από το Δικαστήριο αφού του ζητήθηκε να προσκομίσει το συγκεκριμένο έγγραφο ή να θυμηθεί μήνα και έτος, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ο ίδιος ο κ. Γαϊτάνος αποδέχθηκε ότι μαζί με τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν στη ΒΙ.ΑΛ. και οικιακά απορρίμματα ισχυριζόμενος ότι η αναλογία ανακυκλώσιμων και οικιακών απορριμμάτων είναι 95% προς 5%, ισχυρισμός που προκάλεσε γέλιο στην αίθουσα με τους συνηγόρους υπεράσπισης να σχολιάζουν ότι ο Δήμος Χίου πρέπει να αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο με τέτοια ποσοστά καθαρότητας.

Κατέρριψε τα βασικά επιχειρήματα

Διαφωτιστική υπήρξε η κατάθεση του Γ. Μπαλή εκ μέρους της εταιρείας «Οικόπολις».

«Μπορεί να μην ακούγεται καλό στα αυτιά ορισμένων αλλά δεν είναι όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν στους κάδους ανακυκλώσιμα. Για παράδειγμα ένα χαρτί λερωμένο δεν αποτελεί ανακυκλώσιμο υλικό. Το πρόβλημα ξεκίνησε σταδιακά να διογκώνεται από το 2015 μέχρι και σήμερα εξαιτίας της αλλαγής των κάδων ανακύκλωσης. Οι πρώτοι κάδοι ήταν κλειστοί και είχαν μόνο μικρές οπές. Οι νέοι κάδοι ανοίγουν πλήρως με αποτέλεσμα ο καθένας να πετάει μέσα ότι θέλει. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά αυξάνονταν και ο όγκος των σύμμεικτων υλικών τα οποία, σύμφωνα με τους πιστοποιημένους φορείς αποτελούν υπολείμματα για ταφή. Εμείς αυτά τα υλικά τα στέλναμε στην Αθήνα και μας τα επέστρεφαν πίσω με αποτέλεσμα κανείς να μην τα παραλαμβάνει και να στοιβάζονται στη ΒΙ.ΑΛ.», ανέφερε ο κ. Μπαλής.

Επιπρόσθετα κατέθεσε ότι αφενός η τιμή του πλαστικού έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, αφετέρου ότι η εταιρεία πληρώνεται με βάση τον όγκο των ανακυκλώσιμων που στέλνει στην Αθήνα και συνεπώς δεν είχε κανένα όφελος να παρουσιάζει λιγότερη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών.

«Ανέφερε ο κ. Γαϊτάνος ότι η ανακύκλωση είχε σταματήσει. Αυτό είναι ψευδές διότι όπως φαίνεται από τα παραστατικά που προσκομίσαμε δεν σταματήσαμε να στέλνουμε στην Αθήνα ανακυκλώσιμα υλικά και μάλιστα στις ίδιες ποσότητες σε σχέση με πριν», κατέληξε.

Δήμος υπεράνω κάθε ευθύνης

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Σπ. Σταυράτη, κατά την αγόρευσή της αρνήθηκε ότι η Εισαγγελία κινητοποιήθηκε μέσω δημοσιεύματος του «π», κατηγορώντας την εταιρεία ότι δημιούργησε με πρόθεση όλη αυτή την κατάσταση, δημοσιοποιώντας τη στον «π» προκειμένου να εξαναγκάσει τον Δήμο να παραλάβει τα υπολείμματα και να τα οδηγήσει προ ταφή στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου, κάτι όμως που διαψεύστηκε λίγα λεπτά αργότερα από την συνήγορο υπεράσπισης Κάτια Χούλη αφού παρουσίασε παραστατικά κατά τα οποία αποδείχθηκε ότι η ίδια η εταιρεία πλήρωσε, ως μη όφειλε, για να μεταφέρει τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ ώστε να αδειάσει ο χώρος της ΒΙ.ΑΛ..

Τελικά το Δικαστήριο καταδίκασε την «Οικόπολις» σε 14 μήνες φυλάκιση με αναστολή επί 3ετία για ρύπανση περιβάλλοντος και πρόκληση κοινού κινδύνου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ