13.11.2020 7:36

ΔΕΥΑΝΧ: Στη μάχη νέες γεωτρήσεις και αφαλατώσεις ενάντια στα προβλήματα υδροδότησης

Πρόταση για διαχείριση των όμβριων υδάτων από τον Δήμο Χίου

Να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στη Χίο, σε τρεις βασικούς τομείς ύδρευση-άρδευση, αποχέτευση και όμβρια ύδατα, επιχείρησε η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ Χίου, το απόγευμα της Πέμπτης, μέσα από διαδικτυακή συζήτηση με προσκεκλημένες δημοτικές παρατάξεις αλλά και υπηρεσιακά στελέχη.

Παρότι οι δημοτικές παρατάξεις, πλην της παράταξης του Δημάρχου δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ζητώντας συγκεκριμένη ατζέντα, η ενημέρωση έκρυβε αρκετές ειδήσεις κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων και την προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.

Η ύδρευση και τα προβλήματα

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο πρόεδρος της εταιρείας Βασίλης Μυριαγκός αναφέρθηκε στα προβλήματα της υδροδότησης κυρίως στην πόλη αλλά και σε περιοχές του Βροντάδου, λέγοντας ότι αυτά ήταν μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Μυριαγκός το πρόβλημα εντοπίζεται κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο και αφορούν κυρίως τμήματα της πόλης όσο και του Βροντάδου, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης νερού.

«Τον χειμώνα οι ανάγκες είναι περί τις 7.000 κ.μ. νερό την ημέρα για την πόλη και 1.500 κ.μ. για τον Βροντάδο. Το πρόβλημα ξεκινά όταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτές οι ανάγκες διπλασιάζονται», εξήγησε ο κ. Μυριαγκός, λέγοντας ότι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την υδροδότηση των συγκεκριμένων περιοχών από σήμερα.

Η αιτία του προβλήματος

Αναφερόμενος στα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΝ Χίου, εξήγησε ότι αυτά εντοπίζονται κυρίως στις μονάδες αφαλάτωσης, τις οποίες χαρακτήρισε ως γερασμένες και μειωμένης δυναμικότητας, αφού όπως είπε, ο χρόνος ζωής τους είναι περί τα 15 χρόνια και οι υπάρχουσες στη Χίο – πλην μίας- έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια.

Ένα ακόμη πρόβλημα, είναι η υπερκατανάλωση από την πλευρά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι φέτος τον Ιούνιο, παρότι δεν υπήρχαν επισκέπτες και τουρισμός, καταγράφηκαν καταναλώσεις Αυγούστου.

Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και οι γεωτρήσεις, αφού οι περισσότερες είχαν υπεραντληθεί τα περασμένα χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένα βαρέα μέταλλα ενώ κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις κλοπές νερού καθώς και τις διαρροές του δικτύου.

Στη μάχη νέες γεωτρήσεις και μονάδες αφαλάτωσης

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υδροδότησης η ΔΕΥΑΝ Χίου αποφάσισε να βάλει νέες γεωτρήσεις αλλά και μονάδες αφαλάτωσης. Όπως είπε ο κ. Μυριαγκός, ήδη η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει πληρώσει στη ΔΕΗ 21.000 προκειμένου να ηλεκτροδοτήσει μία ανενεργή μέχρι σήμερα γεώτρηση στην περιοχή Μαρμαροτράπεζα, ακόμα μία στην περιοχή της Ευρετής ενώ είναι σε συζητήσεις με το Νοσοκομείο για την χρήση ενός πηγαδιού στην περιοχή Λωλόδεντρα.

Επιπλέον η ΔΕΥΑΝ Χίου θα ενοικιάσει μία μονάδα αφαλάτωσης που θα τοποθετηθεί στον Βροντάδο και θα έχει δυνατότητα παραγωγής 1.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, σε περίπτωση που υπάρξει αστοχία στις αφαλατώσεις του Θόλους καθώς και μία μονάδα αφαλάτωσης 3.000 κυβικών μέτρων στην πόλη.

Σε ότι αφορά στη Νότια Χίο αναφέρθηκε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η τοπογραφική και υδραυλική μελέτη για το Φράγμα Κοντού και μέσα στο επόμενο έτος θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενώ προχωράνε και οι μελέτες για μονάδες αφαλάτωσης που θα δίνουν νερό σε Ιωνία και Μαστιχοχώρια.

6 νέοι βιολογικοί και επεξεργασμένο νερό σε Κάμπο και Καμπόχωρα

Ο κ. Μυριαγκός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επιχορήγηση της ΔΕΥΑΝ Χίου με 5 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για αναβάθμιση του βιολογικού της πόλης.

Όπως είπε, με τη συγκεκριμένη επεξεργασία θα δίνονται 4.000 κ.μ. νερού τη μέρα για αδρευτικούς σκοπούς των Καμποχώρων ενώ μέσα από την αξιοποίηση των δικτύων του φράγματος Κόρης Γεφύρι θα δίνεται νερό και στον Κάμπο για τον ίδιο σκοπό.

Τέλος ενημέρωσε ότι σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 6 μικροί βιολογικοί σε Μεστά, Πυργί, Ελάτα, Αρμόλια, Συκιάδα και Βολισσό.

Η διαχείριση των όμβριων στον Δήμο Χίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όσα ειπώθηκαν και για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων με τον Βασίλη Μυριαγκό να σημειώνει ότι πλέον η ΔΕΥΑΝ δεν μπορεί να ανταποκριθεί αφού απαιτούνται πολλά έργα και με μεγάλα χρηματικά ποσά.

Έτσι προτάθηκε, παρόντος του αντιδημάρχου Γιάννη Ξενάκη, η διαχείριση των όμβριων να γίνεται από τον Δήμο Χίου με την υποστηρικτική βοήθεια και τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΝΧ.

Αμετάβλητη η τιμολογιακή πολιτική

Τέλος ο κ. Μυριαγκός, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΝΧ λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι από το δάνειο των 3 εκ. ευρώ που είχε πάρει η εταιρεία τη δεκαετία του 1990, έχουν πληρωθεί 8 εκ. ευρώ και απομένουν ακόμα 4,5 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Μυριαγκός ανέφερε ότι θα είναι αμετάβλητη και αυτή τη χρονιά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ