9.5.2024 12:42

ΔΕΥΑΝ Χίου – Αυτοτελή πρόστιμα έως 300€ για όσους υπερκαταναλώσουν νερό βάσει των ορίων του 2023

Παρά τις όποιες βροχοπτώσεις είχαμε την φετινή περίοδο, σε ακολουθία της περσινής κακής βροχομετρικά περιόδου, τα υδροληπτικά έργα παρουσιάζουν χαμηλά υδατικά αποθέματα.

Αυτό οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στη λήψη μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης νερού, σε όλους τους τομείς, ώστε να περιοριστεί η άσκοπη χρήση και να εξασφαλιστεί η αναγκαία επάρκεια κατά κύριο λόγο για τις υδρευτικές ανάγκες των οικισμών.

Σε συνέχεια των μέτρων που λήφθηκαν πέρσι, και με την ολοκλήρωση των καταμετρήσεων των υδρομέτρων, διαπιστώθηκε ότι ενώ μεγάλο μέρος των δημοτών προσαρμόστηκε στις αποφάσεις του ΔΣ και οδηγηθήκαμε σε μια θερινή περίοδο με ελάχιστα προβλήματα και με κάλυψη των αναγκών, μια μικρή μερίδα δημοτών δεν πειθάρχησε στα μέτρα και ειδικότερα στους περιορισμούς μέγιστης ποσότητας που είχαν λάβει με αποφάσεις του ΔΣ ως κατ’ εξαίρεση διατήρησης σε λειτουργία των παροχών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΥΑΝ Χίου αποφάσισε μία σειρά μέτρων τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  1. Επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα σε όσους ξεπέρασαν το όριο κατανάλωσης που είχε επιβληθεί το 2023 ως εξής:
  • Υπέρβαση έως 100% του ορίου: 100€ αυτοτελές πρόστιμο
  • Υπέρβαση από 100% έως 200% του ορίου: 200€ αυτοτελές πρόστιμο
  • Υπέρβαση από 200% του ορίου και πάνω: 300€ αυτοτελές πρόστιμο

2) Διακόπτονται όλες οι αρδευτικές παροχές μέχρι την επανέναρξη των βροχοπτώσεων αρχής γενομένης από 13 Μαΐου

3) Εξαιρούνται από διακοπή αρδευτικών παροχών όσοι κατόπιν αίτησής τους προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι ανήκουν στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Επαγγελματίες αγρότες: θα αναφέρουν τις παροχές που χρησιμοποιούν, τις εκτάσεις που αυτές αφορούν και την καλλιέργεια που υπάρχει εγκατεστημένη
  • Μαστιχοπαραγωγοί: θα αναφέρουν τις παροχές που χρησιμοποιούν, τις εκτάσεις που αυτές αφορούν και τον αριθμό των δενδρυλλίων που θα αρδεύουν
  • Αγροτικές αποθήκες: θα αναφέρεται η χρήση της
  • Οικόσιτα ζώα: θα αναφέρεται ο αριθμός τους
  • Δενδρώδεις καλλιέργειες: θα αναφέρεται η έκταση του ακινήτου, το είδος καλλιέργειας και κατά προσέγγιση ο αριθμός των δέντρων που θα αρδεύονται

Οι αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν το συντομότερο στην Υπηρεσία ώστε να μην προχωρήσει σε διακοπή σε όσες παροχές εγκρίνονται.

4) Συστήνεται επιτροπή για την αμεσότερη εξέταση των δηλώσεων των δημοτών αποτελούμενη από τον Πρόεδρο ΔΣ κο Πρόδρομο Μανωλάκη, τον Προϊστάμενο Τμήματος Ύδρευσης κο Στέφανο Ξενάκη και τον Προϊστάμενο Γραφείου Ύδρευσηςκο Μαρκέλλο Μπαχά.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, θα εξετάζει τις αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις των δημοτών και θα καθορίζει ανώτατο όριο κατανάλωσης για κάθε αρδευτική παροχή. Η Εξυπηρέτηση Πελατών θα ενημερώνει τους δημότες για την εξέλιξη της υπόθεσής τους. Οι αποφάσεις της επιτροπής (συγκεντρωτικά) θα επικυρώνονται από το ΔΣ.

5) Σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ και κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας ενδέχεται να εξαιρεθούν συγκεκριμένες αρδευτικές ζώνες από τα παραπάνω μέτρα όπου οι διαθέσιμοι αρδευτικοί πόροι εμφανίζονται σε θετικό ισοζύγιο σε σχέση με τις αρδευτικές απαιτήσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ