10.5.2022 14:21

Τώρα η Θεραπεία γίνεται Παιχνίδι!

Γράφει η Μαρκέλλα Φύκια, Ψυχολόγος - Lego®Therapist ,Συνεργάτιδα Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

BRICK CLUB ονομάζεται η θεραπεία με βάση τα LEGO®. Αναπτύχθηκε στην Αμερική από τον Δρ. DanLeGoff ο οποίος παρατήρησε ότι τα παιδιά με αυτισμό, όπως και τα περισσότερα παιδιά έλκονται πολύ από τα LEGO®. Έτσι, ανέπτυξε μια μέθοδο στην οποία τα παιδιά φτιάχνουν, συνεργατικά, κατασκευές από LEGO®, με στόχο να βοηθηθούν κυρίως στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Βασικός σκοπός στη θεραπεία αυτή, είναι να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να συνεργαστούν μεταξύ τους για να κατασκευάσουν τα μοντέλα LEGO®. Η δουλειά της κατασκευής ενός μοντέλου με οδηγίες είναι χωρισμένη έτσι, ώστε ένα παιδί να ενεργεί ως «μηχανικός», ένα δεύτερο παιδί ενεργεί ως «προμηθευτής» και ένα τρίτο παιδί είναι ο «οικοδόμος» .

Το κάθε παιδί με τη σειρά του αναλαμβάνει και τους τρεις διαφορετικούς αυτούς ρόλους. Διασπώντας το έργο της οικοδόμησης τα παιδιά καλούνται να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να λύσουν κοινά προβλήματα - συγκρούσεις και να ασκήσουν πολλές διαφορετικές κοινωνικές δεξιότητες.

Μέσω της θεραπείας ενισχύεται τόσο η λεκτική όσο και η μη λεκτική επικοινωνία, οι λεπτές κινητικές δεξιότητες και η φαντασία, βελτιώνονται η βλεμματική επαφή και η εστίαση της προσοχής.

Σύμφωνα με τον Owens et al (2008), η Θεραπεία με βάση τα LEGO®, συγκριτικά με άλλου είδους παρεμβάσεις, βελτιώνει τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, μειώνει τις δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές και κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με τον αυτισμό.

Το BrickClub πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 4- 15 χρονών.

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου τηλ. 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ