18.12.2021 9:53

Το "δώρο" της Καρδιολογικής και της Διοίκησης του Νοσοκομείου στου Χιώτες πολίτες

Στα χνάρια των παλιών, η ομάδα της Καρδιολογικής Κλινικής βαδίζει μπροστά διεκδικώντας σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου ένα νέο υπερηχοκαρδιογράφο που υπόσχεται τόσο την ασφάλεια των ασθενών όσο και την βιωσιμότητα του μέσα στο χρόνο.

Η Καρδιολογική έχει πλέον στα χέρια της ένα νέο απεικονιστικό εργαλείο το οποίο δείχνει με κάθε λεπτομέρεια την καρδιά. Την αρχή έκαναν, ο Διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος Καρδιακής Ανεπάρκειας, Ηλεκτροφυσιολογίας, Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και Μονάδας Εμφραγμάτων, Θ. Καρτάλης σε συνεργασία με τον Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο, Ν. Σμυρνιούδη και φυσικά ολόκληρη την επιστημονική ομάδα που εργάζεται σκληρά. Μιλώντας για ομάδα ειδικοί καρδιολόγοι είναι ο Σ. Γαρουφαλής, Ν. Παπαγιάννης, Π. Βούτας και οι ειδικευόμενοι Μ. Μουτάφη και Δ. Αφενδούλης.

Έτσι, η Διοίκηση του Νοσοκομείου κατόρθωσε να εντάξει το συγκεκριμένο μηχάνημα στον προϋπολογισμό της και να εξασφαλίσει ένα ποσό ύψους 155.000 ευρώ. 

Ο Διευθυντής Καρδιολογικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ν. Σμυρνιούδης εκ μέρους της καρδιολογικής ομάδας απαντά στις ερωτήσεις:

Ποιο ήταν το χρονικό για την προμήθεια του νέου υπερηχοκαρδιογραφικού μηχανήματος και τι σημαίνει για τους ασθενείς αλλά και την καρδιολογική;

Μέχρι τώρα το εργαστήριο υπερήχων της καρδιολογικής κλινικής λειτουργούσε με ένα εξαιρετικό μηχάνημα το οποίο είχε αγοραστεί το 2004 και προσέφερε πάρα πολύ στην λειτουργία της κλινικής αλλά και στην υγεία του Χιακού λαού. Με το πέρασμα του χρόνου το μηχάνημα άρχιζε να παρουσιάζει προβλήματα οπότε χρειάστηκε η αντικατάσταση του. Η προμήθεια έγινε μέσα από κονδύλια του Νοσοκομείου και εξασφαλίστηκε η προμήθεια του μηχανήματος το οποίο είναι και ένα από τα καλύτερα που κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της Διοίκησης του Νοσοκομείου;

Ως καρδιολογική το ζητήσαμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και καταφέραμε να το εντάξουμε στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου. Το μηχάνημα, το προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο μέσα από διαγωνισμό και εξασφάλισε ποσό ύψους περίπου 150.000 ευρώ.

Τι αλλάζει για τους ασθενείς η νέα αυτή προσθήκη;

Η αλήθεια είναι ότι παρέχει αρκετές δυνατότητες καθώς σε σύγκριση με το προηγούμενο έχει καλύτερη ποιότητα απεικόνισης σε σύγκριση με τα προηγούμενα μηχανήματα αλλά διαθέτει επίσης και νέες τεχνικές όπως είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση και άλλες τεχνικές οι οποίες βασίζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις. Έτσι, διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες για την ανατομία της καρδιάς όσο και για την λειτουργική της κατάσταση.

"Το GE Vivid 7 pro που προμηθεύτηκε η Καρδιολογική Κλινική το 2004 απέδωσε όφελος πάνω από 2,5 εκ. ευρώ στο  Νοσοκομείο"

Βέβαια πίσω από τα εργαλεία κρύβονται και οι ιατροί που τα χειρίζονται, είναι όλοι οι ιατροί εκπαιδευμένοι στον χειρισμό;

Σίγουρα, για να επωφεληθεί ο κόσμος χρειάζεται να υπάρχουν τα μηχανήματα αλλά και να υπάρχει η γνώση για το πως θα πρέπει να τα χειρίζονται. Σίγουρα έχουμε εκπαιδευτεί ωστόσο έχουμε δρόμο για μια επιπλέον εκπαίδευση στον τρόπο που θα το αξιοποιήσουμε. Αυτή την επένδυση θα προσπαθήσουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Για παράδειγμα στο προηγούμενο μηχάνημα πραγματοποιήθηκαν 40.000 μελέτες πράγμα το οποίο σημαίνει κάθε μελέτη  70 ευρώ με το κρατικό τιμολόγιο,  το προηγούμενο μηχάνημα απέδωσε στο Νοσοκομείο όφελος πάνω από 2,5 εκ. ευρώ… Οι επενδύσεις αυτές μπορεί να φαίνονται ακριβές ωστόσο σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται το πολλαπλάσιο όφελος τόσο για την υγεία όσο και την οικονομία.

Ποιες είναι διαφορές με το προηγούμενο μηχάνημα δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νέας γενιάς;

Ως προς την ποιότητα απεικόνισης ιδιαίτερα… Ο υπέρηχος είναι ένα απεικονιστικό μηχάνημα… Πλέον έχουμε καλύτερη δυνατότητα απεικόνισης της λεπτομέρειας αλλά έχουμε και νέες παραμέτρους οι οποίες δεν υπήρχαν στο προηγούμενο όπως είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση  ή η απεικόνιση της εκκίνησης της καρδιάς στους τρεις άξονες. Η καρδιά δεν κινείται μόνο προς έναν άξονα αλλά κάνει και στροφικές κινήσεις τις οποίες μπορούμε πλέον να μετρήσουμε.

Η καρδιολογική κλινική συνεχίζει να ονειρεύεται με επόμενο σταθμό την ηλεκτροφυσιολογία για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών

Η καρδιολογική κλινική τι σχεδιάζει στο μέλλον;

Εμείς θέλουμε ομαδικά να παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες στον τόπο της Χίου αλλά και σε άλλα νησιά που έρχονται κατά διαστήματα. Επίσης επιθυμούμε  να αναπτυχθούμε και σε άλλους τομείς όπως είναι ο τομές των αρρυθμιών και να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη για τους ασθενείς μας.

Υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο ως προς την προμήθεια άλλων μηχανημάτων στο μέλλον;

Θα ήταν λάθος εάν έλεγα ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι αλλά πάντα ζητάμε και επιδιώκουμε το κάτι παραπάνω. Το επόμενο όνειρο μας είναι ο τομέας της ηλεκτροφυσιολογίας που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των αρρυθμιών.

Το ομαδικό πνεύμα και το πείσμα έμπειρων ιατρών σε συνεργασία με μια Διοίκηση που ανταποκρίνεται στα αιτήματα τους κρίθηκαν πολύ σημαντικά για την σημερινή προσθήκη ενός εργαλείου για την Καρδιολογική Κλινική. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ