25.2.2021 16:50

Σωστή θέση ύπνου για το νεογέννητο βρέφος

Στην πρώτη επίσκεψη του Παιδιάτρου στο νεογέννητο βρέφος, γίνεται συζήτηση με τους γονείς σχετικά με την ασφάλεια κατά τον ύπνο. Τόσο οι γονείς, όσο και οι λοιποί φροντιστές του βρέφους, πρέπει να γνωρίζουν για τους κινδύνους εμφάνισης συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη καθώς και να αποφεύγουν παλιές πρακτικές που συσχετίστηκαν με θανάτους βρεφών καθώς δημιουργούσαν μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου.

* Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδιατρικής (AAP), οι συνθήκες ύπνου είναι ασφαλείς όταν οι γονείς φροντίζουν για τα παρακάτω:

  • Τοποθετούμε το βρέφος ανάσκελα, με την πλάτη σε σκληρή επιφάνεια, σε κάθε ύπνο, έως ότου το παιδί φτάσει το 1ο έτος της ηλικίας του.

Ένα υγιές βρέφος είναι πιο ασφαλές σε αυτή τη θέση  από την πλάγια θέση και η ύπτια θέση πρέπει να προτιμάται. Ακόμα και για τα βρέφη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δεν αλλάζει αυτή η οδηγία.  Όσον αφορά την θέση μπρούμυτα, αυτή δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται κατά τον ύπνο, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου. Τοποθετούμε όμως το βρέφος για tummy time, όταν είναι ξύπνιο και είμαστε δίπλα του ώστε να το εποπτεύουμε, ώστε να δυναμώσουν οι μύες του αυχένα και της ράχης του.

Όταν το βρέφος ξεκινήσει να γυρίζει από μόνο του μέσα στον ύπνο του , από ανάσκελα στο πλάι ή μπρούμυτα (συνήθως μετά τον 3ο-4ο μήνα) , τότε μπορείτε να το αφήσετε στη θέση που πήρε.

  • Η επαφή του νεογέννητου με τη μητέρα δέρμα με δέρμα συνιστάται για όλα τα νεογέννητα, ανεξάρτητα από τη μέθοδο σίτισης ή τοκετού, αμέσως μετά τη γέννηση (μόλις η μητέρα είναι ιατρικά σταθερή και ξύπνια) για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια, ή όταν η μητέρα χρειάζεται να κοιμηθεί ή να φροντίσει άλλες ανάγκες, τα βρέφη θα πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα στο λίκνο τους.
  • Χρησιμοποιήστε μια σταθερή, σκληρή επιφάνεια ύπνου.

Τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται σε σταθερή επιφάνεια ύπνου (π.χ. στρώμα σε κούνια εγκεκριμένη για την ασφάλεια) καλυμμένη με ένα προσαρμοσμένο σεντόνι χωρίς άλλα κλινοσκεπάσματα ή μαλακά αντικείμενα για τη μείωση του κινδύνου συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου και ασφυξίας.

  • Τα βρέφη δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται να κοιμούνται σε καναπέδες, πολυθρόνες ή σε καθίσματα. Αν το βρέφος σας αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου ή σε άλλη ακατάλληλη επιφάνεια, φροντίστε να το μεταφέρετε στο κρεβάτι του.
  • Συνιστάται ο θηλασμός τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα.

Ο θηλασμός, πέρα από όλα τα άλλα σημαντικά οφέλη του για το βρέφος και τη μητέρα, ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου.

  • Κοινή χρήση δωματίου χωρίς κοινή χρήση κρεβατιού.

Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών, κοντά στο κρεβάτι των γονιών αλλά σε ξεχωριστή επιφάνεια (κοινή χρήση δωματίου). Η βρεφική κούνια, η φορητή κούνια, πρέπει να τοποθετούνται στην κρεβατοκάμαρα των γονέων για τουλάχιστον 6 μήνες, αλλά κατά προτίμηση για τον πρώτο χρόνο.

Παρόλο που δεν συνιστάται να κοιμούνται τα βρέφη στην ίδια επιφάνεια με τους γονείς, υπάρχουν στιγμές που οι γονείς μπορεί να αποκοιμηθούν κατά τη σίτιση του βρέφους τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο ύπνος στο κρεβάτι των ενηλίκων υπό αυτή τη συνθήκη είναι ασφαλέστερος από τον καναπέ ή μια πολυθρόνα. Μόλις όμως ο γονέας ξυπνήσει, πρέπει να βάλει ξανά το βρέφος στο δικό του κρεβάτι, δίπλα του.

  • Κρατήστε μαλακά αντικείμενα και χαλαρά κλινοσκεπάσματα μακριά από την περιοχή ύπνου του βρέφους για να μειώσετε τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου, ασφυξία, υπερθέρμανση, παγίδευση και στραγγαλισμό.

Μαλακά αντικείμενα όπως μαξιλάρια και λούτρινα παιχνίδια σαν μαξιλάρια, παπλώματα και χαλαρά κλινοσκεπάσματα μπορούν να φράξουν τη μύτη και το στόμα ενός βρέφους.

Τα βρεφικά ρούχα και οι υπνόσακοι είναι προτιμότεροι από τις κουβέρτες και άλλα καλύμματα για να διατηρείται το μωρό ζεστό.

  • Όταν ο θηλασμός έχει εγκατασταθεί (συνήθως μετά τις 40 ημέρες) και εάν χρησιμοποιείτε πιπίλα, φροντίστε στον ύπνο να μην χρησιμοποιείτε πιπίλες που εφαρμόζουν με αλυσίδα- κορδόνι πάνω στο βρεφικό ρουχαλάκι.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Αν ένας από τους φροντιστές καπνίζει έστω και έξω από το σπίτι, πριν την επαφή με το βρέφος πρέπει να έχει αλλάξει ρούχα και ιδανικά να έχει κάνει ντουζ.
  • Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση.
  • Σωστός ρουχισμός και θερμοκρασία δωματίου.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να ντύνετε υπερβολικά το βρέφος σας. Το βρέφος είναι εντάξει με μια παραπάνω στρώση ρούχου από αυτή που θα φορούσε ένας ενήλικας στο ίδιο δωμάτιο. Ιδανική θερμοκρασία δωματίου: χειμώνα 19-22, άνοιξη 23-27, καλοκαίρι 28-30.

  • Τακτική παρακολούθηση βρέφους από τον Παιδίατρο και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
  • Αποφύγετε τη χρήση συσκευών που δεν είναι εγκεκριμένες και ασφαλείς για χρήση στον χώρο που κοιμάται το βρέφος σας.

πηγή: kidotfestival.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ