18.1.2021 13:43

Σκέψεις για την Πανδημία και το εμβόλιο

Γράφει ο Σωτήριος Κουπίδης, Ιατρός Εργασίας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.

Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία και ταυτόχρονα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για την πανδημία COVID -19 και το εμβόλιο.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ και έναν σχεδόν χρόνο σε πόλεμο, αντιμέτωποι με έναν εχθρό, που έως σήμερα έχει επιδείξει πολλά πρόσωπα (μετάδοση με επαφή αλλά και αερογενώς με σταγονίδια). Έναν εχθρό που δοκιμάζει και φτάνει στα άκρα τους ακόμα και τα πιο προηγμένα υγειονομικά συστήματα σε ανεπτυγμένες χώρες, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, πόσο εξίσου σημαντική είναι η Δημόσια Υγεία με την Υγειονομική Φροντίδα.

Στις μάχες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα με τον ιό SARS – COV 2 επιστρατεύτηκαν μέτρα υγιεινής των χεριών (ευλαβική αντισηψία), μέτρα υγιεινής του αναπνευστικού (χρήση ιατρικών και μη μασκών), μέτρα κοινωνικής και φυσικής αποστασιοποίησης (τα οποία μέχρι σήμερα κλιμακώθηκαν στα δύο γενικευμένα lockdowns στη χώρα μας) και τέλος μέτρα υγιεινής των χώρων στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε (αναγκαιότητα καλού φυσικού αερισμού των κλειστών χώρων και φροντίδα στον τεχνητό εξαερισμό των κλειστών κτηρίων).

Τα μέτρα αυτά μας αφορούν όλους, διότι με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας και μόνο, μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να μην αποτελέσουμε έναν ακόμα κρίκο σε αυτήν.

Λίγα λόγια για το πρώτο εμβόλιο. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό δεν είναι νέα και αδοκίμαστη. Εδώ και 30 χρόνια πολλοί εκατοντάδες επιστήμονες προσπαθούσαν να παρασκευάσουν εμβόλιο με mRNA το οποίο είναι ευαίσθητο και δύσκολο να εισέλθει εκεί που πρέπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να κατασκευάσει αυτό που πρέπει και μετά να εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω του μία ανάμνηση, που αν χρειαστεί η ανοσιακή μας μνήμη μπορεί να ανακαλέσει και να αντιδράσει κατάλληλα μην αφήνοντας τον ιό να δεσμευτεί στα κύτταρα μας.

Μην ξεχάσετε, ωστόσο, ότι ακόμα και αν άρχισε η εμβολιαστική περίοδος, μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, συνεχίζουμε να μένουμε ασφαλείς στα σπίτια, κρατώντας τις αποστάσεις και τα παράθυρα ανοιχτά όσο είναι εφικτό, και να θυμόμαστε να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση με σκοπό τη διευκόλυνση του κράτους στην οργάνωση του εμβολιασμού.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ