1.11.2021 10:36

Πρώιμη παρέμβαση: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική

Γράφει η Ειρήνη Ασπρούλη, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Πρώιμη παρέμβαση είναι το θεραπευτικό πρόγραμμα που παρέχεται σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες, όπως κινητικές, γλωσσικές, κοινωνικές, γνωστικές και συναισθηματικές.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από ειδικότητες όπως παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχολόγοι.

Στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι να καταφέρει το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητές του, όσο το δυνατόν καλύτερα ή ακόμα και να καταφέρει να τις αναπτύξει στο επίπεδο που ορίζει η ηλικία του.

Σημαντικός ρόλος της πρώιμης παρέμβασης είναι η συμμετοχή και η καλή συνεργασία του ειδικού με τους γονείς, καθώς και η αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέση του ίδιου του παιδιού με τον θεραπευτή του. Οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργά, ώστε να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι για τη σωστή διαχείριση του παιδιού τους. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την πρώιμη παρέμβαση είναι η εμπλοκή των ανθρώπων από όλα τα περιβάλλοντα που πηγαίνει το παιδί, όπως το σχολείο, το σπίτι, περιβάλλοντα δραστηριοτήτων που συμμετέχει (π.χ. κάποιο άθλημα), κ.α., για την καλύτερη λειτουργικότητα του παιδιού.

Τέλος, οι στόχοι του προγράμματος είναι εξατομικευμένοι, τα προγράμματα και οι θεραπευτικές τεχνικές επιλέγονται με βάση τις ικανότητες και τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Η Ειρήνη Ασπρούλη είναι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Έχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο TEACCH, στο σύστημα εναλλακτικής επικοινωνίας PECS και στο πρόγραμμα εντατικής αλληλεπίδρασης (Intensive Interaction). Επίσης. Έχει παρακολουθήσει ένα εύρος σεμιναρίων σχετικών με τον αυτισμό, όπως «Αυτισμός και το σύνδρομο Asperger». «Αυτισμός – Υπερκινητικότητα», «Πρώιμες σχέσεις γονέων – παιδιών», «Εφαρμογή της μεθόδου ψυχαναλυτικής παρατήρησης βρέφους στη θεραπευτική διαδικασία» κ.α.
Από το 2003 έως σήμερα, εργάζεται ως θεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου. Επίσης στα καθήκοντά της περιλαμβάνεται και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και της κοινότητας σε θέματα που άπτονται της ειδικότητας της. Έχει συμμετάσχει πολλές φορές ως πρόεδρος οργανωτικών επιτροπών σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια.

 Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ