5.4.2021 14:09

Μαστίχα Χίου και κατά της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του συκωτιού

Έρχεται μελέτη και για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία

Τις ευεργετικές ιδιότητες της Μαστίχας στο ήπαρ, έτσι όπως αυτές προέκυψαν μέσα από το πρόγραμμα Mast4health που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέλυσε στο πλαίσιο δηλώσεών του ο Ηλίας Σμυρνιούδης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie και επικεντρώθηκε στη χρήση μαστίχας , ως φυσικού συμπληρώματος με τα γνωστά οφέλη για την υγεία.

«Αρκετές αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και μειωτικές λιπιδικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί όχι μόνο στα συστατικά της μαστίχας αλλά και στο ίδιο το φυσικό προϊόν», εξηγεί ο Γιώργος Διδούσης, συντονιστής του έργου MAST4HEALTH και καθηγητής Μοριακής Γενετικής και Νιτριγενετικής στο Χαροκόπιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Για να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των συμπληρωμάτων μαστίχας σε ασθενείς με NAFLD, η ομάδα MAST4HEALTH πραγματοποίησε μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή. Οι ασθενείς έλαβαν συμπληρώματα μαστίχας σε μορφή κάψουλας και αξιολογήθηκαν συγκεκριμένοι γενετικοί και επιγενετικοί βιοδείκτες παράλληλα με τα προφίλ των μεταβολικών και εντερικών μικροβίων.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σύντομα, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με NAFLD που λαμβάνουν μαστίχα παρουσιάζουν συνολική βελτίωση. Όπως προτείνεται παραπάνω, ένα φυσικό συμπλήρωμα παρασκευασμένο με μαστίχα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια καινοτόμος θεραπεία για διάφορες ασθένειες με ή χωρίς πρόσθετα φάρμακα. Όσον αφορά το NAFLD, μια μη φαρμακολογική θεραπεία βασισμένη στη μαστίχα θα είναι αναμφίβολα ένα χρήσιμο εργαλείο στην κλινική πρακτική παγκοσμίως. Παρόλο που απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τον καθορισμό του μηχανισμού στον οποίο βασίζεται ο τρόπος δράσης της μαστίχας, φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να βελτιώνει το επίπεδο φροντίδας των ασθενών με NAFLD.

Όπως πάντως εξήγησε ο κ. Σμυρνιούδης η Ε.Μ.Χ. δεν σταματά εδώ, αφού έχουν ήδη προγραμματιστεί διάφορες έρευνες τόσο για τη μαστίχα όσο και για το μαστιχέλαιο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ