14.6.2019 13:55

Κοινωνικά Δίκτυα: Είναι εποικοδομητικός τρόπος επικοινωνίας;

Γράφει η Φρροκάϊ Φωτεινή-Ελβίσα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (BSc, MSc, PhD C.)

Η ζωή προχωράει και η εξέλιξη μαζί. Η παγκοσμιοποίηση και η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως είναι το διαδίκτυο, έχουν φέρει στο προσκήνιο μέσα που έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων, εκμηδενίζοντας τις γεωγραφικές αποστάσεις και κάνοντας τη ζωή πιο εύκολη. Τέτοια μέσα αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς Social Media), τα οποία εμφανίζονται σε διάφορες μορφές, όπως ιστολόγια, φόρουμς, ιστοσελίδες, όπως Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram κ.ά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα Social Media έχουν εγκαθιδρυθεί  για τα καλά στην καθημερινότητα μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, μιας και απασχολούν μικρούς και μεγάλους.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μονοπωλήσει, επίσης, το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών και αποτελούν σημαντικό πεδίο έρευνας, διότι υπάρχει μια παγκοσμίου εμβέλειας χρήση αυτών των μέσων. Για το λόγο αυτό, πολλές φορές αναρωτιόμαστε για τα οφέλη της επικοινωνίας αυτής.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν θα δούμε ότι και στην αρχαιότητα είχε δοθεί έμφαση στην ανάγκη του ανθρώπου να κοινωνικοποιείται και να συναναστρέφεται με τους άλλους. Όπως είχε πει ο Πλάτωνας «ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον». Είναι έμφυτη και επιτακτική η ανάγκη του ανθρώπου να επιδιώκει την επικοινωνία και συντροφικότητα, καθώς είναι είναι σημαντικό το "ανήκειν" σε μια ομάδα και ένα κοινωνικό σύνολο.

Στη σύγχρονη εποχή, η νέα πηγή επικοινωνίας και υποστήριξης αποτελούν τα Social Media, τα οποία έχουν ενισχύσει την επικοινωνία των ανθρώπων με επαναστατικό τρόπο.  Ήταν αδιανόητο παλιότερα να σκεφτούμε ότι θα μιλάμε και θα βλέπουμε φίλους που ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Μάλιστα, αυτή η ανάγκη για επικοινωνία φαίνεται και από τη συχνότητα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να αναφερθεί μόνο ότι το Facebook είναι το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως, με περισσότερο από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν πάντα δύο όψεις σε κάθε νόμισμα, έτσι και τα Social Media, πέρα από την χρησιμότητα τους δεν είναι τόσο «αθώα» ούτε μπορεί να γίνεται αλόγιστη χρήση τους, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουν ολέθριες συνέπειες, ειδικά όταν πρόκειται για την κατάχρηση τους από τα παιδιά και τους εφήβους. Η απάντηση στην ερώτηση αν τα κοινωνικά δίκτυα είναι εποικοδομητικός τρόπος επικοινωνίας, είναι η εξής: Εξαρτάται! Και εννοώ εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης που γίνεται. Θα αναφέρω ένα απλό μεταφορικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να πάρει ένα μαχαίρι και να κόψει το ψωμί και ένας άλλος ότι χρησιμοποιεί το μαχαίρι για να σκοτώσει. Στην πρώτη περίπτωση, φαίνεται ότι το άτομο κάνει σωστή χρήση του αντικειμένου, στη δεύτερη όμως, χρησιμοποιεί το μαχαίρι βλάπτοντας κάποιον. Συνεπώς, εν δυνάμει καθετί μπορεί να είναι αρνητικό, εφόσον γίνεται κατάχρηση.

Τα οφέλη της σωστής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τα εξής:  κοινωνικοποίηση,  συνομιλία, επικοινωνία των ανθρώπων που βρίσκονται μακριά σε διαφορετικές χώρες, αναζήτηση νέων ευκαιριών για θέση εργασίας, συμμετοχή και ένταξη σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, εύρεση φίλων, ενημέρωση και μετάδοση πληροφοριών ανά τον κόσμο, καταπολέμηση μοναξιάς και ανίας κ.ά. Όμως, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία όταν πρόκειται για τους εφήβους και τα social media. Οι ανησυχίες είναι πραγματικές: παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, η ρητορική μίσους, η εικόνα του σώματος, διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying), εξάρτηση από το διαδίκτυο, που αποτελεί νεοεισαχθείσα μορφή εξάρτησης. Εντούτοις, δεν είναι γνωστό πως η αμεσότητα της ψηφιακής επικοινωνίας μπορεί να διαμορφώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις κοινωνικές δεξιότητες στο μέλλον.

Για τη γενιά των νέων στην εφηβεία τους σήμερα, τα social media είναι τόσο περίπλοκα συνυφασμένα στη ζωής τους, που πραγματικά δεν ξέρουν πως θα ήταν η ζωή χωρίς αυτά. Όταν ληφθούν όμως υπόψη όλα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία και οι χρήστες, μικροί και μεγάλοι, είναι επιφυλακτικοί και συνειδητοποιημένοι για το τι μοιράζονται και ποιοι είναι οι αποδέκτες του περιεχομένου, τότε δεν τίθεται θέμα προβληματισμού. Αυτή άλλωστε η προσοχή που πρέπει να δοθεί στον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας είναι κάτι που συμβαίνει και στην καθημερινή ζωή.  

 

Πληροφορίες: Φρροκάϊ Φωτεινή-Ελβίσα, Πολυτεχνείου 13 (5ος όροφος), τηλ. 227110 5842, κιν. 6938637299

Site: www.frrokai.gr Email: frrokaifotini@gmail.com


 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ