21.9.2022 11:06

Για πρώτη φορά εμβόλιο χωρίς βελόνα στη Θεσσαλονίκη – Χρησιμοποιείται ήδη στο ΑΧΕΠΑ

Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η επαναστατική μέθοδος εμβολιασμών για τον κορωνοϊό χωρίς βελόνα, η οποία είχε γίνει γνωστή πέρυσι στην Ιταλία.

Παγκόσμια πρώτη ήταν στην ιταλική πόλη Μεσσίνα, όπου τον Ιούλιο του 2021 άρχισαν να πραγματοποιούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 χωρίς τη χρήση βελόνας, ως μια μέθοδος ιδανική για όσους φοβούνται παθολογικά τις βελόνες, για τα παιδιά και ως μέθοδος εν γένει αποτελεσματική και ασφαλής, με την αποτροπή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται με τη συσκευή comfort-in, η οποία έχει πολλές εκδόσεις, όπως για υποδόρια έκχυση και τοπική αναισθησία, με το ενδομυϊκό μοντέλο που χρησιμοποιείται στα εμβόλια, να βρίσκεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από τον Μάιο του 2022.

«Το comfort-in έχει πολλές εκδόσεις. Εκδόσεις για υποδόρια έκχυση, εκδόσεις στην τοπική αναισθησία που χρησιμοποιούνται από αναισθησιολόγους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς και το ενδομυϊκό μοντέλο που χρησιμοποιείται στα εμβόλια. Όσον αφορά τα εμβόλια Covid ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 στην Ιταλία. Ήδη χρησιμοποιείται στην Αμερική και την Ινδία και έχει δοθεί έγκριση για να χρησιμοποιηθεί στην Ισπανία και τη Γαλλία», δηλώνει στο ThessToday.gr ο προϊστάμενος πωλήσεων της Connekta Ελλάς και υπεύθυνος ανάπτυξης του comfort-in στην Ελλάδα, Χρήστος Πιστόλας.

Και προσθέτει: «Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε στα τέλη Μαΐου του 2022, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Θέλαμε ένα μεγάλο, πανεπιστημιακό νοσοκομείο που να έχει όλες τις περγαμηνές για να φανεί η αξιοπιστία της συσκευής και της διαδικασίας». Τα εμβόλια που γίνονται μέχρι στιγμής στο ΑΧΕΠΑ με το comfort-in είναι μόνο για τον κορωνοϊό -σημειώνεται ωστόσο ότι η συσκευή έχει την έγκριση για χρήση σε οποιοδήποτε εμβόλιο– και από τα τέλη Μαΐου γίνονται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Στους ενήλικες ο εμβολιασμός χωρίς βελόνα γίνεται με τα εμβόλια της Novavax και της Johnson και στα παιδιά γίνεται με τα εμβόλια της Pfizer.

Εξηγώντας τη διαδικασία, ο κ. Πιστόλας σημείωσε στο ThessToday.gr ότι πρόκειται για μια πολύ γρήγορη προώθηση του υγρού από τη συσκευή. Μπροστά υπάρχει μια σύριγγα με μια μικρή τρύπα. Όταν γίνεται προώθηση από πίσω προς τα μπροστά, υπάρχει πολύ μικρή έξοδος για να βγει το υγρό κι έτσι αυτό συμπιέζεται σε μια λεπτή γραμμή ώστε να διαφύγει. «Το comfort-in αντικαθιστά τη βελόνα με μια πολύ λεπτή, ευθεία γραμμή υγρού που έχει τόση ορμή ώστε να τρυπήσει το δέρμα και να φτάσει στον μυ. Αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και είναι 100% ανώδυνο. Η όλη διαδικασία διαρκεί ένα τρίτο του δευτερολέπτου, από τη στιγμή που πατάει κάποιος το κουμπί, μέχρι να φτάσει το φάρμακο στον μυ».

Η συσκευή αξιοποιείται και για άλλες χρήσεις μεταξύ των οποίων η έκχυση παραγόντων και η έκχυση ινσουλίνης. Για έκχυση φαρμάκου χωρίς βελόνι χρησιμοποιείται και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Παπαγεωργίου, το Θεαγένειο, το Διαβαλκανικό αλλά και η ΒιοκλινικήΕμβολιασμός όμως με το comfort-in γίνεται μέχρι στιγμής αποκλειστικά στο ΑΧΕΠΑ.

Μιλώντας για τα συμπεράσματα από τον πρώτο καιρό του εμβολιασμού με το comfort-in, ο κ. Πιστόλας υπογράμμισε στο ThessToday.gr: «Η έναρξη του εμβολίου έγινε κυρίως για να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την άρνηση των παιδιών ως προς τις βελόνες. Σε πολλά περιστατικά έχουμε δει παιδιά να βλέπουν τη βελόνα και να κλαίνε, να θέλουν να φύγουν και τελικά οι γονείς να τα παίρνουν πίσω στο σπίτι χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο. Με το comfort-in, όταν έδειχνε τη συσκευή η νοσηλεύτρια σε ένα παιδάκι και του έλεγε ότι θα κάνουμε εμβόλιο χωρίς βελόνα, αμέσως βλέπαμε την ανακούφισή του. Το παιδί συνεργαζόταν και έλεγε πως ήθελε να ξανάρθει εδώ για τη δεύτερη δόση γιατί δεν υπάρχουν βελόνες».

Εκτός όμως από το ανώδυνο της διαδικασίας για όσους έχουν σοβαρό, παθολογικό φόβο για τις βελόνες, ο κ. Πιστόλας επισημαίνει και ότι πρόκειται για μια πιο ασφαλή μέθοδο τόσο για τους εμβολιαζόμενους όσο και για το υγειονομικό προσωπικό, ελπίζοντας να κυριαρχήσει στο μέλλον ως τρόπος εμβολιασμού.

Ειδικότερα: «Σε περίοδο αυξημένων εμβολιασμών μπορεί σε ένα νοσοκομείο να γίνονται 500 εμβόλια την ημέρα. Άρα η νοσηλεύτρια θα έρθει σε επαφή με πολλά άτομα κρατώντας μια βελόνα. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος. Είναι θέμα ασφάλειαςΟι νοσηλευτές αφού κάνουν το εμβόλιο “ακυρώνουν” τη βελόνα πετώντας τη σε ένα ειδικό κυτίο. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν παρατηρηθεί ατυχήματα, είτε από τους νοσηλευτές, είτε από τις καθαρίστριεςΜπορεί να τσιμπηθούν με χρησιμοποιημένη βελόνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές εξετάσεις, φόβο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και μεγάλο κόστος για το νοσοκομείο».

ΠΗΓΗ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ