12.9.2023 12:57

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή ενός παιδιού είναι να αφήσει την πάνα και να μάθει να κάνει κακά στην τουαλέτα. Κάθε παιδί μπορεί να εμφανίζει διαφορετικές εντερικές συνήθειες: άλλο πηγαίνει κάθε μέρα, άλλο μέρα παρά μέρα, άλλο μετά από κάθε γεύμα και όλα αυτά τα μοτίβα μπορεί να εντάσσονται στα φυσιολογικά πλαίσια.

Τι ορίζουμε ως δυσκοιλιότητα σε ένα παιδί;

Ένα παιδί με δυσκοιλιότητα έχει σπάνιες κενώσεις (λιγότερες από 2 κενώσεις την εβδομάδα) ή σκληρές, ξηρές κενώσεις που ζορίζουν το παιδί κατά την αφόδευση και αφήνουν το αίσθημα ότι μερικά από τα κακά δεν έχουν βγει. Στην κλίμακα κοπράνων του Bristol, φυσιολογικά θεωρούνται τα κόπρανα 3-4.

Τύποι δυσκοιλιότητας στα παιδιά

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δυσκοιλιότητας: η οργανική και η λειτουργική.

Η οργανική δυσκοιλιότητα έχει αίτια ανατομικά, μεταβολικά, φαρμακευτικά ή λοιμώδη. Τα συχνότερα είναι το συγγενές μεγάκολο, ο υποθυροειδισμός, η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, η αγωγή με σίδηρο. Εδώ κατατάσσεται και η μεταλοιμώδης δυσκοιλιότητα που μπορεί να παρατηρηθεί μετά από μια γαστρεντερίτιδα. Τα αίτια αυτά είναι πιο σπάνια στα παιδιά και διερευνώνται από τον Παιδίατρο όταν τίθεται κλινική υποψία.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν λειτουργική δυσκοιλιότητα. Στα βρέφη μπορεί να παρατηρείται στην περίοδο εισαγωγής των στερεών τροφών ή όταν γίνονται αλλαγές στα γάλατα. Τα παιδιά που τρώνε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τυριά, λευκό ψωμί, κουλούρια και κρέατα μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα αρκετά συχνά. Είναι επίσης ιδιαίτερα συχνή στα νήπια και μπορεί να συμβεί όταν τα παιδιά συγκρατούν τις κινήσεις του εντέρου και δεν πηγαίνουν στην τουαλέτα τη στιγμή που τους έρχεται πχ μη θέλοντας να πάνε στο σχολείο ή να διακόψουν το παιχνίδι. Σαν αποτέλεσμα, τα κακά μένουν στο έντερο περισσότερο χρόνο, αφυδατώνονται, γίνονται σκληρά και όταν τελικά καταφέρει το παιδί να κάνει, η κένωση είναι επώδυνη και μπορεί να έχει και αίμα. Έτσι το παιδί θυμάται την κένωση σαν μια επώδυνη εμπειρία και αναστέλλει και την επόμενη, δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος. Επίσης, λειτουργική είναι και η δυσκοιλιότητα που παρατηρούμε κατά την πρώιμη εκπαίδευση στην τουαλέτα, όταν δηλαδή βγαίνει η πάνα πριν να είναι έτοιμο το παιδί.

Τι συμβαίνει εάν η δυσκοιλιότητα επιδεινωθεί;

Μερικές φορές, ένας κύκλος παρακράτησης —όταν το παιδί κρατάει τα κόπρανα μέρα παρά μέρα— μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

  • έντονο κοιλιακό άλγος (στομαχόπονοι) ή φούσκωμα

  • μειωμένη όρεξη

  • ναυτία ή παλινδρόμηση

  • διάρροια από υπερχείλιση του εντέρου- εγκρόπριση: όταν τα κόπρανα ξεχειλίζουν σαν διάρροια λόγω δυσκοιλιότητας. Είναι στην πραγματικότητα το σώμα του παιδιού που προσπαθεί να εκκενώσει μεγάλη ποσότητα περιττωμάτων.

  • σχισμές πρωκτού- ραγάδες που ενίοτε εμφανίζουν αίμα στο χαρτί στο σκούπισμα

 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

  • Ενθαρρύνετε διατροφικές αλλαγές- δώστε το παράδειγμα!

Εντάξτε στο οικογενειακό μενού περισσότερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και θυμίστε στο παιδί να πίνει περισσότερο νερό - μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Οι τροφές που περιέχουν άμυλο και επεξεργασμένους υδατάνθρακες θα πρέπει να περιορίζονται ενώ η κατανάλωση γαλακτοκομικών θα πρέπει να γίνεται σε λογικές ποσότητες. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για διατροφικές επιλογές και συνδυασμούς τροφών.

  • Ενθαρρύνετε την άσκηση, βοηθά στην κινητικότητα των εντέρων.

  • Διατηρείτε σταθερό ωράριο και πρόγραμμα γευμάτων.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να κάθεται στην τουαλέτα τουλάχιστον για 10 λεπτά μετά από μεγάλο γεύμα ώστε να αποκτήσει ρουτίνα το έντερο.

  • Μείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί, έτσι ώστε το παιδί σας να μην βλέπει το να πηγαίνει στην τουαλέτα ως μια αγχωτική κατάσταση.

  • Φαρμακευτική αγωγή: αυτή δίνεται μόνο από τον γιατρό σας και περιλαμβάνει ωσμωτικώς δρώντα υπακτικά, φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, μαλακτικά των κοπράνων και φάρμακα που διεγείρουν την εντερική κινητικότητα.

Σημαντικό είναι να μην διακόπτετε την αγωγή νωρίτερα από όσο σας συνέστησε ο Παιδίατρός σας και να θυμάστε ότι τα παιδιά μιμούνται τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ