23.2.2021 14:29

Covid-19: Δύσκολος ο έλεγχος στις πύλες εισόδου, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο

Στο φιλότιμο των αφιχθέντων στη Χίο η υποβολή σε «rapid test» - Κοινές πρωτοβουλίες Περιφερειακής Ενότητας και Εργατικού Κέντρου για στοχευμένα τεστ σε ομάδες εργαζομένων

Ένα ζήτημα σημαντικό επανέρχεται έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων στο νησί και αφορά στη θωράκιση του νησιού μέσα από την διενέργεια «rapid test» στις πύλες εισόδου.

Η πρόταση που κυκλοφορεί και μέσω ψηφίσματος προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου αναλυτικά τα εξής:

 «Μετά από έναν δύσκολο Δεκέμβριο όπου η Χίος δοκιμάστηκε από την επέλαση του COVID-19, η τήρηση των μέτρων από το σύνολο των κατοίκων του νησιού είχε σαν αποτέλεσμα,
η Χίος να εμφανίζει ελάχιστο αριθμό θετικών δειγμάτων, φτάνοντας στο σημείο από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου να μηδενίσει το
κοντέρ.

Από τότε όμως παρατηρείται μία κινητικότητα του ιού στο νησί, κάτι που ανησυχεί τους κατοίκους. Κάποια από αυτά φαίνεται να συνδέονται με ταξίδια σε
κόκκινες περιοχές. Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε μέτρα και από τους κυβερνώντες;
Η Χίος διαθέτει δύο πύλες εισόδου. Το λιμάνι της Χίου όπου καθημερινά δεν αποβιβάζονται πάνω από 20 άτομα, ενώ στην δεύτερη πύλη του
αεροδρομίου τα αεροπλάνα έρχονται σχεδόν άδεια. 

Ζητάμε για όσο διάστημα χρειαστεί να διενεργούνται rapid τεστ, και στις δύο πύλες εισόδου για μεγαλύτερη ασφάλεια . Επίσης, θα ήταν σωστό όσοι έρχονται από κόκκινες περιοχές να μπαίνουν σε 7ημερη καραντίνα και μετά να κάνουν και δωρεάν τεστ.                                
Είναι κρίμα, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Με υπευθυνότητα, τήρηση των μέτρων από όλους μας και την διενέργεια τεστ, μπορούμε να κρατήσουμε το νησί καθαρό.»

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης, Παντελής Μπουγδάνος αναφέρθηκε στον ρόλο της πολιτικής προστασίας αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  Η θωράκιση του νησιού απασχολούσε ήδη τον ίδιο πριν την έξαρση των κρουσμάτων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει την υποχρεωτική διενέργεια «rapid test» στους επιβάτες που καταφτάνουν στο νησί.

Έτσι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου θα στηριχτεί στο «φιλότιμο» των επιβατών που θα έχουν την δυνατότητα να υποβληθούν σε «rapid test» κατά την άφιξή τους δωρεάν. Οι ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου θα στηριχτούν κυρίως στην ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου οι ίδιοι να υποβάλλονται σε έλεγχο.

Μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Ενότητα Χίου σχεδιάζει σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο δράσεις προκειμένου να ενεργοποιηθούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων για να υποβληθούν σε «rapid test».

«Σε δυο ή τρεις ομάδες θα μπορούν να κάνουν εντελώς δωρεάν «rapid test» έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και να ελέγξουμε όλους τους εργαζόμενους. Πάμε κάθετα να δούμε όλες τις μεγάλες ομάδες εργαζομένων» δήλωσε ο ίδιος και προσέθεσε ότι εκτός των άλλων αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία είναι και το έργο της ιχνηλάτησης των επαφών ενός θετικού κρούσματος.

Τέλος φαίνεται να έχει τεράστια σημασία η ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει την διενέργεια «rapid test» προκειμένου να θωρακιστούν οι νησιώτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ