12.10.2021 8:55

Πρωτοβουλία Μουτζούρη για να σωθούν τα σκηνικά της υπερπαραγωγής "Σμύρνη μου αγαπημένη"

Κάλεσμα από τον Κώστα Μουτζούρη στην ηθοποιό για να στηθούν στη Λέσβο τα σκηνικά της επικής ταινίας που καταστράφηκαν μετά τα γυρίσματα στον Φαληρικό Ορμο

Τα σκηνικά της σπουδαίας ταινίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 «Σμύρνη μου αγαπημένη» μπορεί να προκαλούν πρόβλημα στον Φαληρικό Ορμο, αλλά είναι καλοδεχούμενα στη Λέσβο!

Ο αεικίνητος περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», καλεί τη σημαντική ηθοποιό Μιμή Ντενίση, με την οποία συνεργάστηκαν άψογα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Λέσβο για τα γυρίσματα της ταινίας της, η οποία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2021, να στήσουν μαζί στη Σκάλα Λουτρών της Μυτιλήνης την προκυμαία της παλιάς Σμύρνης του 1922…

Τα κατεστραμμένα σκηνικά που έγιναν αιτία παρεξηγήσεων και αντιπαράθεσης μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Μιμής Ντενίση… μπορούν να βρουν πιο φιλόξενη στέγη από το να τοποθετηθούν απλά σε ένα θεματικό πάρκο στο Φαληρικό Ορμο, ο οποίος αναμορφώνεται.

Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει και αυτός ως περιφέρεια την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», θα είναι και πάλι αρωγός στην ανακατασκευή των σκηνικών, με τη βοήθεια και άλλων χορηγών από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε αποκλειστικά στην «Espresso»: «Τα νησιά του βορείου Αιγαίου πήραν το 1922 μεγάλο προσφυγικό μερίδιο και όλοι οι νησιώτες αγκάλιασαν τους πρόσφυγες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλοί άνθρωποι που μένουν στα νησιά του βορείου Αιγαίου κατάγονται από τη Μικρά Ασία. Την ιωνική γη. Υπάρχουν σωματεία, σύλλογοι προσφύγων στα νησιά μας από τη Μικρά Ασία. Αρα, καταλαβαίνεται τι σημαίνει το 1922 για εμάς. Μέσα από την “Espresso” θέλω να κάνω πρόταση και μακάρι να συνεργαστώ για ακόμη μία φορά με την κυρία Μιμή Ντενίση. Το σκηνικό που καταστράφηκε μετά το πέρας της ταινίας “Σμύρνη μου αγαπημένη” και ήταν στον Φαληρικό Ορμο θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε ξανά από την αρχή, να το μεταφέρουμε και να το στήσουμε στη Σκάλα Λουτρών στη Λέσβο»!

Ο κ. Μουτζούρης προσθέτει, δε, με νόημα: «Πληροφορήθηκα ότι υπήρχε ένα πρόβλημα μεταξύ της κυρίας Ντενίση και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη σχετικά με τη διατήρηση ή μη των σκηνικών της ταινίας, με αφορμή τα 100 χρόνιας της Μικρασιατικής Καταστροφής, στον Φαληρικό Ορμο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει το τι ακριβώς είχε συμβεί ακριβώς, αν και άκουσα τον κύριο Πατούλη ότι θέλει να κάνει μετά την ανάπλαση του όρμου ένα θεματικό πάρκο για τους πρόσφυγες του 1922 που διαμένουν στο Φάληρο. Μέσα από την εφημερίδα σας δηλώνω ότι θα μιλήσω με την κυρία Ντενίση για το τι θα γίνει. Υπάρχει στη Σκάλα Λουτρών Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης. Εκεί το σκηνικό θα μπορούσε να συνδυαστεί άψογα με τα σκηνικά της σημαντικής ταινίας. Στη Σκάλα Λουτρών υπάρχουν οικογένειες που έζησαν το 1922. Η παλιά προκυμαία της Σμύρνης, απέναντι από την Τουρκία, στη Λέσβο, έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Θα ξαναζωντανέψει με έναν τρόπο. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για τις εκδηλώσεις του 1922 από αυτή την πρωτοβουλία;»

Με μεγάλη προθυμία και χαρά ο περιφερειάρχης δίνει λύση όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά και την ιστορική μνήμη: «Υπάρχει προσφυγικό μουσείο στη Λέσβο και με το σκηνικό θα δέσει, για να μην ξεχαστεί τίποτα. Με την απελευθέρωση του νησιού το 1913, και τις ανταλλαγές πληθυσμών, το χωριό άδειασε από τους Τούρκους, ενώ στη Σκάλα εγκαταστάθηκαν μόνιμα, από το 1923, Ελληνες της Μικράς Ασίας, από τις Φώκαιες και τον Τσεσμέ. Η Σκάλα Λουτρών, που ανήκει στον Δήμο Μυτιλήνης, δημιουργήθηκε το 1930 από 25 προσφυγικές οικογένειες και απαριθμεί σήμερα περίπου 300 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα στη Λέσβο ελάχιστα πράγματα θυμίζουν πως το νησί ήταν κάποτε τόπος υποδοχής ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων από την αιολική γη. Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο. Εδώ εμείς στα νησιά του βορείου Αιγαίου φυλάμε Θερμοπύλες. Προσφερόμαστε να το κάνουμε. Θα φτιάξουμε τα σκηνικά από την αρχή, ασφαλή, στέρεα για το κοινό. Θα επιδιορθώσουμε, την όποια καταστροφή, ή θα τα φτιάξουμε από την αρχή, θα τα μεταφέρουμε και θα τα στήσουμε. Αλλωστε, αυτή η ταινία γυρίστηκε στη Λέσβο όλο το καλοκαίρι και άρχισε η ιδέα της από εδώ».

Πηγή: Espresso

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ