Την άμεση ενίσχυση των μέτρων για την αποτροπή εισόδου του Αφθώδους Πυρετού στην ελληνική επικράτεια ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την εμφάνιση πρωτογενούς εστίας της νόσου στην περιοχή της Σμύρνης, μόλις λίγα χιλιόμετρα από Χίο και Λέσβο.
«Η πρόληψη αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε νόσους που μπορούν να πλήξουν καίρια τον πρωτογενή τομέα», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, υπογραμμίζοντας ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Η ανησυχία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Αφθώδης Πυρετός μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα, ακόμα και με αερογενή τρόπο, διανύοντας αποστάσεις που ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα. Ο ιός προσβάλλει δίχηλα ζώα – βοοειδή, αιγοπρόβατα και χοίρους – με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την κτηνοτροφία και τις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση για τον περιορισμό της διάδοσης, καθώς η Ελλάδα διατηρεί μέχρι σήμερα το καθεστώς «ελεύθερης χώρας χωρίς εμβολιασμό».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των ελέγχων στα σημεία εισόδου από την Τουρκία. Οι τελωνειακές και λιμενικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί για την αυστηροποίηση των διαδικασιών επιθεώρησης, ενώ προβλέπεται:
Απαγόρευση μεταφοράς ζωικών προϊόντων (κρέας, γάλα, μη θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα) από ταξιδιώτες
Ενημερωτική καμπάνια για τους τουρίστες που προέρχονται από αγροτικές περιοχές της Τουρκίας
Ιδρυση σταθμών απολύμανσης υποδημάτων
Ενεργοποίηση απολυμαντικής τάφρου για τον καθαρισμό των τροχών οχημάτων
Επιπλέον, η Περιφέρεια απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων παραγωγικών ζώων να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας:
Περίφραξη των εγκαταστάσεων και απολύμανση εισερχόμενων οχημάτων
Καθημερινός καθαρισμός εξοπλισμού και χώρων
Καραντίνα 21 ημερών για κάθε νέο ζώο που εισέρχεται στη μονάδα
Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία
Αυστηρή απολύμανση προσωπικού και εργαλείων κατά τη διάρκεια κουράς
Η νόσος έχει ήδη επανεμφανιστεί στην Ευρώπη το 2025, με κρούσματα στη Γερμανία, την Ουγγαρία και σοβαρή έξαρση στη Σλοβακία, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για άμεση δράση.
Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν φυσαλίδες στο στόμα και τα πόδια, σιελόρροια, τριγμό των δοντιών, κατάπτωση και μειωμένη γαλακτοπαραγωγή, με υψηλή θνησιμότητα στα νεαρά ζώα. «Η έγκαιρη δήλωση ύποπτων κρουσμάτων είναι υποχρεωτική και κρίσιμη για τον περιορισμό της εξάπλωσης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.