24.1.2022 7:16

Υπ. Πολιτισμού - Πάνω από 2 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα σε αρχαιολογικούς χώρους της Χίου

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις σε Άγιο Γεώργιο Πραστιών, Νέα Μονή, Άγιο Θαλελαίο, Παλιό Ταξιάρχη Μεστών

Έργα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, ύψους 6.282.300 ευρώ  έχουν ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες.

Τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο Βόρειο Αιγαίο είναι τα εξής:

Εκφάνσεις Μνημειακής Ζωγραφικής  Χίου

Το έργο, με προϋπολογισμό 1.470.000 €, αφορά στην αποκατάσταση και συντήρηση τριών σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων με αξιόλογα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στην ύπαιθρο της Χίου. Πρόκειται για τον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Σιδηρούντα με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, τον μεταβυζαντινό ναό του Παλαιού Ταξιάρχη με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα στα Μεστά, σε ένα από τα σημαντικότερα μαστιχοχώρια της νότιας Χίου, και τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Θαλελαίου στο Άγιο Γάλας στη βόρεια Χίο με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των ναών, καθώς και εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών, των λίθινων μελών, των ξυλόγλυπτων τέμπλων και των φορητών εικόνων.

Αποκατάσταση του αμυντικού πύργου και του οχυρωματικού περιβόλου στο μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής Χίου

Το έργο, προϋπολογισμού 700.000 € προβλέπει  εργασίες στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οχυρωματικού περιβόλου και του αμυντικού πύργου του κτηριακού συγκροτήματος. Με την ολοκλήρωση του έργου θα επιτευχθεί η συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού συγκροτήματος της Νέας Μονής, που αποτελεί τοπόσημο της Χίου με διεθνή εμβέλεια και απήχηση. Η Νέα Μονή Χίου αποτελεί εξέχον βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα και έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από το Καθολικό με τα περίφημα ψηφιδωτά του, την Τράπεζα, που μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο, την κινστέρνα (βυζαντινή δεξαμενή), το ηγουμενείο και τα κελιά.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί όχι ένα απλό εργαλείο, αλλά μία σημαντική και πολυεπίπεδη ευκαιρία για ολόκληρη τη χώρα, καθώς χρηματοδοτεί έργα και δράσεις από την προστασία των μνημείων μέχρι την ενίσχυση της καινοτομίας. Ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο παρεμβάσεων που καλύπτουν το σύνολο του Πολιτισμού, από τα μνημεία και το πολιτιστικό απόθεμα των νησιών μας, ως την βελτίωση υφισταμένων πολιτιστικών υποδομών και δράσεων σύγχρονης δημιουργίας. Ήδη έχουν ενταχθεί τα πρώτα έργα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και άμεσα ξεκινά η υλοποίησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται έργα που αναδεικνύουν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής στην ιστορική της διαχρονία, από την προϊστορική εποχή, μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Εργα που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών με μετρήσιμη συμβολή στις τοπικές οικονομίες, τόσο στην περίοδο υλοποίησης των έργων, όσο και στην φάση λειτουργίας τους».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ