23.9.2021 14:15

Στα χέρια της Περιφέρειας η διάσωση της ιστορικής Μονής Μουνδών

Σειρά μελετών για τη διάσωση ναών και μνημείων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων

Μια σειρά μελετών βρίσκονται στα σκαριά ή έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να διασωθούν μνημεία και ναοί Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων.

Ο «π» συνάντησε την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Ο.Βάσση προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι πράγματι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες από την πλευρά της Εφορείας για την διάσωση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων και ναών.

Ο. Βάσση: «Επείγει η διάσωση του Άγιου Ιωάννη Αργέντη»

Η κα. Βάσση αναφερόμενη στον Άγιο Ιωάννη Αργέντη, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη  -ένα μέρος της οποίας ήταν δωρεά- και πλέον έχει προωθηθεί στη Διεύθυνση Αναστύλωσης Βυζαντινών. Η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα εγκριθεί και θα είναι ένα από τα επόμενα έργα της Αρχαιολογίας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει στόχο σύμφωνα με την ίδια να προετοιμάζει έργα προκειμένου στην νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχουν ώριμες μελέτες για ένταξη και συνεπώς χρηματοδότηση.

Για τον Άγιο Γεώργιο Πραστιών η κα. Βάσση διαβεβαίωσε ότι υπάρχει από την πλευρά της Αρχαιολογίας μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης ωστόσο δεν έχει εγκριθεί από την Πολιτική Ηγεσία η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Παρ' όλα αυτά  παραμένει αισιόδοξη ότι θα εγκριθεί την επόμενη περίοδο.

Μέσα στο 2022 η χρηματοδότηση της μελέτης για τη Μονή Μουνδών

Η Μονή Μουνδών για την κα. Βάσση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό Μεταβυζαντινό μνημείο που χρίζει διάσωσης με δεδομένο ότι έχει εγκαταλειφθεί από μοναχούς εδώ και δεκαετίες.

«Δυστυχώς ένα μοναστήρι όταν δεν έχει μοναχούς δεν συντηρείται και αυτό μοιραία έχει επιπτώσεις και στα κτίρια» εξήγησε η κα. Βάσση.

Ωστόσο με το Ηγούμενο Συμβούλιο υπάρχει καλή συνεργασία αξιοποιώντας τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους.

Το μέλλον της Μονής βρίσκεται στα χέρια της Περιφέρειας καθώς όπως δήλωσε η κα. Βάσση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Μπουγδάνος δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την μελέτη αποκατάστασης ύψους 80.000 ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ