11.8.2022 13:59

Η παλαιοχριστιανική του Αγίου Ισιδώρου αποκαλύπτει το ιστορικό της μεγαλείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου σε ορίζοντα 3τίας

Τα καλά κρυμμένα αρχαιολογικά μυστικά της, αποκαλύπτει σταδιακά η παλαιοχριστική Εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου, η οποία μετά το πέρας της αναδόμησης, με την πολύτιμη συμβολή του Χιώτη δωρητή Νικολάου Βαφιά, θα εγκαινιαστεί παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη την προσεχή Κυριακή 14.8.2022 στις 07:50 το πρωί.

Στο έργο και στις προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάση, αποκαλύπτοντας ότι, το έργο δεν σταματά εδώ.

Όπως εξήγησε στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου είναι η συνέχιση των ανασκαφών περιμετρικά της παλαιοχριστιανικής, ώστε να αποκαλυφθούν επιπλέον αρχαιολογικά ευρήματα. Για τον συγκεκριμένο ποσό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, διαθέτει ήδη 780.000 ευρώ από το 1 εκ. ευρώ των αρχικών πιστώσεων, προσθέτοντας ότι στην περιοχή θα δημιουργηθεί, σε ορίζοντα 3ετίας, ένα αρχαιολογική πάρκο, το οποίο θα μεταμορφώσει συνολικά το σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία.

Απαντώντας στο ερώτημα του «π» για το ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Αρχαιολόγους, η κα. Βάση, εξήγησε ότι η μεγαλύτερη επιστημονική πρόκληση ήταν, αν ο ναός να αναδομούνταν βάσει της αρχικής του μορφή του 5ου αι. μ.Χ. ή με τη μορφή που είχε τον 10 αι. μ.Χ..

Τελικά, είπε, το Ανώτατο Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θεώρησε τη δεύτερη πρόταση ως αρκετά τολμηρή με αποτέλεσμα ο Ναός να αναδομηθεί στη βάση του πρώτου σχεδιασμού του.

Από την Ιερά Μητρόπολη πάντως, διατυπώθηκε σαφέστατα η βούληση, ο Ιερός Ναός, να αποκτήσει και πάλι προσκυνηματικό χαρακτήρα, κάτι που επεσήμανε και η ίδια η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, λέγοντας ότι ο Ιερός Ναός, αποτελούσε μεγάλο χριστιανικό προσκύνημα αφού έρχονταν προσκυνητές μέχρι και από τη Γαλατία της Μικράς Ασίας για να προσκυνήσουν.

Στη σημασία και στο δέσιμο της τοπικής κοινωνίας με την παλαιοχριστιανική, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους, τόσο η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου Ειρήνη Χούλη, όσο και ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Μιχάλας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ