28.10.2022 17:00

Η Χίος ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου ΕΠΠΟΧΙ αποτελεί μετεξέλιξη του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναίο κ έχει στόχο την καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη των τεκμηρίων της Χίου, με διαδικτυακές δημοσιεύσεις αλλά και εκδηλώσεις στο νησί. 

Σκοπεύει να αναδείξει τη Χίο περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ως προορισμό ώστε να συμβάλει στην πορεία της προς μια ισορροπημένη και υγιή τουριστική ανάπτυξη αλλά και διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της.

Εμπνευστής και εμψυχωτής του ΕΠΠΟΧΙ είναι ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος κεφαλαιοποιεί με τον τρόπο αυτό προς όφελος του νησιού τον λογοτεχνικό τουρισμό, που προσφέρει ο ίδιος στη Χίο εδώ και χρόνια, αλλά και τις έρευνες και εκδόσεις των συνεργατών καθώς και το Αρχείο του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναίο καθώς επίσης και να αναπτύξει νέες συνεργασίες με τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και ομάδες του νησιού. 

 

Πρώτη εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου σας καλεί στην πρώτη του συνάντηση στο Αερικό, στον Καρφά, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου κ ώρα 7μμ.

Εκεί θα ενημερωθείτε σχετικά με τους σκοπούς του ΕΠΠΟΧΙ, επίσης θα λάβει χώρα η πρώτη από μια σειρά δημοσίων αναγνώσεων από τον Γιάννη Μακριδάκη, του βιβλίου του 10.516 μέρες, Ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1912-1940, θα ακολουθήσει συζήτηση και θα καταρτιστεί ομάδα καταγραφής της προφορικής ιστορίας της Χίου. 

Σας περιμένουμε.

Τηλέφωνο κ βάιμπερ για πληροφορίες: 6977000744.

 

Πρωτοβουλία - Η Χίος ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου επανέρχεται στο θεμελιώδες για το νησί μας ζήτημα της μοναδικής παγκοσμίως γεωλογικής πρωτοτυπίας και αξίας του, με αφορμή τα όσα παρουσιάστηκαν στο 16ο Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπό τον τίτλο «Our Earth – Our Home».

Στο συνέδριο κατατέθηκε σε γενικές γραμμές ότι η παγκοσμίως γνωστή και μοναδική γεωποικιλότητα του νησιού έχει δημιουργήσει πλήθος γεωτόπων με παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό, τεκτονικό, ορυκτολογικό και πετρολογικό ενδιαφέρον και στρωματογραφική σημασία και ότι κατά την επιτόπια έρευνα και καταγραφή 98 γεωτόπων, οι 67 επιλέχθηκαν ως οι αντιπροσωπευτικότεροι της γεωκληρονομιάς της Χίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα απολιθώματα αμμωνιτών και θηλαστικών, στα παλαιωζωικά πετρώματα της βορείου Χίου, καθώς και στη βιοποικιλότητα του νησιού.

Επειδή λοιπόν το νησί μας είναι γνωστό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την γεωλογική του μοναδικότητα μιας και διαθέτει εμφανή όλη την γεωλογική ιστορία του πλανήτη στα πετρώματα του, το ΕΠΠΟΧΙ αφενός επαναφέρει την από δεκαετίας και πλέον πρόταση του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναιο για δημιουργία Παραρτήματος του Παλαιοντολογικού Μουσείου Αθηνών στη Χίο με παράλληλη επιστροφή εδώ των απολιθωμάτων μαστοδόντων των Κεραμειων, αφετέρου την δημιουργία γεωπάρκου για την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωμάτων αμμωνιτών του Κορακάρη, που είναι τα αρχαιότερα στον ελλαδικό χώρο αφού έχουν ηλικία 240 εκατομμυρίων ετών. 

Το ΕΠΠΟΧΙ καταθέτει επίσης, για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση μια πολύ φιλόδοξη πρόταση, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των διοικητικών φορέων, αλλά και πολιτιστικών κ περιβαλλοντικών συλλόγων και ανθρώπων που αγαπούν και υπηρετούν αυτό το νησί. 

Η πρόταση αυτή είναι η σύνταξη φακέλου υποστήριξης και κατάθεση αιτήματος στην UNESCO για την κήρυξη ολόκληρου του νησιού ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δεδομένα τα μοναδικά και παγκόσμιας αξίας γεωλογικά στοιχεία του αλλά και τα μεσαιωνικά χωριά του και φυσικά την καλλιέργεια της μαστίχας, της οποίας τα κοινωνιολογικά και ηθογραφικά χαρακτηριστικά της ανήκουν ήδη στον κατάλογο της UNESCO, προστασίας της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου φρονεί ότι είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθεί η κήρυξη ολόκληρου του νησιού μας ως Παγκόσμιου Μνημείου της UNESCO, γεγονός που όταν συμβεί θα είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα και θα επιφέρει αυτομάτως πολύ σημαντικά οφέλη στους κατοίκους και στην κοινωνία του, τόσο σε επίπεδο αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης, όσο και σε επίπεδο εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας. 

Το ΕΠΠΟΧΙ θα σταθεί συμπαραστάτης ενεργός σε κάθε βήμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

ΕΠΠΟΧΙ  Facebook page

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ