20.9.2017 12:00

Χιώτικα θεματικά μουσεία στα αζήτητα

ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ Σ’ ΑΥΤΑ, ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

Την εποχή που  τα θεματικά μουσεία ανθίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο, τα  δικά μας έχουν πέσει σε λήθαργο. Οι ταξιδιώτες τα επιλέγουν γιατί αντιλαμβάνονται εξ’ αρχής αν εντάσσονται στο γνωστικό τους ενδιαφέρον και επομένως με την επιλογή τους κάνουν αυτόματα οικονομία στο χρόνο και στο χρήμα τους.

 Το Μουσείο Μαστίχας αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα θεματικού μουσείου, που όχι απλώς κάνει άλματα σε επισκεψιμότητα, αλλά ανήκει και στην πρώτη πεντάδα επισκεψιμότητας των Μουσείων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, παρά την περιορισμένη τουριστική οντότητα της Χίου. Στο νησί όμως υπάρχουν και άλλα αξιόλογα και ζηλευτά θεματικά μουσεία, όπως το Ιατρικό και το μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης, τα οποία τείνουν να εξαφανιστούν…

Ιατρικό Μουσείο στη Χίο, έχουμε!

Για να χρηματοδοτηθεί και να λειτουργήσει πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Στηρίχθηκε στην αρχική παρόρμηση του σημερινού βουλευτή Ανδρ. Μιχαηλίδη και αγκαλιάστηκε από το σύνολο του ιατρικού κόσμου του νησιού. Γιατί;

 Οι περισσότεροι σήμερα αγνοούν την ύπαρξή του.  Ο Θαν. Καρτάλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και υπεύθυνος του θεματικού μουσείου, παρουσιάζει αποκαρδιωτικά αποτελέσματα χρήσης. «Το Ιατρικό Μουσείο λειτουργεί καθημερινά, από τις 09.00 έως τις 14.00, με εξαίρεση τις Τετάρτες που η λειτουργία του είναι απογευματινή. Ωστόσο η επισκεψιμότητα του είναι πολύ περιορισμένη, λιγότεροι από 50 άτομα μέσα στο καλοκαίρι».

Επισκέπτες δεν έχουμε...

Οι 50 επισκέπτες όλη τη σεζόν αντιστοιχούν σε έναν επισκέπτη ημερησίως κι αυτή η αναλογία μάλλον με αρκετή δόση γαλαντομίας. Τον Ιατρικό Σύλλογο θα πρέπει να απασχολήσει έντονα η αριθμητική. Μια πρώτη ανάγνωση εύκολα καταλήγει στην ελλιπή ενημέρωση. Πόσοι ξέρουν την ύπαρξη του θεματικού ιατρικού μουσείου «εκεί κάτω, στο τέλος της Προκυμαίας», στον πιο προσιτό χώρο για κάθε επισκέπτη του νησιού;

Λιγοστά, αλλά ...  ανοιχτά

Μουσεία Ιστορίας της Εκπαίδευσης δεν υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια υπάρχουν  τρία. Το μεγαλύτερο βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην Πλάκα, ακόμη ένα στο Ρέθυμνο και το τρίτο έχουμε την τιμή να το φιλοξενούμε στο νησί μας.  Στο Βούρειο Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε ως όραμα και στόχος ζωής του συνταξιούχου πλέον εκπαιδευτικού Λουκά Αμπελιώτη. Μετά τη συνταξιοδότηση Αμπελιώτη τα πάντα μπήκαν στον πάγο.

 «Θα θέλαμε πολύ… αλλά»

Τα τελευταία 2,5 χρόνια το Μουσείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό. Όπως επισημαίνει η μέχρι πρότινος υπεύθυνη του, Σοφία Καλογεράκη, τον περασμένο Μάρτη με δική της πρωτοβουλία επαναλειτούργησε για σχολικό σκοπό. Ξεκίνησε να πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής αγωγής και δημοτικού. Μέχρι εκεί… «Θα θέλαμε πάρα πολύ να ανοίξει ξανά για το κοινό, αλλά αντιμετωπίζουμε διαρκώς προβλήματα. Το Μουσείο υπάγεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έτσι δεν είναι στο χέρι αυτών που το θέλουν ανοιχτό», εξηγεί η κ. Καλογεράκη. Το Μουσείο περιλαμβάνει 5.000 εκθέματα, τα οποία συγκεντρώθηκαν με κόπο, κυρίως από ιδιώτες. «Για να φτιαχτεί, πήρε πολλά χρόνια και χρειάστηκε η συνεισφορά πολλών απλών, καθημερινών ανθρώπων», συμπληρώνει.  

Μερικά χρόνια πριν εκπονούνταν προγράμματα για το κοινό από τον κ. Αμπελιώτη, κατόπιν συνεννοήσεως φυσικά.  Τώρα ερημιά.  Όταν ρωτήθηκε η πρώην υπεύθυνη για το πώς θα καταφέρει να ανοίξει και πάλι για το κοινό, απάντησε αφοπλιστικά «την ίδια απορία έχουμε και εμείς».

Η ανάγκη μιας ... ομπρέλας

Τα θεματικά μουσεία στο νησί μας ακολουθούν τελικά την πορεία του εμπνευστή τους. Όταν ο ίδιος αποχωρίσει από το προσκήνιο χάνουν την αρχική δυναμική τους. Βασική αιτία της μη αξιοποίησης τους η αδυναμία του τουριστικού μας προϊόντος να αφομοιώσει την αξία τους. Μια δεύτερη ότι οι φορείς που καλούνται να τα διαχειριστούν (εν προκειμένω ο Ιατρικός Σύλλογος ή η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) δεν έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία ούτε το προσωπικό που θα επιτρέψει μια λειτουργία με συνέπεια.

Κάποια χρόνια πριν η φιλότιμη ατομική πρωτοβουλία της Φωτεινής Ξυλά Φαφαλιού επιχείρησε να απαντήσει στο πρόβλημα αναγκαίας δικτύωσης όλων των πολλών μικρών μουσείων του νησιού. Όταν σταμάτησε βρεθήκαμε πάλι στο μηδέν.

Αδήριτη προκύπτει η ανάγκη σύστασης ενός φορέα με διαχειριστική επάρκεια στη λειτουργία παρόμοιων μουσείων. Εκείνος που θα αναλάβει, πέρα από τη λειτουργία τους και την προώθηση. Ειδάλλως θα είμαστε το νησί με ικανότητα να αναδεικνύει τον πολιτισμό του και δεξιοτεχνία ακολούθως να τον θάβει...  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ