12.1.2022 15:03

Υπουργείο Μετανάστευσης: «Μόνιμος μηχανισμός αποσυμφόρησης από το 50% της χωρητικότητας των δομών στα νησιά»

Διευκρινήσεις του Υπουργείου έπειτα από ερωτήματα του «π» μετά την τηλεδιάσκεψη με φορείς της Χίου

Την αμετακίνητη θέση του ως προς την τελική χωρητικότητα στην υπό σχεδιασμό νέα δομή στη Χίο από τη μία, αλλά και τη δέσμευση για μόνιμο μηχανισμό αποσυμφόρησης στις δομές των νησιών όταν η χωρητικότητά τους φθάσει στο 50%, καταθέτει μέσω του «π» το Υπουργείο Μετανάστευσης, έπειτα από διευκρινιστικές ερωτήσεις του politischios.gr, μετά την τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη στην τηλεδιάσκεψη με τους φορείς του νησιού.

Στην απάντησή του το Υπ. Μετανάστευσης, θέτει ως τελικό αριθμητικό ταβάνι αυτό που ήδη έχει αναφέρει ενώ για πρώτη φορά κάνει λόγο για μόνιμο μηχανισμό αποσυμφόρησης, όταν οι δομές φθάσουν το 50% της χωρητικότητάς τους, μέσα όμως από το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Αναλυτικά:

Ερώτηση «π»: Έπειτα από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με φορείς της Χίου, παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε μερικά από τα σημεία της τοποθέτησης του κ. Υπουργού. Το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε συζήτηση για το αριθμητικό όριο της δομής στη Χίο; Και ποιο ακριβές αριθμητικό όριο μπαίνει από την πλευρά σας ως βάση συζήτησης.

Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί διαρκή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Από 17.057 μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου την ημέρα των εκλογών του 2019 σήμερα παραμένουν 3.434 ενώ στη Χίο από 2.198 την ημέρα των εκλογών σήμερα 448. Συνολικά η Χίος δέχθηκε 180 χιλιάδες αφίξεις από το 2015 έως σήμερα. Με αυτά τα δεδομένα η πρόταση για Δομή 1.240 θέσεων (+560 ΠΡΟΚΕΚΑ), και σε περιβάλλον συνεχιζόμενης εφαρμογής μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στην Χίο.

Αυτό απαιτεί οι δομές να παραμένουν σε χαμηλή αξιοποίηση, ώστε να παρέχουν την δυνατότητα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Σημειώνουμε ότι σήμερα στη ΚΕΔ Σάμου χρησιμοποιούνται 391 θέσεις σε χωρητικότητα 2.040 ( 19 %), στη Κω 435 σε χωρητικότητα 2.356 ( 18 %) και στη Λέρο 29 σε χωρητικότητα 1.780 ( 2 %). Τα στοιχεία αυτά, δεν περιλαμβάνουν τα ΠΡΟΚΕΚΑ, που λειτουργούν στα νησιά αυτά.

Άρα πρέπει να διαχωρίσουμε το θέμα των διαμενόντων από την δυνητική χωρητικότητα, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη ομιλία του στη Σάμο, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.

Αρχικά η Κυβέρνηση είχε προτείνει δομές 5-7 χιλιάδων θέσεων, άρα η σημερινή τελική σύμβαση είναι αισθητά μειωμένη. Δηλαδή ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πολιτική που σχεδιάσαμε, υλοποιούμε και έχει οδηγήσει στον δραστικό και σταθερό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Αντίθετα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια μεταβολής της θέσης του 2019. Επιμένει σε 500 θέσεις, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης σε 3.000 και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε 1.200. Και μάλιστα, την στιγμή που η απόφαση του ΣτΕ για τη Χίο μιλούσε για 1.270 θέσεις, συν τα διαμερίσματα που είχαν 300-400 θέσεις, συν τη δομή καραντίνας με 165 θέσεις.

Ερώτηση «π»:  Χθες έγινε λόγος για πρώτη φορά, για κοινά αποδεκτό μηχανισμό αποσυμφόρησης, ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του προσυμφωνημένου αριθμού της δομής στη Χίο. Δύο ερωτήσεις επ αυτού. Πρώτον, αυτός ο μηχανισμός θα είναι προϊόν διαβούλευσης με το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου; Δεύτερον, αυτός ο μηχανισμός θα διασφαλίζεται μέσα από νομοθετική παρέμβαση που είναι και το βασικό ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας;

Αυτό που ανέφερε χθες ο κ. Μηταράκης μιλώντας στους φορείς της Χίου είναι ότι στα ΚΕΔ πρέπει να υπάρχει ένα όριο στο οποίο θα λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης. Την θέση αυτή παρουσίασε την Κυριακή στο Παρίσι, στην συνάντηση του με τον Γάλλο Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Gérald Darmanin.

Όριο που θα πρέπει να εκκινεί διαδικασίες όχι απλώς μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως γινόταν τόσα χρόνια, αλλά και μετεγκαταστάσεων σε άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Δηλαδή στην περίπτωση της Χίου, το όριο αυτό είναι στους 620 διαμένοντες, συν τους 280 στο ΠΡΟΚΕΚΑ, 900.

Αυτό αποτελεί θέμα νομοθετικής ρύθμισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Νέο Σύμφωνο, καθώς αφορά μετεγκαταστάσεις. Στο ενδιάμεσο διάστημα ήδη η Κυβέρνηση εφαρμόζει αντίστοιχη στρατηγική με απόλυτη επιτυχία στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ