6.7.2022 18:03

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ποιος σας πιστεύει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας;

Για «τριπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης τους «εξαπάτησε προεκλογικά» όταν χαρακτήριζε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ψίχουλα» τα κοινωνικά μερίσματα και τη μόνιμη 13η σύνταξη, «την οποία είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει, αλλά κατάργησε», «για να καλύψετε την τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Υποστήριξε ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους για δεύτερη φορά στην περίπτωση των αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ και «αφού τους πετσοκοκόψατε τα αναδρομικά», «τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή». Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να πει ότι θα δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Η τρίτη «εξαπάτηση», τόνισε, αφορά στη σημερινή υπόσχεση ότι από 1/1/23 θα έχουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σημείωσε ότι από την εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και ότι η εισφορά αλληλεγγύης γι' αυτούς είναι μόλις 2,2%, για να τονίσει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, δηλαδή το 66% των συνταξιούχων, δεν θα πάρουν τίποτα απ' την εξαγγελία που κάνατε».

Μίλησε για εξαπάτηση ακόμα και σε σχέση με το χρόνο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. «Ποιος δεν ξέρει σε αυτή την αίθουσα ότι θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές έως την 1/1/23; Επειδή μας είπατε γελώντας 'στο τέλος της 4ετίας'; Ποιος σας πιστεύει; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας; Αν είναι στο τέλος της 4ετίας, γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υποψηφίους και υπουργούς, που αντί να δουλεύουν τρέχουν και κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις;»

«Μαζέψτε τους λοιπόν, μαζέψτε και τους βουλευτές σας. Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο», είπε. «Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους, όχι από την 1/1/23 η κατάργηση της εισφοράς , αλλά από την 1η Αυγούστου», υπογράμμισε.

Επιπλέον, είπε αναφορικά με τον «ισχυρισμό ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια», πως «ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» θα δουν από τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν αυξήσεις 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά.

Σχετικά με τιες αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ντυθήκατε ΚΚΕ σήμερα. Μας είπατε ότι δώσατε μια πολύ μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα και ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%.

Με το που αναλάβατε, καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση. Καταργήσατε το οκτάωρο, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Όταν όλη η Ευρώπη θεσπίζει τεκμήριο υπέρ της εργασίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, εσείς νομοθετήσατε το ακριβώς αντίθετο. 5% επί των ημερών σας μειώθηκε η εργασία. Όταν επί των ημερών μας μειώθηκε κατά 10% μας λέγατε ότι καταστρέφουμε τη χώρα.

Ξέρετε πόσοι είναι οι άνεργοι στη χώρα; 919.236 είναι οι άνεργοι στη χώρα. Είμαστε για να πανηγυρίζουμε; Εμείς δεσμευόμαστε ότι όλα όσα ξηλώσατε από την αρχή της θητείας, θα επανατοποθετηθούν».

Για την ομιλία του πρωθυπουργού χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Το βασικό πρόβλημα χθες δεν ήταν τα άδεια καθίσματα, ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν που σας στηλίτευσετε ότι έχετε φέρει σε αυτή τη δεινή θέση μια ευρωπαϊκή χώρα στο θέμα της ελευθεροτυπίας. Απαντήσατε κραδαίνοντας στο ευρωκοινοβούλιο τα πρωτοσέλιδα της Αυγής και της Δημοκρατίας, όπως αντίστοιχα έκανε και ο Όρμπαν. Συγγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη που κυκλοφορεί ακόμη στα περίπτερα η Αυγή. Αντιστοίχως και ο εκδότης της Δημοκρατίας πρέπει να σας ευχαριστεί που δεν τον βάλατε στη φυλακή, όπως και ο εκδότης του Documento».

Αναφερόμενος στη Novartis είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι είναι αμετανόητος: «Ο κ. Γεωργιάδης είπε μια συγγνώμη, εσείς τίποτα, δεν είπατε μια συγγνώμη. Εγώ δεν είπα ότι κάποιος είναι ένοχος πριν αποδειχτεί η ενοχή του. Έλεγα μακάρι να βγει αθώος. Εσείς τους είπατε συμμορίτες, υπόκοσμο. Το ίδιο κάνετε τώρα για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μυαλό δεν βάλατε. Μέχρι να αποδειχθεί ένοχος, είναι αθώος ο Παπαγγελόπουλος, η δικαιοσύνη θα κρίνει, όχι εσείς. Είστε σοβαρός; Είστε πρωθυπουργός. Κρατήστε μια στάση ευθύνης.»

Βασικά σημεία δευτερολογίας Τσίπρα

 •  Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους όταν μιλούσατε για ψίχουλα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα. Όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάναμε τη 13η σύνταξη και υποσχεθήκατε ότι θα την διατηρήσετε, αλλά δώσατε τα χρήματα 1 δισ. Για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
 • Τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά, τότε που  έλεγε ο κ. Πέτσας να μην κάνουν προσφυγές, θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
 • Αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, τώρα τους λέτε θα τα πάρουν μόνο όσοι κάναν προσφυγή.
 • Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να τους εξαπατήσετε δίνοντας ακόμη μία φορά υποσχέσεις. 1.1.23 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την εισφορά; Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 12.000 ευρώ και η εισφορά για αυτούς είναι 2,2%. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε δεν θα πάρουν τίποτα. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.
 • Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, αλλά αυξήσεις θα δουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν 1,2 εκατ. Συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πανηγυρίζετε δηλαδή για αύξηση 4% σε κάποιους συνταξιούχους ενώ το κόστος της ενέργειας είναι 200% πάνω.
 • Αντί να απολογηθείτε για την απάτη στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά και να πείτε θα το αποκαταστήσω, να δοθούν τώρα τα αναδρομικά, έρχεστε ακόμα μία φορά να τους εξαπατήσετε.
 • Ποιος σας πιστεύει ότι θα γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Ούτε οι βουλευτές σας. Έχετε οδηγήσει σε πρωτοφανή αστάθεια τη χώρα και λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο.
 • Είπατε ότι δώσατε αύξηση του κατώτατου μισθού όταν ως κυβέρνηση επί Σαμαρά ψηφίσατε νόμο για να πάει ο κατώτατος στα 586 ευρώ.
 • Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και 27% τον υποκατώτατο, χωρίς να υπάρχει τότε ακρίβεια και πληθωρισμός. Τότε υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Και τι κάνατε; Δύο χρόνια τίποτα και μετά αύξηση 9% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 12%.
 • Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώνεται κατά 18% και για τον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%. Αυτό είναι το δίκιο του εργάτη ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;
 • Με το που αναλάβατε καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση, τις κλαδικές συμβάσεις, το ΣΕΠΕ φτιάχνοντας μία δήθεν ανεξάρτητη Αρχή, τη δήλωση της ηλεκτρονικής υποβολής των υπερωριών και υπερεργασίας.
 • Οι εργαζόμενοι στα ντιλίβερι είναι εργαζόμενοι, δεν είναι παιδιά. Είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα. Όλη η Ευρώπη θεσπίζει πλαίσιο για μισθωτή εργασία, εσείς τους κάνετε ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Επί των ημερών μας μειώθηκε η ανεργία 10% και μας λέγατε καταστρέφουμε τη χώρα, τώρα μειώθηκε 5% και πανηγυρίζετε. Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;
 • Δεσμευόμαστε, όχι μόνο ότι επαναφέρουμε όσες φιλεργατικές ρυθμίσεις ξηλώσατε, αλλά θα διευρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τος μισθούς, θα θεσπίσουμε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσουμε στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι.
 • Δεν είπατε κουβέντα για την στεγαστική κρίση. Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια.
 • Όταν από την Κομισιόν σας επισήμαναν το πρόβλημα και από τα 28 δισ. Του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνετε 1,3 εκατ. Ευρώ. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. , στην Ισπανία 1 δισ. Ευρώ.
 •  Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρίες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά.
 •  Για αυτό και εξαγγείλαμε την αύξηση των επιδομάτων ώστε 150.000 νοικοκυριά νέων ανθρώπων να έχουν επίδομα ως 350 ευρώ το μήνα αν έχει δύο παιδιά. Και παρεμβάσεις ώστε να τελειώνει αυτό με το AirBnB.
 •  Τι θα κάνετε με την ακρίβεια; Άλλη μία πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, που απλά την ενσωματώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, γιατί δεν την καταργούσατε το Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές.
 •  Πείτε μας τι θα μπει στο δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ; Αλλά επειδή κάποια στιγμή κάτι θα αναγκαστείτε να πάρετε, πάτε και δίνετε από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ 300 εκατ. Ευρώ, που τα παίρνετε από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ.
 •  Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δύο ανεξάρτητες αρχές, καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Θα απαντήσετε κάτι για αυτά ή θα πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για το 2015
 • Θα μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Η αισχροκέρδεια είναι διπλή. Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο θεό. 3,8 δις. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;
 • Υπάρχει σοβαρό θέμα δημοκρατίας. Όχι μόνο γιατί είμαστε στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Αλλά και σε ότι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς. Η χώρα μας έχει βρεθεί επί των ημερών σας στην 29η θέση σε ευρωπαϊκή κλίματα σε ζητήματα για κράτος δικαίου, μόνο η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι κάτω από εμάς. 29η στις 31 χώρες. 
 • Το βασικό πρόβλημα χθες στο ευρωκοινοβούλιο κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τα άδεια έδρανα αλλά ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν, γιατί έχετε κατρακυλήσει στην 108η θέση τη χώρα στην ελευθεροτυπία. Και σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε άλλον ευρωπαίο ηγέτη που παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Και η απάντησή σας ήταν ότι υπάρχουν εφημερίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε πολύ μεγαλόκαρδος. Και ο εκδότης της Δημοκρατίας πρέπει να σας ευχαριστεί γιατί δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή.
 •  Για το θέμα της Νοβάρτις, είστε αμετανόητος. Ο κ. Γεωργιάδης είπε μία συγγνώμη, εσείς τίποτα. Εσείς βγάλατε ετυμηγορία, η Δικαιοσύνη θα κρίνει τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εσείς βγάλατε ετυμηγορία για παραδικαστικό, είστε σοβαρός;
 •  Το τελεσίδικο βούλευμα λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία. Εφόσον δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ευνόησαν την εταιρία; Εφόσον οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι αλλά αξιόπιστοι, σύμφωνα με το βούλευμα, υπάρχει ένα θέμα για όσα λέτε. Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;
 •  Θέλουμε στη χώρα να επιστρέψει η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
 • Σας είπα ότι είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Θελήσατε να ανοίξετε πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις την προσφυγή στην κάλπη για να κάψετε την απλή αναλογική. Τώρα βλέπετε ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεν είναι τόσο εύκολο να καεί η απλή αναλογική. Όταν είδατε αυτό, αρχίσατε να μιλάτε για δεύτερες και τρίτες κάλπες.
 • Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Όσο και να το ξορκίζετε θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα.
 • Όσο για αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ. Γιατί πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί για την πατρίδα ανήκεστος.
 • Όσοι θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλά προοδευτική αλλά και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική οι προτάσεις τους.

Πηγή: skai.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ