23.1.2023 18:06

Συνάντηση του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ με την ένωση ιδιοκτητών ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών

Κλιμάκιο του Τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών-Εφοπλιστών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων, κ. Κώστα Λυμπουσάκη και μέλη της Ένωσης. Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Παρόντες  ήταν οι Ανδρέας Μιχαηλίδης (Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Θοδωρής Δρίτσας (πρώην Υπουργός Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Χρήστος Λαμπρίδης (Συντονιστής Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Αναστασία Φρατζεσκάκη (Γραμματεία Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Θέμα της συνάντησης αποτέλεσαν οι εξελίξεις ως προς το θεσμικό πλαίσιο δραστηριοποίησης των ρυμουλκών πλοίων, οι αλλαγές που επιχειρούνται μέσω της αλλαγής άρθρων στον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε πρόσφατα για τις προδιαγραφές των ρυμουλκών πλοίων αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδίασης, κατασκευής και επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, καθώς και το Προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά στα ναυαγοσωστικά πλοία.

Παράλληλα τέθηκαν και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας των λιμανιών, με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον. Επισημάνθηκαν τα εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά όρια της δημόσιας διαβούλευσης που τέθηκαν από την κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα νομοθετήματα και η απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι τίθενται νέες προδιαγραφές για τα ρυμουλκά πλοία που ενώ φαινομενικά αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους, στην πραγματικότητα μερικές από αυτές  πλησιάζουν τα όρια της μη ασφαλούς και περιορισμένης επιχειρησιακής ικανότητας των σκαφών. Τέλος επισημάνθηκε και η εξαιρετικά βραχεία μεταβατική περίοδος προσαρμογής στις νέες προδιαγραφές.

Εκ μέρους του Τομέα Ναυτιλίας ο Ανδρέας Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι κατ’ αρχήν υπάρχει πράγματι ανάγκη για εκσυγχρονισμό του στόλου των ρυμουλκών και των ναυαγοσωστικών, όμως με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τον ουσιαστικό διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Η σπουδή της κυβέρνηση στο ζήτημα δείχνει σαν να βιάζεται να κλείσει λογαριασμούς με κάποιους και στην ουσία να διαμορφώνει ολιγο-μονοπωλιακές καταστάσεις στον χώρο.

Τέλος δόθηκαν διαβεβαιώσεις για συνέχιση των επαφών και στο μέλλον, στα πλαίσια της ακριβούς ενημέρωσης για ζητήματα του κλάδου και στήριξη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σέ δίκαια αιτήματα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπισή τους.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ