18.1.2021 13:01

Σοβαρές ανησυχίες για την ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στο εμβόλιο

Το θέμα του σχεδιασμού στον εμβολιασμό των πολιτών, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, θίγει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος.

Σε αυτή αναφέρει:

Πολλές και σοβαρές ανησυχίες για την πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου δημιουργούν δημόσιες αναφορές και καταγγελίες περί ανατροπής του σχεδιασμού των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πληθώρα αναφορών σε μέσα ενημέρωσης καθώς και δηλώσεις εκπροσώπων εργαζομένων στα νοσοκομεία ότι η κυβέρνηση ακυρώνει, εν όλω ή εν μέρει, μια βασική πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού των εμβολιασμών για τον Covid-19 που ήταν η πραγματοποίησή τους και σε Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα. Το νέο σχέδιο φέρεται να δρομολογεί την πραγματοποίηση των εμβολιασμών μόνο σε νοσοκομεία, χωρίς καμία εμπλοκή των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στο στόχο του καθολικού εμβολιασμού, καθώς θα καταστεί από εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη η μετακίνηση για κατοίκους δεκάδων νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομεία.

Τα προβλήματα θα είναι ιδιαίτερα δυσχερή όχι μόνο για κατοίκους που αντιμετωπίζουν μια σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες στη μετακίνηση – ηλικιωμένους, ΑμΕΑ, χρόνια πάσχοντες, όσους διαμένουν σε απομακρυσμένα νησιά ή δυσπρόσιτες περιοχές μεγαλύτερων νησιών – αλλά και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες.

Είναι προφανές ότι ο μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρές υγειονομικές ανισότητες, εις βάρος αδύναμων και ευάλωτων κατηγοριών, αναφορικά με την κύρια απειλή για τη δημόσια υγεία της εποχής μας.

Είναι αδιανόητο οι γεωφυσικοί περιορισμοί που συνδέονται με τη νησιωτικότητα να οδηγήσουν σε αποκλεισμό των νησιωτών από τον εμβολιασμό.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει αφενός να δημοσιοποιήσει τον, όποιο, σχεδιασμό έχει και αφετέρου να λάβει όλα τα μέτρα και να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους υλικούς και μη πόρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των νησιωτών στα εμβόλια.

Σε ό,τι μας αφορά, εκτός των άλλων θα αναδείξουμε το ζήτημα και θα απαιτήσουμε απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ