14.2.2022 13:22

Οικονόμου: Αναμένουμε την Τετάρτη την εισήγηση της επιτροπής για χαλάρωση των μέτρων

Φωτ.: LiFO

Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του «κοκτέιλ κρίσεων» που επηρεάζει και τη χώρα μας, αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Δευτέρας. 

"Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων πρωτοφανές" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ενώ έκανε λόγο για "συμμαχία υπευθυνότητας" της κοινωνίας με την κυβέρνηση.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ένα «πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον» του οποίου «οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων επηρεάζουν την Ελλάδα».

Είπε ότι «το γεγονός ότι η χώρα μας αντέχει, οφείλεται στο ότι η πολιτική που εφαρμόσαμε μας επιτρέπει να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πάντα μπορούν να υπάρχουν και χειρότερα, όπως είδαμε την περίοδο 2015-2019».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει και γνώση και σχέδιο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ 30ετίας ενώ είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 43 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ανέργων, διαβεβαιώνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχίσουν όσο διαρκεί η κρίση.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική πολιτική για την στήριξη των αγροτών, αναφέρθηκε στην επιστροφή φόρου καθώς και στην κάλυψη κατά 80% στην αύξηση του ρεύματος, και στη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% προσθέτοντας ότι δόθηκαν έως τώρα 300 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την στήριξή τους.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7%, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν την μείωση ανεργίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια επενδύσεων, και στόχος είναι η δημιουργία 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης έκανε λόγο για μια «συμμαχία υπευθυνότητας» της κυβέρνησης με τους πολίτες, ενώ είπε ότι «μάθαμε την προηγούμενη δεκαετία να μην εμπιστευόμαστε ούτε μάγους, ούτε Χουντίνι που προτείνουν μαγικές λύσεις».

Τέλος, αναφέρθηκε στην «ενίσχυση θωράκισης της χώρας» και είπε ότι την Τρίτη εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για αναβάθμιση επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά την έγκριση προμηθειών αεροσκαφών και φρεγατών.

Κυριότερα σημεία στο πλαίσιο των ερωταπαντήσεων:

  • Για τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή του συνέντευξη στον Σκάι: ο κ. Τσίπρας έχει μια έτοιμη λύση για όλα. Έτσι προσεγγίζει με έναν πολύ απλοϊκό τρόπο τις συνέπειες των παγκόσμιων κρίσεων. Γι' αυτό η πολιτική του πρόταση εξαντλείται ξανά ότι θα αλλάξει τα πάντα με ένα νόμο και ένα άρθρο. Ο κόσμος θα απαντήσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα το 2023 που θα γίνουν οι εκλογές. Φαίνεται ότι αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και το βάθος των κρίσεων αυτών.

  • Τραγικό το γεγονός με τους ομογενείς στην Ουκρανία. Παρακολουθούμε πολύ στενά τα όσα γίνονται εκεί και θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και των ανθρώπων μας

  • Στην κρίση της Ουκρανίας η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους ετέρους της

  • Για το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου κατανάλωσης: Η κυβέρνηση πάρα πολύ μελετημένα θα σχεδιάσει παρεμβάσεις σε αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Αυτά τα βήματα γίνονται πολύ προσεκτικά καθώς δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πολιτική σε ένα περιβάλλον που είναι ασταθές και ευάλωτο

  • Για την εισφορά αλληλεγγύης: ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να σταματήσει ο φόρος αυτός το 2022.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ