21.12.2021 15:36

«Οι αφαλατώσεις δεν είναι πανάκεια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την εφαρμογή του «Master Plan» στη ΔΕΥΑΝ ζητά η «Χίος Μπροστά»

Εχθές πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΝΧ με στόχο την χάραξη υδρευτικής πολιτικής για το 2022 που θα έδινε λύση στον πρόβλημα της ανομβρίας που μαστίζει διαχρονική το νησί της Χίου. 

Το παραπάνω θέμα σύμφωνα με την παράταξη «Χίος Μπροστά» θα έπρεπε να είχε συζητηθεί πριν δυο χρόνιο και όχι «στα μέσα της θητείας» όπως δήλωσαν ο Επικεφαλής της Παράταξης «Χίος Μπροστά», Γ. Καραβασίλης και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γ. Αγιωργούσης.

Ο κ. Καραβασίλης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο διοικεί ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ, Β. Μυριαγκός καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «παραπλανεί τους Διοικητικούς Συμβούλους παρουσιάζοντας άλλες αποφάσεις ως ομόφωνες χωρίς να είναι, παρουσιάζοντας παρόντα κάποια μέλη τα οποία όμως απουσιάζουν» όπως δήλωσε.

Η παράταξη «Χίος Μπροστά» κατέθεσε τις δικές της προτάσεις οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην τήρηση του αρχικού «Master Plan» ενώ είναι αντίθετοι στην αποκλειστική αξιοποίηση των αφαλατώσεων. Ο κ. Καραβασίλης εξηγώντας τον λόγο ανέφερε ότι η πρακτική των αφαλατώσεων είναι κοστοβόρα και απομακρύνει τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτινων.

«Εμείς δίνουμε μεγάλο βάρος στον εντοπισμό των διαρροών που είναι τουλάχιστον 50%... θεωρούμε ότι με έξυπνα παροχόμετρα σε κεντρικές αρτηρίες διανομής του νερού μπορεί εύκολα να εντοπιστεί ένα μεγάλο τμήμα των υδάτινων διαρροών και να εξοικονομηθεί μεγάλη ποσότητα νερού» πρότεινε ο κ. Καραβασίλης.

Εκτός από την "αξιοποίηση" υδάτινων διαρροών λύση στο ζήτημα της ανομβρίας είναι και η αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων της Β.Α. Χίου με την μελέτη κατασκευής μιας λημνοδεξαμενής στην περιοχή του «Σαραπιού». Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Καραβασίλη η δημιουργία μιας λημνοδεξαμενής δε θα είναι κοστοβόρα καθώς όπως δήλωσε «μπορεί να κοστίσει λιγότερα από ότι κοστίζουν οι αφαλατώσεις σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Γ. Αγιωργούσης: «Θα ψηφίζαμε ομόφωνα αλλά…»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ, Γ. Αγιωργούσης συμμετείχε στο συμβούλιο το οποίο χαρακτήρισε «προσχηματικό».

Αίτημα του ίδιου ήταν στα πλαίσια εξοικονόμησης των υδάτων να τηρηθεί το «Master Plan». Ωστόσο δεν είχε σύμφωνα με τον κ. Αγιωργούση έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον  Πρόεδρο, κ. Μυριαγκός:

«Είδαμε την τεράστια αμηχανία του και την άρνηση του να τηρήσει το «Master Plan» το οποίο σαν πρώτιστο θέτει την εξοικονόμηση των υδάτων. Ήταν αρνητικός δεν το ενέταξε στην απόφαση, εμείς θα ψηφίζαμε την απόφαση ομόφωνα αλλά είδαμε μια άρνηση».

Τέλος η παράταξη «Χίος Μπροστά» καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο διοικεί ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ, Β. Μυριαγκός δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τηρώντας την ίδια στάση.

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ