Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παρατεταμένου κλεισίματος του αεροδρομίου Χίου «Όμηρος», με αφορμή τα σενάρια που εξετάζονται για την επιτάχυνση των εργασιών επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δημοτικός συνδυασμός «Χίος Μπροστά», ασκώντας παράλληλα κριτική στην απουσία επίσημης θεσμικής ενημέρωσης και στην προοπτική πολύμηνης αποκοπής του νησιού από την αεροπορική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο συνδυασμός αμφισβητεί την αναγκαιότητα ενδεχόμενης τετράμηνης διακοπής της λειτουργίας του αεροδρομίου, επισημαίνοντας ότι ο μέχρι πρότινος προγραμματισμός προέβλεπε κλείσιμο από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2027. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν επηρέαζε τις μετακινήσεις κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, καθώς το Πάσχα του 2027 εορτάζεται στις 2 Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζει ανεπαρκή την επιχειρηματολογία περί ανάγκης τετράμηνου κλεισίματος προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του αεροδρομίου κατά το Πάσχα, ζητώντας να αποσαφηνιστούν οι πραγματικοί λόγοι που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού.
Ζητά ολοκλήρωση των εργασιών χωρίς αλλαγή χρονοδιαγράμματος
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο συνδυασμός στην τήρηση των χρονικών δεσμεύσεων που συνοδεύουν την υλοποίηση του έργου, υποστηρίζοντας ότι, εφόσον οι εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος.
Η θέση που διατυπώνει προβλέπει τη συνέχιση των εργασιών, τον περιορισμό της διακοπής λειτουργίας σε διάστημα το πολύ δύο μηνών, κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και την πλήρη λειτουργία του αεροδρομίου τον Ιούνιο του 2027.
Παράλληλα, θέτει ευθέως ζήτημα ευθυνών σε περίπτωση που έχουν παρουσιαστεί αποκλίσεις από τις συμβατικές υποχρεώσεις, ζητώντας να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις προς τον ανάδοχο, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Στο επίκεντρο η αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου
Πέρα από το τεχνικό σκέλος του έργου, η ανακοίνωση αναδεικνύει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πολύμηνο κλείσιμο στην καθημερινότητα των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι η αεροπορική σύνδεση δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά τουριστικές ανάγκες, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση του νησιωτικού πληθυσμού.
Ο συνδυασμός συνδέει το ζήτημα και με το υψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιονδήποτε σχεδιασμό περαιτέρω περιορισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Ειδικότερα, απορρίπτει την προοπτική σύνδεσης του νησιού με πλοίο τέσσερις φορές την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η Χίος χρειάζεται καθημερινή, αποκλειστική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο συνδυασμός «Χίος Μπροστά» καλεί τους αρμόδιους να εγκαταλείψουν τους σχεδιασμούς που ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις μετακινήσεις των κατοίκων και να επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση του έργου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Αυτούσια η ανακοίνωση του συνδυασμού «Χίος Μπροστά»
Η οδύσσεια για το αεροδρόμιο Χίου «Όμηρος» συνεχίζεται
Προετοιμασία για νέες περιπέτειες και καθυστερήσεις αποτελούν οι τελευταίες «εξελίξεις» στο θέμα της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου.
Χωρίς καμία θεσμική ενημέρωση μέσω διαρροών και «λαγών» τέθηκε το ενδεχόμενο να κλείσει το αεροδρόμιο για 4 μήνες αντί των 2 προκειμένου να «είναι ανοικτό το Πάσχα», όπως μας είπε ο κυβερνητικός Βουλευτής Χίου.
Το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι το αεροδρόμιο θα έκλεινε 15 Ιανουαρίου με 30 Μαρτίου.
Το Πάσχα είναι στις 2 Μαΐου 2027.
Άρα σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν κλειστό το Πάσχα!
Τι ακριβώς επιχειρούν να κρύψουν με το να κλείσουν το αεροδρόμιο για 4 μήνες ,ενώ πουθενά στα μέχρι σήμερα αντίστοιχα έργα το κλείσιμο των αεροδρομίων δεν έχει υπερβεί τους 2 μήνες;
Με «ελαφρά την καρδία» λαγοί και τοπικοί παράγοντες, επιχειρούν να αποκόψουν μία βασική σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιαφορώντας για τους κατοίκους του νησιού.
Η αεροπορική σύνδεση δεν αποτελεί προνόμιο ή εξυπηρέτηση για τον τουρισμό αλλά αναγκαία λειτουργία για τη ζωή των όλων κατοίκων της Χίου, παρά τα δυσθεώρητα ύψη που έχουν φτάσει τις τιμές των εισιτηρίων, εκμεταλλευόμενοι την υποτιθέμενη μισή πληρότητα που έχουν τα αεροπλάνα λόγω διαδρόμου η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα.
Ας είναι όλοι ξεκάθαροι! Εάν το χρονοδιάγραμμα του έργου βαίνει καλώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να αλλάξει, αλλά να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Συνέχιση των εργασιών, κλείσιμο το πολύ για δύο μήνες Γενάρη – Φλεβάρη, ανοικτό το Πάσχα, έτοιμο τον Ιούνιο σε πλήρη λειτουργία. Εάν το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τηρηθεί ας ζητηθούν ευθύνες από τον ανάδοχο του έργου και ας πιεστεί να το τηρήσει ό,τι συμφώνησε να κάνει.
Η διασύνδεση της Χίου με τον ηπειρωτικό κορμό δεν είναι αντικείμενο για παιχνίδια σε βάρος των ακριτών της Χίου, Ας το αντιληφθούν όλοι και ας πράξουν αυτά που απαιτούνται με το να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρωθεί το έργο του αεροδρομίου.
Επιπλέον ας απορρίψουν από τώρα τις «σκέψεις» για πλοίο 4 φορές την εβδομάδα , αντί της επιβεβλημένης καθημερινής αποκλειστικής σύνδεσης που πρέπει να έχει το νησί όπως έχουμε αναφέρει πριν μερικές μέρες. Εκτός εάν επιθυμούν οι μετακινήσεις να γίνονται μέσω Τουρκίας, Ως εδώ με τα παιχνίδια και την ανικανότητα!
ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.