8.3.2024 10:00

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, τιμούμε το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα, τους αγώνες της γυναίκας στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, εργασιακό, και πολιτιστικό πεδίο.

Τιμούμε τις κατακτήσεις που με κόπο η γυναίκα έχει καταφέρει, και στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα για συνέχιση των διεκδικήσεων με στόχο να επιτευχθεί η αληθινή και ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων.

Το χαρακτηριστικό της εποχής που διανύουμε, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι οι μεγάλες ανισότητες. Οι γυναίκες, εξαιτίας των στερεοτύπων που κυριαρχούν και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που βάζει το κέρδος πάνω απ' όλα, βρίσκονται στην χειρότερη θέση και έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες δυσκολίες για να καταφέρουν βιοπορισμό με αξιοπρέπεια.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια τρομάζουν τα φαινόμενα έμφυλης βίας που τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε δολοφονίες γυναικών. Γυναίκες έχουν κακοποιηθεί και δολοφονηθεί από τους συζύγους τους επειδή τις θεωρούσαν κτήμα τους, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας ιδεοληπτικών εμμονών αρνείται να αναγνωρίσει τον νομικό όρο γυναικοκτονία.

Στο τομέα της ανεργίας, η γυναίκα στην Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, και σημειώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στον εργασιακό χώρο αντιμετωπίζει ανισότητες στα δικαιώματα και στο μισθολογικό, και σε άλλες περιπτώσεις καλείται να συγκρουστεί με φαινόμενα σεξισμού.

Το αυξημένο κόστος ζωής, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η οικονομική ανασφάλεια που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως κανονικότητα, κάνουν τις γυναίκες που είναι μητέρες να αγωνιούν αν θα μπορέσουν να φροντίσουν τα παιδιά τους, και αν θα έχουν την δυνατότητα να τους παρέχουν τ απαραίτητα. Αρκεί να θυμηθούμε μόνο για το βρεφικό γάλα, που έφτασε να κοστίζει στην Ελλάδα έως και 213% πιο ακριβό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η καρδιά μας, η σκέψη μας, το νοιάξιμο μας πηγαίνει και στις γυναίκες της Γάζας, και της Ουκρανίας, και σε όποιο σημείο του πλανήτη γίνεται πόλεμος. Τιμούμε την γυναίκα που χάνει τον σύντροφο της στη μάχη, που θρηνεί τα μωρά της στα χαλάσματα, που παλεύει και αυτή με κάθε τρόπο για να υπερασπίσει το σπίτι της και την πατρίδα της, και εκείνη που τα έχει χάσει όλα και ανεβαίνει σε μια βάρκα για να βρει ζωή.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ας φωνάξουμε δυνατά. Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Ισότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του φεμινιστικού κινήματος, στη πρώτη γραμμή, για τα δικαιώματα των γυναικών, για την πραγματική ισότητα των δύο φύλων και την επικράτηση των προοδευτικών αντιλήψεων στην Ελληνική κοινωνία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ