22.2.2022 18:43

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα ότι στηρίζει την τρομοκρατία

Νέες κατηγορίες εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφο κατά την περιοδεία του στην Αφρική.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στηρίζει την τρομοκρατία, ισχυριζόμενος πως «επί 7-8 μήνες, υπάρχει μια υποδομή μεταφοράς προσωπικού στον καταυλισμό του Λαυρίου, εκπαίδευσής του εκεί και, εν συνεχεία, μεταφοράς του πίσω στο ΡΚΚ και σε άλλες οργανώσεις μέσω του Ιράκ. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από 7-8 μήνες». 

Όπως αναφέρει, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως η Άγκυρα έχει στην κατοχή της και ονόματα.

«Έχουμε τα ονόματα. Μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, κοινοποιήσαμε αυτά τα ονόματα στην Ελλάδα. Είπαμε ‘‘αυτά τα ονόματα έχουν περάσει στη δική σας πλευρά, και εδώ εκπαιδεύονται για το ΡΚΚ, τα ονόματα είναι τα εξής’’. Υπάρχει κινητικότητα επί αυτού. Είναι και κάτι άλλο. Όταν η τρομοκρατική οργάνωση παραμένει ανενεργή στην ύπαιθρο, σχεδιάζουν την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη. Προσπάθησαν να το κάνουν ορισμένες φορές, στέλνοντας τους από τη Συρία μέσω της γραμμής Nusaybin, μέσω της γραμμής Kızıltepe. Αυτές οι γραμμές έχουν μπλοκαριστεί. Όταν μπλοκαρίστηκαν, άρχισαν να δίνουν εντολές από την Ελλάδα. Έχει δύο σκέλη. Κάνουν δύο κινήσεις: εκπαίδευση και μεταφορά ανδρών και διασφάλιση της κινητικότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης εντός της πόλης μέσω του καταυλισμού του Λαυρίου. Αναφέραμε αυτές τις δύο κινήσεις στην Ελλάδα.»

«Απαράδεκτη η απόφαση της Ρωσίας»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών μας για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες του Μινσκ. Τονίστηκε ότι η απόφαση αυτή συνιστά σαφή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα μέρη να σεβαστούν την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο.»

Και προσέθεσε: «Είμαστε και εμείς χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Εφόσον είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν πολλά πακέτα μέτρων. Λαμβάνουμε ήδη αυτές τις προφυλάξεις. Έτσι συνεχίζουμε να δουλεύουμε, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις ευθύνες που μας επιβάλλει το να είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Με αυτή την κατανόηση, θα προχωρήσουμε.»

Τι είπε για το Ισραήλ

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, λέγοντας ότι γίνονται βήματα.

«Μας ενδιαφέρει πολύ αυτή η επίσκεψη του κ. Χέρτζογκ. Το βήμα που έγινε στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ με αυτή την επίσκεψη μπορεί να θεαθεί εφεξής σε άλλες διαστάσεις. Στο παλαιστινιακό ζήτημα, ειδικά στα βήματα που γίνονται σχετικά με αυτές τις κατασκευές, σημεία λύσης μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο. Ελπίζουμε ότι με αυτήν την επίσκεψη, θα λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση αυτής της επιχείρησης. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, από το φυσικό αέριο μέχρι πολλά άλλα ζητήματα. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε αυτά τα βήματα για λίγο, αλλά με την αρνητική άποψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού εκείνη την εποχή, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία. Αλλά αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις. Ελπίζουμε ότι αυτό το βήμα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ενισχύσει τις μεταξύ μας σχέσεις και έτσι θα μετατρέψει την περιοχή σε μια λεκάνη ειρήνης προσανατολισμένη στο μέλλον.»
 

Πηγή: skai.gr

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ