9.10.2020 17:34

Μηταράκης: Μέχρι το καλοκαίρι έτοιμο το νέο Κ.Υ.Τ. στη Λέσβο

«Το 7% των σκηνών επηρεάστηκε από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν χθες τη Λέσβο και κατ’ επέκταση το προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι Λέσβου» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας αποκλειστικά στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου με τις αναχωρήσεις και τις μετακινήσεις στη Γερμανία είναι μέχρι τα Χριστούγεννα ο αριθμός των διαμενόντων στο ΚΥΤ του Καρά- Τεπέ να είναι κάτω των 6.000. Παράλληλα εγκρίθηκαν τα έργα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για αναβάθμιση του προσωρινού ΚΥΤ.

«Το σημαντικό είναι μέσα στον Οκτώβριο να αποφασίσουμε και να καταλήξουμε για τη μόνιμη δομή, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ώστε να μην περάσουμε δεύτερο χειμώνα στον Καρά Τεπέ.

Στόχος είναι να παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα σε δομές στα νησιά οι αιτούντες άσυλο και συγκεκριμένα για 4 με 5 μήνες, τόνισε. «Μπορούμε να ελέγξουμε τις ροές και έχουμε διπλασιάσει την έκδοση αποφάσεων ασύλου» πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τοπικοί δικηγόροι της Μυτιλήνης επ αμοιβή θα συνδράμουν στην έκδοση αποφάσεων ασύλου από τον Νοέμβριο, με μητρώο δικηγόρων, ανακοίνωσε μέσω του «Ν»

«Είναι πρόταση του δήμου το Καμμένο Δάσος»

«Έχει γίνει πρόοδος στον διάλογο για τη νέα δομή» ανέφερε μεταξύ άλλων και επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ν» ότι ο Δήμος Μυτιλήνης προτείνει την περιοχή του Καμμένου Δάσους για το νέο ΚΥΤ, πρόταση την οποία «περιμένουμε και επίσημα» ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι είναι καλό σημείο για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ.

Για τους εργαζόμενους

Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις των εργαζομένων ότι δούλευαν υπό πίεση, ανέφερε: «Δύο υπουργοί βρίσκονταν όλη μέρα μέσα στο εργοτάξιο μαζί μα άλλα στελέχη. Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν κινδυνεύουν 10.000 άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο, όταν διακινδυνεύεται η δημόσια υγεία, εκεί δεν υπάρχουν ωράρια για κανέναν, ούτε για μένα ούτε για τους συνεργάτες μου. Όλοι όσοι έχουν επιλέξει να δουλέψουν για το υπουργείο Μετανάστευσης, γνωρίζουν ότι είμαστε ένα υπουργείο το οποίο δουλεύει σε δύσκολες συνθήκες πολλές φορές και πρέπει ενίοτε να αντιμετωπίζει και έκτακτες καταστάσεις, είναι μέρος της δουλειάς μας».

Για την ανακοίνωση από το σωματείο στην υπηρεσία Ασύλου που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι απολύτως ασφαλείς οι συνθήκες εργασίας τους. «Από κει και πέρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η αποσυμφόρηση των νησιών θέλει σκληρή δουλειά. Κι αυτοί οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν αυτοί τη δουλειά, αφού υπέβαλαν αίτηση για να εργαστούν στην υπηρεσία, είναι σημαντικό να εκδίδεται ένας αξιοπρεπής αριθμός αποφάσεων σε εβδομαδιαία βάση και για την αποσυμφόρηση και για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

Εκδίδονται 8.000 αποφάσεις τον μήνα στην υπηρεσία ασύλου, πρόσθεσε. «Κι έχουμε ευθύνη απέναντι στους κατοίκους των νησιών για την αποσυμφόρηση», κατέληξε.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον Δήμο Μυτιλήνης ποια έργα ζητά ώστε να ανταποκριθεί το υπουργείο και για παράδειγμα να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην ΚΥΤ Μόριας.

Για τις βροχές

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η -δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες- βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε 3 από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής, την πλημμύριση 80 εκ των 1100 σκηνών που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής. Επίσης συμπλήρωσε ότι επειδή μειώθηκαν οι αιτούντες άσυλο σε 7,5 χιλιάδες, όσοι επλήγησαν από τη βροχή έμειναν σε χώρους που έχουν αδειάσει.

Τι έκανε το υπουργείο

Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες του υπουργείου και αν ο ίδιος μετάνιωσε που στήθηκε σε αυτό το σημείο ο γιγαντιαίος καταυλισμός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε:

Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls), όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.

Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80 περίπου σκηνές που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2,500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1,300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.

Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών. 

Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης».

Εξάλλου, τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη: «Η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Ανταποκρίθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έργα υποδομής και προστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ