3.5.2022 14:38

Εξωστέο οριστικά το Υπ. Μετανάστευσης από τη ΒΙ.ΑΛ. (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στην αποκλειστική ευχέρεια του Δήμου Χίου από σήμερα η σιωπηρή συνέχιση ή μη, λειτουργίας του hotspot στα Καμπόχωρα - Υπ. Μετανάστευσης: "Με νόμο η λειτουργία του hotspot μέχρι τα τέλη του 2022"

Την οριστική έξωση του Ελληνικού Δημοσίου και άρα του Υπουργείου Μετανάστευσης από τη ΒΙ.ΑΛ. ήρθε να επικυρώσει με απόφασή του το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, το οποίο ουσιαστικά απέρριψε την έφεση του Υπουργείου κατά της πρωτόδικης απόφασης, που δικαίωνε τον Δήμο Χίου ως ιδιοκτήτη του χώρου.

Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, ουσιαστικά απέρριψε όλες τις αιτιάσεις του Υπ. Μετανάστευσης για παραμονή του στον χώρο, σημειώνοντας στην σχετική απόφαση ότι ουδέποτε υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών για παράταση της σύμβασης παραχώρησης του χώρου και συνεπώς δέχθηκε το γεγονός ότι από το 2019 μέχρι και σήμερα το Υπουργείο χρησιμοποιεί παράνομα τη ΒΙ.ΑΛ. ως χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Νίκο Νύκτα, ο οποίος εξ αρχής χειρίστηκε την υπόθεση, η συγκεκριμένη απόφαση έχει άμεση ισχύ κάτι που σημαίνει ότι είναι στο χέρι του Δήμου αν θα απαιτήσει άμεσα την απομάκρυνση του Υπ. Μετανάστευσης από τη ΒΙ.ΑΛ. ή αν θα αποδεχθεί σιωπηρά τη συνέχιση λειτουργίας της μέχρι την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών.

Να σημειωθεί πάντως ότι με δεδομένο ότι η λειτουργία της ΒΙ.ΑΛ. είναι πλέον οριακή, αφού σε αυτή διαμένουν επί μακρόν κάτω από 300 άτομα, ήδη υπάρχουν πιέσεις για μεταφορά μεταναστών στις ήδη ολοκληρωμένες δομές άλλων νησιών ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Άνευ σημασίας

Από την πλευρά του πάντως το Υπ. Μετανάστευσης κάνει λόγο για μία άνευ σημασίας δικαστική απόφαση, λέγοντας ότι, η λειτουργία της ΒΙ.ΑΛ. έχει παραταθεί με νόμο μέχρι το τέλος του 2022 ενώ εμμένει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να ολοκληρωθεί η δομή στο Θόλος. 

Αρχείο PDF

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΒΙ

Αρχείο ήχου

Νίκος Νύκτας για έξωση Υπ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ