10.4.2019 19:48

«Επιθυμώ να είμαι ένας καλός Βουλευτής της Χίου στη Ν.Δ. και όχι ένας απλός βουλευτής της Ν.Δ. στη Χίο»

Απλός και προσιτός, ζυμωμένος στη θάλασσα και παθιασμένος με τη ναυτιλία, ο Σταύρος Μιχαηλίδης ξεφεύγει από τον μέσο όρο των ατσαλάκωτων υποψηφίων, όπως τους έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Μπορεί να δημιούργησε τη δική του πορεία στον δημόσιο τομέα ωστόσο η ενασχόλησή του με τη ναυτιλία, τον έκανε να πιστέψει ότι η στήριξη του ιδιωτικού τομέα έναντι του αντιπαραγωγικού δημόσιου αποτελεί μονόδρομο για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

Στη συνέντευξη στον «π» απαντά σε όλα τα ερωτήματα και μιλά για τη σχέση του με τη Ν.Δ., το περιβόητο μητρώο στελεχών, τα μηνύματα από την Πειραιώς ότι θα είναι ο δεύτερος υποψήφιος στο νησί καθώς και την δική του πολιτική σε περίπτωση εκλογής του.


Η προσωπική πορεία

 • Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Θυμιανά με πατέρα από το Πυργί και μάνα από το Νεoχώρι. Τελείωσα τη σχολή Μηχανικών και αφού ταξίδεψα μέχρι και 2ος Μηχανικός, άλλαξα πορεία και μπήκα στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων για αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, συνέχισα αυτή την πορεία για 33 χρόνια.
 • Σε αυτή την διαδρομή υπηρέτησα σε θέσεις που με κέντρισαν και μου άρεσαν. Ασχολήθηκα με τη ναυτιλία και τους ναυτικούς. Είχα την ευκαιρία να γίνω αεροπόρος στη σχολή Ικάρων όπου πήγα με απόφαση του Αρχηγείου του Λ.Σ. υπηρετώντας στα εναέρια μέσα του Λιμενικού.
 • Είχαν την τύχη να υπηρετήσω στον τόπο μου ως Λιμενάρχης και παράλληλα να αποκτήσω ακόμα ένα πτυχίο μέσω Πανεπιστημίου.
 • Ένα μεγάλο σχολείο ήταν η υπηρεσία μου στο Λονδίνο ως ναυτιλιακός ακόλουθος και ως υπεύθυνος ναυτιλιακών θεμάτων στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τον I.M.O..
 • Παραιτήθηκα το 2010 λόγω της κατάργησης του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως για 2 χρόνια ως κλαδάρχης ναυτιλιακής πολιτικής. 

Ναυτιλία ή ενασχόληση με τα κοινά;

 • Το κάθε πράγμα έχει τα χαρακτηριστικά του. Η ναυτιλία είναι οικονομία, είναι ευκαιρία για να σταδιοδρομήσουν κάτοικοι που έχουν όνειρα και μεγάλους ορίζοντες. Η ναυτιλία είναι μία παγκοσμιοποιημένη και χωρίς σύνορα βιομηχανία.
 • Η τοπική αυτοδιοίκηση εάν είναι ανιδιοτελής, είναι μία προσφορά στην κοινωνία κι ένας αγώνας για να πάμε μπροστά τον τόπο μας.
 • Όλα μου τα χρόνια από παιδί με ενδιέφερε να συμμετέχω σε αυτό που λέγεται κοινωνία, είτε με τις παρέες, είτε με τη δημιουργία συλλόγων αθλητικών και πολιτιστικών όπως ο Μ.Ε.Ο.Θ.. Είχα πάντα μία διάθεση, με αυτό που λέγεται κοινωνική προσφορά. Για να περνάμε καλά και να βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας, δεν πρέπει να είμαστε άνθρωποι του καναπέ και να έχουμε μία διάθεση συμμετοχής.
 • Σε αυτό το πλαίσιο, κλήθηκα να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Χαλιορή και πιστεύω επιτελέσαμε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ένα ουσιαστικό έργο μέσα από καίριες παρεμβάσεις. Δεν ήταν όμως μία ευχάριστη εμπειρία.
 • Είναι πολύ άχαρο πράγμα να μην έχεις την εξουσία για να συνεισφέρεις. Όσοι τότε ήταν στην αντιπολίτευση δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Έλεγες και χτυπιόσουν για ορισμένα πράγματα, ωστόσο κανείς δεν σε άκουγε. Η απλή αναλογική είναι μία ευκαιρία να αξιοποιηθούν πρόσωπα εκτός συνδυασμού. Έτσι εάν υπάρχει λογική σε αυτούς που θα εκλέξουμε, να πάμε τη Χίο πολλά βήματα μπροστά.
 • Το 2015 μου προτάθηκε να είμαι για 4η φορά υποψήφιος Βουλευτής ενώ προηγουμένως είχα αρνηθεί 3 φορές. Τότε ένοιωσα ώριμος και κατέβηκα και τιμήθηκα από έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Εκλαμβάνω αυτές τις ψήφους ως παρότρυνση να συνεχίσω να παλεύω για τη Χίο και τους Χιώτες.

Τοπική ή κεντρική πολιτική σκηνή;

 • Προσωπικά μου αρέσει πολύ περισσότερο η τοπική αυτοδιοίκηση. Πραγματικά θα ήθελα να ασχοληθώ. Όμως επειδή οι προετοιμασίες που έκανα διέρρευσαν στην Πειραιώς, η παρότρυνση ήταν «άσε τώρα την αυτοδιοίκηση και μείνει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο».
 • Άλλωστε στην τοπική αυτοδιοίκηση της Χίου υπάρχουν πλέον πάρα πολύ συνδυασμοί και άρα επιλογές για τους ψηφοφόρους. Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό γιατί άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν είχαν ασχοληθεί βγαίνουν μπροστά και εμείς ως ψηφοφόροι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε άξιους συμπολίτες μας.

Το μητρώο στελεχών και το πλήθος υποψηφίων Βουλευτών

 • Το μητρώο στελεχών δημιουργήθηκα και υφίσταται. Είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία που έχει αποδώσει. Όλοι λέγαμε ότι «καλά είναι τα πολιτικά τζάκια» και ότι πρέπει να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας που αισθάνονται ότι έχουν τις προϋποθέσεις να υποβάλλουν την αίτησή τους και να αξιολογηθούν.
 • Αυτό που έχει παρεξηγηθεί είναι ότι όποιος είναι στο Μητρώο είναι κατ’ ανάγκη και υποψήφιος Βουλευτής. Αυτό δεν είναι όμως αληθές. Η πραγματικότητα είναι ότι από αυτό το μητρώο μπορεί να στελεχωθούν περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια αλλά και να στελεχωθεί κάποια δημόσια υπηρεσία της γενικής Κυβέρνησης. Ευθύνη στη διακυβέρνηση μίας χώρας έχουμε όλοι μας από όποια θέση και αν κατέχουμε.

Τα μηνύματα στήριξης από τη Νέα Δημοκρατία

 • Από ότι φαίνεται στην επόμενη εκλογική διαδικασία επειδή ανέβηκε η ποσόστωση, θα είμαστε 2 άνδρες και 2 γυναίκες στο εθνικό ψηφοδέλτιο. Οι ενδείξεις οι δικές μου είναι ότι θα είμαι υποψήφιος. Όλα αυτά τα χρόνια, ο πρώτος επιλαχών βουλευτής και μάλιστα με διαφορά 350 ψήφους διαφορά, του δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσει.
 • Έχω εκδηλώσει την επιθυμία να είμαι υποψήφιος και τα μηνύματα που λαμβάνω αλλά και οι ενδείξεις που έχω είναι ότι θα είμαι υποψήφιος Βουλευτής με τη Ν.Δ. στη Χίο.

Ο ρόλος του Βουλευτή

 • Ο ρόλος του Βουλευτή είναι διακριτός από τον ρόλο του Δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη. Πρέπει να είναι το κλειδί που θα μπορεί να ξεκλειδώσει πόρτες. Τα χρόνια που πέρασαν δεν υπήρξε σε επιθυμητό βαθμό η συνεργασία των αιρετών της Χίου.
 • Η δική μου προτεραιότητα είναι να δημιουργήσω συνθήκες απόλυτης συνεργασίας με τον Βουλευτή. Να είμαστε μία ομάδα με συγκεκριμένους στόχους και να παλέψουμε γι αυτούς.
 • Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να δούμε τη ζωή στη Χίο διαφορετικά. Πρέπει να πάρουμε τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να βάλουμε το νησί στη νέα εποχή.

Η Χίος την επόμενη 4ετία

 • Το νησί μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με πολλά άλλη νησιά του Αιγαίου. Αυτά τα πλεονεκτήματα, μέχρι στιγμής τα εκμεταλλευτήκαμε λανθασμένα. Για εμένα όμως η ουσία είναι αλλού. Η Χίος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα μυαλά της. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς τι κάνει η νέα γενιά του τόπου. Υπάρχουν πολλές μικρές ομάδες νέων που δημιουργούν και βραβεύονται όχι μόνο εκτός Χίου αλλά κι εκτός Ελλάδος.
 • Χωρίς να εκφράζομαι ανταγωνιστικά ή αντιπολιτευτικά για τους νυν βουλευτές του νησιού θέλω να πω ότι εγώ θα λειτουργήσω με ένα πιο εξωστρεφές πλάνο, σε περίπτωση που εκλεγώ. Ήθελα τους βουλευτές μας είναι πιο δυναμικοί και να παρακινήσουν τα άλλα κέντρα εξουσίας του νησιού σε αποτελεσματικές συνεργασίες.
 • Δεν αποκλείω τον αιφνιδιασμό της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω ότι θα πάμε για τον Οκτώβρη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και 1 ημέρα παραμονής στην εξουσία είναι ζητούμενο. Η πατρίδα όμως έχει ανάγκη από μία νέα διακυβέρνηση.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία μελετημένη προσέγγιση για τα νησιά μας που τεκμηριώνεται και οικονομικά και επιστημονικά. Αυτά δεν έχουν κοινωνηθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι δουλειά των υποψηφίων. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι θα είναι μία κυβέρνηση ουσιαστικών πολιτικών που θα δώσει την ευκαιρία στη νεολαία να μείνει στον τόπο της και να δημιουργήσει.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ