6.4.2021 9:38

«Επιτέλους η Κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με την υγεία των πολιτών»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου για το άνοιγμα των σχολείων

Βρισκόμαστε ίσως στη χειρότερη φάση της πανδημίας, με πάνω από 3000 κρούσματα κάθε μέρα, πάνω από 700 διασωληνωμένους, και πάνω από 70 νεκρούς.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ολόκληρη η χώρα είναι στο βαθύ κόκκινο, και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας, ακούσαμε με έκπληξη την πρόθεση της κυβέρνησης να θέλει να ανοίξει τα σχολεία στις 12 Απριλίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται στα self test, τα οποία όμως αμφισβητούνται για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Επίσης δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιος θα πιστοποιεί την διεξαγωγή του τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές, και ποιος θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την εγκυρότητα του.

Όλη αυτή η προχειρότητα μπορεί να δημιουργήσει πολλά σοβαρά προβλήματα, η κυβέρνηση όμως δείχνει να τα αγνοεί και ετοιμάζεται να πάρει ένα πολύ επικίνδυνο ρίσκο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλη την διάρκεια της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει το άνοιγμα των σχολείων με απίστευτη ανευθυνότητα και επιπολαιότητα, όπως άλλωστε έχει κάνει και με την ίδια την πανδημία.

Όσες φορές επιχείρησε να ανοίξει τα σχολεία το έκανε δίχως να έχει εξασφαλίσει περισσότερες αίθουσες για να έχει η κάθε τάξη λιγότερα παιδιά, δίχως να έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση του αριθμού των μεταφερόμενων μαθητών με τα λεωφορεία. Δεν προχώρησε σε προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών, ούτε θωράκισε υγειονομικά τα σχολεία με επιπλέον προσωπικό για σχολαστική καθαριότητα σε αίθουσες και τουαλέτες, και επίσης δεν εξασφάλισε εκπαιδευτικούς και μαθητές με δωρεάν μοριακά τεστ ώστε να υποβάλλονται συχνά και να γίνεται έλεγχος της διασποράς του ιού.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζει να επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση θέλει να μιλάει για άνοιγμα των σχολείων, όμως από μεριάς της δεν έχει γίνει κανένα σχέδιο για την πρόληψη και την ιχνηλάτηση μέσα στα σχολεία.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, με παράλληλη δυνατότητα επιλογής εμβολίου, δίνοντας προτεραιότητα στους ευπαθείς από άποψη υγείας και ηλικίας εκπαιδευτικούς μας.

Η έκθεση των εκπαιδευτικών στον ιό θα είναι αναπόφευκτη, ειδικά αν δεν υπάρξει αραίωση τμημάτων και αναγκαστούν να δουλέψουν στα σχολεία σε συνθήκες συγχρωτισμού. Οπότε είναι βασική προϋπόθεση ο άμεσος μαζικός εμβολιασμός και τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου προφανώς υποστηρίζουμε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά να ανοίξουν με ασφάλεια, και για να υπάρξει ασφάλεια πρέπει πρώτα να παρθούν μέτρα ουσίας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο ζήτημα των σχολείων προχωράει ανεύθυνα και δίχως σχέδιο, δεν διασφαλίζει την ομαλή επανεκκίνηση των σχολείων εν μέσω πανδημίας, και το πιθανότερο είναι να προκληθούν πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Επιτέλους η κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με την υγεία των πολιτών.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ