10.7.2017 16:57

Ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της υποβάθμισης των σχολείων

• Σε λαϊκές συνελεύσεις οδηγούνται Καρυές, Νένητα και Καλλιμασιά

Μάχη χαρακωμάτων κατά της υποβάθμισης των δημοτικών τους σχολείων ετοιμάζονται να δώσουν μέσα από οργανωμένες λαϊκές συνελεύσεις Καρυές, Νένητα και Καλλιμασιά με την αρχή να κάνουν οι κάτοικοι των Καρυών που οργανώνουν λαϊκή συνέλευση το πρωί της Κυριακής.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας στον Οίκο Χίου Διδασκάλου παρουσία και της διοίκησης του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών γονείς και δάσκαλοι αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα όχι απλά της συνέχισης λειτουργίας τους αλλά και της αναβάθμισής τους χαρακτηρίζοντάς τα ως αιμοδότη των χωριών.

«Να μείνουν τα παιδιά στα χωριά»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο πρόεδρος των Καρυών Δ. Κρητικός σημείωσε ότι η περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής μαθητών προς την πόλης επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε και κατά το παρελθόν όταν ακούστηκε ότι το σχολείο του χωριού θα υποβαθμιστεί. «Το αποτέλεσμα ήταν 20 παιδιά από το χωριό να φύγουν και να πάνε στην πόλη. Τώρα προσπαθούμε να πείσουμε τους γονείς να τα επαναφέρουν στο Δημοτικό Σχολείο των Καρυών. Πως θα γίνει αυτό όταν το σχολείο υποβαθμιστεί κι άλλο;», αναρωτήθηκε ο κ. Κρητικός. Την παράμετρο των παιδιών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες προσέθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου των Καρυών Ειρήνη Ρε, τονίζοντας ότι για τα παιδιά που έχουν ανάγκη επιπλέον προσοχής στην τάξη, η ένταξή τους σε μία σχολική αίθουσα με παιδιά άλλον τάξεων θα ισοδυναμεί με κόλαση.

«Ισότητα στην εκπαίδευση»

Ιδιαίτερη ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Γονένων των Νενήτων Ε. Μενεξέ που αναφέρθηκε στην ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στην παιδεία των παιδιών που είναι στα χωριά με αυτά που βρίσκονται στην πόλη, κάνοντας λόγο για πισωγύρισμα σε προηγούμενες 10ετίες. «Το σχολείο των Νενήτων έγινε 6θέσιο το 1986 αφού έκλεισαν τα σχολεία των τριγύρω χωριών. Είπαν στους γονείς τότε ότι αυτό γίνεται για μία καλύτερη εκπαίδευση. Τώρα θα γυρίσουμε και πάλι στο 1980», αναφέρθηκε η ίδια.

Την προσοχή των γονέων ότι από τον Σεπτέμβρη θα ακολουθήσουν νέες συγχωνεύσεις αυτή τη φορά σε σχολεία της πόλης με σκοπό τη δημιουργία υπερ-συγκροτημάτων που θα μετατρέψουν τους Διευθυντές σε μάνατζερ, επέστησε ο Γ. Αμπαζής εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων καλώντας τους γονείς σε δυναμικές κινητοποιήσεις.  

Ξόδεψαν 2 εκ. ευρώ για να υποβαθμίσουν τα σχολεία

Μία διαφορετική διάσταση της υποβάθμισης έδωσε στην τοποθέτησή του ο Ιερέας της Καλλιμασιάς και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου του χωριού π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας την υποβάθμιση των σχολείων ως «γροθιά στο μαλακό υπογάστριο της τοπικής κοινωνίας».

«Επειδή προφανώς το κράτος έχει συνέχεια θα πρέπει να μας εξηγήσουν όσοι διοικούν. Πως γίνεται πριν μερικά χρόνια το Υπ. Παιδείας να αποφασίζει να δαπανήσει σχεδόν 2 εκ. ευρώ για τα σχολεία της Καλλιμασιάς θεωρώντας ότι θα πρέπει προφανώς να λειτουργήσουν αναβαθμισμένα και τώρα να αποφασίζει την υποβάθμισή τους; Δυστυχώς αυτοί που διοικούν και βγάζουν τα αντίστοιχα ΦΕΚ βλέπουν μόνο τους αριθμούς. Άραγε πόσο υπερήφανοι αισθάνονται για όλα αυτά».  

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ