11.3.2018 10:22

Η επιστροφή Κάρμαντζη δυναμιτίζει την τοπική Ν.Δ.

Το απεχθές θέαμα με τη μετατροπή μιας συνέντευξης Τύπου κλιμακίου της Ν.Δ. στη Χίο,  ενώπιον των έκπληκτων δημοσιογράφων, σε ρινγκ επίλυσης εσωκομματικών διαφορών ήταν χθες η θρυαλλίδα εξελίξεων στην τοπικό κομματικό μηχανισμό.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η ολοφάνερη διάθεση του αντιπεριφερειάρχη να διεκδικήσει το Δήμο Χίου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές προσκρούει, ως φαίνεται, στη βούληση του βασικού πυρήνα της σημερινής ΝΟΔΕ, η οποία επιθυμεί την επανεκλογή του Μαν. Βουρνού, έστω κι αν ουδέποτε υπήρξε μέλος της.

Οι πισώπλατες μαχαιριές πέφτουν ανελέητα, χθες το απόγευμα όμως πήραν διάσταση μπροστά στον διαδικτυακό φακό και στιγματίζουν την προσπάθεια της Ν.Δ. να εμφανιστεί στελεχικά ενωμένη ενόψει της παράλληλης χρονικά εθνικής εκλογικής αναμέτρησης.

Το επεισόδιο με Γαϊτάνη

Τα χθεσινά γεγονότα επιτάχυναν οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών. Όταν ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, επισκέφθηκε τη Χίο δεν μπορούσε παρά να συναντήσει και τον αντιπεριφερειάρχη. Στη συνάντηση συνοδεύονταν από στελέχη της ΝΟΔΕ, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Μανωλάκης και Καμπούρης. Οι σχέσεις των τελευταίων με τον Στ. Κάρμαντζη είναι τοις πάση γνωστό ότι βρίσκονται στο ναδίρ. Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Γαϊτάνη να συνομιλήσουν χωρίς την παρουσία τρίτων. Το τεταμένο κλίμα μεταφέρθηκε στην Πειραιώς από τον κ. Γαϊτάνη κι ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης Κόνσολα τέθηκε εξ’ αρχής το πώς η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Το λάδι στη φωτιά

Μεσολάβησε την Παρασκευή στον «π» η συνέντευξη του Πρ. Μανωλάκη, με την οποία άφηνε σαφείς αιχμές για τις προσωπικές του σχέσεις με το Ν. Μηταράκη, εκθείαζε τη θητεία του Μαν. Βουρνού και επανέφερε στην επικαιρότητα το ερώτημα αν ο Στ. Κάρμαντζης είναι μέλος της Ν.Δ. ή αν ισχύει η διαγραφή ή παύση που του είχε υποβληθεί, διαφωτιστική απάντηση επί του οποίου δεν έχει δώσει ουδέποτε η Πειραιώς.

Πρόσκληση από Κόνσολα

Έμμεση απάντηση στο γρίφο έδινε το εξαιρετικό κλίμα επαφών του Μάνου Κόνσολα με τον αντιπεριφερειάρχη και η εμφανή διάθεση του να κλείσει το μέτωπο Κάρμαντζη με τον κομματικό μηχανισμό. Μάλιστα με πρωτοβουλία Κόνσολα ο αντιπεριφερειάρχης προσεκλήθη στη χθεσινή Νομαρχιακή Συνέλευση, θέση την οποία εκ του κομματικού οργανογράμματος διαθέτει, εφόσον παραμένει ενεργό μέλος της Ν.Δ..

Ο Στ. Κάρμαντζης παρευρέθηκε, πράγματι, στη χθεσινή συνέντευξη κι ακολούθησαν τα γνωστά έκτροπα.

Η ερώτηση – δυναμίτης

Η αναγνωρισμένη φιλική σχέση του Νότη Μηταράκη με τον ιδιοκτήτη του xiakoslaos.gr, Στ. Παπαγιαννάκη κι η υποβολή του ερωτήματος από τον τελευταίο αν ο Στ. Κάρμαντζης ανήκει στις τάξεις της Ν.Δ., εκλήφθηκε από το δίδυμο Πρ. Μανωλάκη – Παντ. Καμπούρη ως προσπάθεια χειραγώγησης καταστάσεων. Ωστόσο απαγορευμένα ερωτήματα δεν υπάρχουν. Ακόμα κι αν χθες δεν ετίθετο το ερώτημα, αργά ή γρήγορα, θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί από την επίσημη Ν.Δ..

Πολωτικό κλίμα

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου τάχιστα ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, η Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του αρχαιότερου μέλους της, Π. Παντελάρα, και αργότερα ο Μ. Κόνσολας συναντήθηκε προσωπικά με τον Πρ. Μανωλάκη, μεταφέροντας του τη δυσαρέσκεια του για όσα συνέβησαν, ζητώντας να πρυτανεύσει διάθεση ενότητας.

Το κλίμα πάντως συνέχισε να είναι πολωτικό και στην ολοκλήρωση της ημέρας, στην εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων, όπου ο Στ. Κάρμαντζης βρέθηκε στο τραπέζι του κλιμακίου της Ν.Δ., δίπλα στον Μ. Κόνσολα, με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ να επιλέγει τραπέζι εξ’ αποστάσεως.

Τεμαχίζει τη Ν.Δ.

Αιτία της νέας εσωκομματικής σφαγής είναι ευδιάκριτα η απόφαση Κάρμαντζη να δοκιμάσει την τύχη του στο Δήμο. Η πλειοψηφία της ΝΟΔΕ Χίου αποτελείται από στελέχη προσκείμενα στη δημοτική αρχή Βουρνού και επιθυμεί την επανεκλογή της. Αυτή η πρόωρη αυτοδιοικητική διένεξη τεμαχίζει πάλι τη συνοχή της Ν.Δ., είναι δύσκολα ελέγξιμη από την Πειραιώς και ήδη κινητοποιεί διεργασίες ενόψει εκλογών στη ΝΟΔΕ τον προσεχή Μαϊο.

Ήδη διαμορφώνεται μπλοκ υποστηρικτών μιας δεύτερης υποψηφιότητας, αντίβαρο στην υποψηφιότητα Μανωλάκη και αναζητείται ο εκφραστής του.

Η τοπική κομματική οργάνωση αποκτά καθαρά διάσταση λάφυρου μεταξύ των δυο γραμμών διεκδίκησης του Δήμου Χίου, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να πείσει για την εναλλακτική του πρόταση διακυβέρνησης. Ήδη μάλιστα από χθες ρίχνει τη βαριά σκιά της στο νεοδημοκρατικό χώρο της Χίου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι τελικά η διαχωριστική γραμμή της διάσπασης του συνδυασμού Καλουτά έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια εδώ και μια εικοσαετία, τα οποία δεν επουλώνονται.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ