1.9.2018 10:25

Αποσυμφόρηση της ΒΙ.ΑΛ. μέσω ενοικίασης ξενοδοχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Τον Οκτώβριο παρουσία του Υπ. Μεταναστετικής Πολιτικής η θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Δώρο – άδωρο για τις νησιωτικές κοινωνίες αποδεικνύεται η καθυστερημένη απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έπειτα από ένα χρόνο ανέξοδων προφορικών δεσμεύσεων τόσο του προηγούμενου υπουργού Γ. Μουζάλα όσο και του Δ. Βίτσα. 

Και αυτό γιατί όπως προκύπτει από απόφαση που υπογράφει ο τελευταίος, σκοπός της αποσυμφόρησης δεν είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να κλείσουν κάποια στιγμή τα Κ.Υ.Τ. αλλά η μείωση του αριθμού ώστε για τα νεοεισερχόμενα άτομα η διαδικασία καταγραφής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου να είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. 

Η νέα απόφαση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η νέα απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Δ. Βίτσα, αποκαλύπτει πλήρως τον σχεδιασμό του Υπουργείου. Αυτός προβλέπει την έγκριση κονδυλίων για ενοικίαση ξενοδοχείων και καταλυμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα, με σκοπό τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τις δομές των νησιών, εκεί όπου ο αριθμός των φιλοξενούμενων ατόμων είναι στην καλύτερη περίπτωση διπλάσιος από την ονομαστική χωρητικότητα των Κ.Υ.Τ.. 

Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η σύμβαση μίσθωσης ακινήτων, ξενοδοχείων και διαμερισμάτων, αφορά στη στέγαση των διαμενόντων αποκλειστικά στα Κ.Υ.Τ. των νήσων Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου «ώστε να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των προαναφερθέντων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η συνέχιση ομαλώς της διαδικασίας υποδοχής και ταυτοποίησης των νεοεισερχόμενων πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, στις ανωτέρω Νήσους του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου». 

Επιπλέον το Υπουργείο προβλέπει και τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών με ιδιώτες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των προσφύγων και των μεταναστών που θα μεταφερθούν στις νέες δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες, θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου ήδη έχει εγκριθεί κωδικός ύψους 5 εκ. ευρώ. 

Στο αιτιολογικό μέρος της απόφασης το Υπουργείο σημειώνει ότι η άμεση αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των Νήσων του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου καθίσταται απαραίτητη ώστε να δύναται να συνεχιστεί ομαλώς η διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης των νεοεισερχόμενων πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών.

Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση το Υπουργείο παρατείνει τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρίς να παρέχει καμία απολύτως εγγύηση στις κοινωνίες των 5 νησιών του Αιγαίου ότι θα επέλθει η κανονικότητα στην καθημερινότητά τους. 

Τον Οκτώβρη η θεματική για το μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι η θεματική συνεδρίαση για το μεταναστευτικό, που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αναβληθεί για τον προσεχή Οκτώβριο, αφού υπάρχει η εκφρασμένη θέληση της Κυβέρνησης να αποστείλει τον αρμόδιο υπουργό στη Χίο.

Αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμβαίνει αφενός διότι ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ταλαιπωρείται τελευταία με προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα συμβούλια στο οποίο, πηγές αναφέρουν, ότι επιθυμεί δυνατή εκπροσώπηση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ