20.4.2020 20:15

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για νέα δομή στη Χίο μετά τα γεγονότα στη ΒΙ.ΑΛ.;

Η δήλωση του Δημάρχου και η πρώτη αντίδραση των αντιπολιτεύσεων

Εξελίξεις και σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι δρομολογούν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου στο Χαλκειός.

Η πίεση των Χαλκούσων

Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν δύο βασικοί παράμετροι. Η πρώτη και βασικότερη παράμετρος είναι η στάση των κατοίκων του Χαλκειούς, που ενώ όλη η υπόλοιπη Χίος ετοιμάζονταν για την Ανάσταση, εκείνοι παρέμειναν ξάγρυπνοι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου μαίνονταν ο πετροπόλεμος και καίγονταν αυτοκίνητα, οικίσκοι και σκηνές.

Οι κάτοικοι του Χαλκειούς στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κεντρική διοίκηση αλλά και ως προς τον Δήμο της Χίου, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα μικρότερη δομή στο νησί ώστε να κλείσει άμεσα η ΒΙ.ΑΛ..

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες, ειδικά μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, εξαπολύουν επίθεση σε όσους θεωρούν τη μεταφορά ολόκληρου του αριθμού των μεταναστών εκτός Χίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανεδαφικό σενάριο χωρίς καμία εφαρμογή που απλά επιδεινώνει την ήδη οξυμένη κατάσταση.

Η στάση του Δημάρχου Χίου

Η δεύτερη βασικότερη παράμετρος είναι αυτή της στάσης του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, που για πρώτη φορά από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, εκφράζει ανοιχτά, μέσα από ανακοίνωσή του, τη θέση της δημιουργίας «μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου χώρου προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών», διαφοροποιούμενος από τη μέχρι σήμερα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρασκηνιακά ο Δήμαρχος, δηλώνει ήδη έτοιμος να συγκρουστεί «με επικίνδυνες φωνές που οδηγούν το νησί σε αδιέξοδο» προτάσσοντας την επικράτηση της λογικής, που κατά τον ίδιο είναι η μεταφορά ικανού αριθμού μεταναστών εκτός Χίου και η μεταφορά των εναπομείναντων σε μικρότερη δομή με καλύτερες συνθήκες φύλαξης αλλά και διαμονής.

Βάσει των δύο παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από σαφές και ξεκάθαρο ότι τη σκυτάλη από τη Σάμο σύντομα θα λάβει η Χίος, όπου θα ανοίξει ο διάλογος για τη δημιουργία νέας δομής ή όχι.

«Κουρελόχαρτο η απόφαση του Δ.Σ.»

Η παρέμβαση του Δημάρχου Χίου, πυροδότησε άμεσα αντιδράσεις από τις αντιπολιτεύσεις. Με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Χίος Μπροστά» εξαπολύει επίθεση στον Σταμάτη Κάρμαντζη, κατηγορώντας τον ότι ο Δήμαρχος απαξιώνει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταλήγοντας ότι: «Αντί για ευαγγέλιο και σημαία τη μετατρέπει σταδιακά σε κουρελόχαρτο».

Αναλυτικά αναφέρει:

"Μετά την στήριξή πού έδωσε μαζί με τους συμμάχους του στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις αδιαφανείς διαδικασίες και μεθοδεύσεις σχετικά με την ενοικίαση χώρου για την δημιουργία δομής καραντίνας, ο δήμαρχος έσπευσε πάλι να προσφέρει υπηρεσίες στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης και του κ. Μηταράκη στο μεταναστευτικό.

Την πολιτική του εγκλωβισμού που έχει σαν αποτέλεσμα γεγονότα όπως τα προχθεσινά στη ΒΙΑΛ και εκθέτει την Χίο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε εθνικούς πρώτιστα, κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Ο δήμαρχος απαξιώνει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ανάμεσα στά ψηφισθέντα (κλείσιμο της ΒΙΑΛ αρχίζοντας από την άμεση μείωση του πληθυσμού της κλπ) κάνει λόγο για μια δομή καταγραφής .Αντί αυτών προτείνει νέα δομή μόνιμης ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ την οποία βαφτίζει προσωρινή!! όπως η προηγούμενη δημοτική αρχή και κυβέρνηση μας έλεγαν για την ΒΙΑΛ.

Αντί για ευαγγέλιο και σημαία όπως χαρακτήριζε την απόφαση ,σταδιακά την μετατρέπει σε κουρελόχαρτο",

 

ΛΑΣ: «Αναμενόμενα τα επεισόδια αναμενόμενες και οι απαράδεκτες δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής»

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις του Δημάρχου που διαστρεβλώνουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και υπονομεύουν τον αγώνα του χιώτικου λαού.

«Για όλους εμάς που παρακολουθούμε από κοντά τα ζητήματα του προσφυγικού- μεταναστευτικού στο νησί μας , τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ ήταν θέμα χρόνου από τη στιγμή που συνεχίζεται ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων, υπό άθλιες συνθήκες , υπό τον δικαιολογημένο φόβο του κορωνοϊού, υπό τις απειλές των ακροδεξιών και ρατσιστικών κύκλων.

Εδώ και καιρό  φωνάζουμε το αυτονόητο: Την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ μέσω πλοίων ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες , τον απεγκλωβισμό όλων των εγκλωβισμένων από το νησί, για λόγους, διεθνών δικαιωμάτων, ανθρωπισμού, ουσιαστικής υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας.

Εδώ και καρό ζητάμε την ενίσχυση των υγειονομικών δομών για τα κέντρα, την ενίσχυση του προσωπικού.

Από την αρχή απαιτήσαμε ,να κλείσει το κολαστήριο της ΒΙΑΛ, να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας , που ούτως ή άλλως έχει καταστεί κουρελόχαρτο από την Τουρκική κυβέρνηση και τα παιχνίδια της σε βάρος των προσφύγων, να μεταφερθούν οι αιτήσεις ασύλου με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ στα τουρκοσυριακά σύνορα ή στα τουρκοελληνικά, να τους αποδίδονται  ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς να πνίγονται στο Αιγαίο και να μοιράζονται στις χώρες της ΕΕ. 

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει, ο αρμόδιος υπουργός της  κ. Μηταράκης αρκείται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πάσες με την πρόθυμη δημοτική αρχή να παίξει τα παιχνίδια τουκαι ο κ. Κουμουτσάκος μας παρουσιάζει το επίτευγμα της μεταφοράς 11 ασυνόδευτων παιδιών , από τα χιλιάδες που υπάρχουν, στο Λουξεμβούργο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός της επιλέγουν την «τιμωρία» των νησιών μας , γιατί αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στα σχέδια τους , να παραμείνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τον εγκλωβισμό και τις άθλιες συνθήκες στη ΒΙΑΛ και στα άλλα κέντρα ,που οδηγούν κατά καιρούς σε θανάτους προσφύγων και μεταναστών, πυροδοτούν επεισόδια όπως αυτά που είδαμε, είναι οι ίδιοι εμπρηστές αυτής της κατάστασης που θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας αν παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού.

Από αυτή την άποψη οι δηλώσεις του δημάρχου Χίου, που κάνουν λόγο για άλλη μικρή δομή ή πώς την ονειρεύεται ο ίδιος με τον υπουργό μετανάστευσης , είναι απαράδεκτες , διαστρεβλώνουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που κάνουν λόγο μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση , υπονομεύουν τον αγώνα του χιώτικου λαού που μάτωσε για να μην περάσει μια τέτοια πολιτική,  βάζουν πλάτη και λειτουργούν ως λαγός στα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια».

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ