19.3.2012 19:37

Περιπλάνηση στα Φλάτσια

Ο Λιλικάς χρειάζεται σχέδιο πόλης

Μικρό, αλλά νοικοκυρεμένο χωριό. Την τελευταία 20ετία αγωνίζεται να αλλάξει όψη, έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά μένουν να γίνουν κι’ άλλα, αν και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και τους ΟΤΑ, δεν επιτρέπει να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις. «Με 9.500 ευρώ από τη ΣΑΤΑ δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αν δεν βάλλει ο δήμος κάτι έξτρα», δηλώνει ο Μ. Τσώρης που προεδρεύει του  τοπικού συμβουλίου από το 1999.
Κύριος στόχος του τοπικού συμβουλίου είναι η ρυμοτόμιση και ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής του Λιλικά, έργο που θα εξυπηρετήσει τους ντόπιους που έχουν τα εξοχικά τους στην ωραία παραλία, αλλά και θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός  στην κατεύθυνση του τουρισμού.
 
Η ιστορία
Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη φυλάκια, τις βίγλες που υπήρχαν στην περιοχή, ως προστατευτικά φυλάκια του χωριού της Κομητούντας, που υπήρχε κοντά στην παραλία του Αγ. Γιάννη, που  στις αρχές του 17ου αιώνα εγκαταλείφθηκε λόγω των συνεπειών της πειρατείας και μεταφέρθηκε στην περιοχή του σημερινού οικισμού του Βουνού.
 
Το παλιό χωριό.
Η θέση του παλιού χωριού ήταν λίγο νοτιότερα από το σημερινό. Τα Φλάτσια καταστράφηκαν ολοσχερώς από το φοβερό σεισμό του 1881. Ο χώρος  μετατράπηκε κάποια στιγμή στον επίσημο σκουπιδότοπο του χωριού. Από το 1985 άρχισε η προσπάθεια της αποκατάστασης και μετατροπής του σε πάρκο. Οι Φλατσούσοι παραχώρησαν τις ιδιοκτησίες τους , το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ανάπλασης ΧΑΔΑ Νομού Χίου» και επι δημαρχιών Κλιαμενάκη και Καμίτση στον παλιό δήμο Ιωνίας, και με 400.000 ευρώ μετατράπηκε στο ωραίο πάρκο που χαίρονται όλοι σήμερα. ΟΙ δενδροφυτεύσεις και οι περισσότερες από τις εργασίες ολοκληρώθηκαν με προσωπική προσφορά των κατοίκων. Όμως, όπως τονίζει και ο Μ. Τσώρης  η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου πρέπει να φροντίζει με περισσότερη επιμέλεια την συντήρηση του.
 
ΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ
ΔΕΗ
Το χωριό ηλεκτροδοτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
 
ΟΤΕ
Τα συμβατικά τηλέφωνα άρχισαν να μπαίνουν στα σπίτια στο τέλος της δεκαετίας του 1970.
 
ΔΡΟΜΟΣ
Λίγο αργότερα ασφαλτοστρώθηκε ο παλιός καροτσόδρομος που οδηγεί στο χωριό από τον κάμπο των Νενήτων.
 
ΥΔΡΕΥΣΗ
Το υδρευτικό δίκτυο ολοκληρώθηκε την 10ετία του 1980.
 
Αποχέτευση.
Το αποχετευτικό πρόβλημα του χωριού λύθηκε προσωρινά το1985, με την κατασκευή των σηπτικών δεξαμενών υποδοχής των λυμάτων στην περιοχή του Κάμπου και του δικτύου του χωριού. Από πέρσι οι εγκαταστάσεις άρχισαν να υπερχειλίζουν και τώρα αναγκάζονται να τις αδειάζουν με βυτιοφόρα. Τα πρόβλημα θα λυθεί με την προγραμματισμένη σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό των Νενήτων. Το σχετικό δίκτυο υπάρχει και έχει κατασκευασθεί επι δημαρχίας Ι. Κοκκώδη.
 
ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ
 
Ο κάμπος
Το χωριό είναι μικρό, αλλά ο κάμπος του είναι από τους καλύτερους του νησιού. Πολύ εύφορη γή, με εξαιρετικά βότανα, παμφυλίδα την έλεγαν οι ντόπιοι. Έβγαζε τον καλύτερο γλυκάνισο ως πρώτη ύλη για καλό ούζο.
 
O Aγ. Γεώργιος
Είναι χώρος ιερός για τους Φλατσούσους και εκπληκτικός  χώρος αναψυχής.
 
Η πλατεία
Αναπλάσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είναι η πρώτη ωραία εικόνα στην είσοδο του χωριού.
 
Η παλιά Καμάρα.
Το κτίσμα της Παλιάς καμάρας μέσα στο χείμαρρο, ήταν πλυσταριό, αλλά αν και είναι πολύ κοντά στο χωριό,  τυπικά ανήκει στο Βουνό. Αναπλάστηκε πρόσφατα και αποτελεί μοναδικό δείγμα εργασιακής αρχιτεκτονικής. Όμως αν και είναι πολύ κοντά στο χωριό,  τυπικά ανήκει στο Βουνό.
 
 
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το παλιό σχολείο
Κτίσθηκε στις αρχές της 10ετίας του 1930. Τώρα είναι η ενοριακή εκκλησιαστική αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού, που διαμορφώθηκε με την πρόσθεση ενός κτίσματος επι δημαρχίας Κοκκώδη.
 
Το νέο σχολείο
Κτίσθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1950 και λειτούργησε σε δύο περιόδους. Την πρώτη φορά έκλεισε το 1971 και οι μαθητές του χωριού μεταφέρθηκαν στο εξατάξιο σχολείο του Βουνού, το οποίο αργότερα κρίθηκε ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και πάλι στο δικό τους κτίριο. Το σχολείο έκλεισε οριστικά στα μέσα της 10ετίας του 1980 και ενοποιήθηκε με το σχολικό κέντρο Νενήτων.
 
ΤΑ ΕΡΓΑ
 
Αγροτικό ιατρείο
Το κτίριο έχει μεγάλη ιστορία. Οι Φλατσούσοι θεώρησαν καλό να κτίσουν το Κοινοτικό γραφείο τους γκρεμίζοντας το αρχιτεκτόνημα του παλιού πλυσταριού, που ήταν κοντά σε αυτό των Βουνούσων.
Τα χρόνια πέρασαν, μετατράπηκε σε αγροτικό ιατρείο και άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στεγανότητας. Μετά από πολλά βάσανα αναπλάστηκε εκπληκτικά. Γιατρός υπάρχει, αλλά τώρα  υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις συνταγογραφήσεις, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής  υποβολής, που απαιτείται και τα Φλάτσια είναι ένα από  τα χωριά που οι κάτοικοι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων.
 
Το κοιμητήριο
Ο γκρεμισμένος τοίχος αποκαταστάθηκε με πιστώσεις που είχε εξασφαλίσει ο Ι. Πίττας
 
Νέα πλατεία
Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της διαμόρφωσης της νέας πλατείας μπροστά στην εκκλησία. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Αγροτικοί δρόμοι. Είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Πέρσι διανοίχθηκαν με πιστώσεις του συνεταιρισμού μαστιχοπαραγωγών. Το ίδιο θα γίνει και φέτος.
 
 ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
 
Το κοινοτικό κτίριο
Πρέπει να επισκευασθεί και να αναπλασθεί το κτίριο στη νέα πλατεία πλάι στην εκκλησία, που αγοράσθηκε επι δημαρχίας Βαρκάρη. Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί κοινοτικό  καφενείο, που δεν υπάρχει μετά το κλείσιμο του παλιού ιδιωτικού καταστληματος και ο όροφος θα μετατραπεί σε γραφείο του τοπικού συμβουλίου.
 
Διάνοιξη δρόμου
Στην περιοχή Μακριές πρέπει να διανοιχθεί δρόμος για να εξυπηρετηθούν κάποιες ιδιοκτησίες. Ο Μ. Τσώρης υποστηρίζει ότι η περσινή πυρκαγιά που έκαψε την Κώμη και το Λιλικά ανάδειξε την αναγκαιότητα διάνοιξης και χρήσης των αγροτικών δρόμων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ