31.1.2022 8:46

Βέλτιστη αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου «Γ. Καλουτάς» στην Χίο

Τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις ως προς την ανάπτυξη στην Ελλάδα και φυσικά στην Ευρώπη.

Οι αιτίες για αυτήν την μη αποδεκτή κατάσταση είναι πολλές και οι ευθύνες ανήκουν σε πολλούς. Είναι πάντως βέβαιο ότι στην ευρύτερη περιοχή μας και ιδιαίτερα την Χίο η πολιτική περισσότερο αφοσιώθηκε σε εντυπώσεις παρά σε έργα πνοής ανάπτυξης και προόδου.

Το 2013 το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος", του οποίου υπήρξα Γενικός Διευθυντής, το απασχόλησε και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Χίο ως πρόταση στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων του νησιού.

Εκείνη την εποχή το Ίδρυμα με πρωτοβουλία του Ιδρυτή του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου χορηγούσε υποτροφίες σε Χιώτες μαθητές του Λυκείου να φοιτήσουν στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χρήσιμο να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας κάποια ξεχωριστά στοιχεία του νησιού μας αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα πέραν της καλλιέργειας της μαστίχης, όπως ο Κάμπος της Χίου, η φυλή του χιακού προβάτου, το χιώτικο μανταρίνι και πορτοκάλι, το κρασί, το τσίκουδο, βότανα, αλιεία και άλλα. Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία έλαβαν υπόψη τους προγενέστεροι τους οποίους διέκρινε η αγάπη στον τόπο και ίδρυσαν πριν πολλές δεκαετίες την «Γεωργική Σχολή της Χίου» η οποία πανθομολογουμένως συνέβαλε στην πρόοδο του νησιού.    

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να εξετάσουμε κατά πόσο το αναφερόμενο στο θέμα εγκαταλελειμμένο Κέντρο έκτασης 40 στρεμμάτων με στεγασμένο χώρο περίπου 4.000 τ.μ. μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγικό εργαλείο του νησιού αλλά και ευρύτερα του ΒΑ Αιγαίου, καλέσαμε στην Χίο το 2013 στελέχη της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής να εξετάσουν αυτήν την δυνατότητα, δηλαδή την ίδρυση επαγγελματικού εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα εκπαιδεύει και επιμορφώνει νέους στον πρωτογενή τομέα π.χ. στην γεωργία, κτηνοτροφία, τυροκομία, οινοποιία, πτηνοτροφία, μελισσοκομία, στον αγροδιατροφικό τομέα, στην οργάνωση και διαχείριση μονάδων παραγωγής κλπ..

Από την ανάλυση της «ιδέας», τα χαρακτηριστικά του περιώνυμου Κάμπου της Χίου και την επιτόπια επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στην υπό εξέταση υποδομή διαπιστώθηκε κατ’ αρχήν ότι η υλοποίηση της «ιδέας» είναι ρεαλιστική και ότι αξίζει να μελετηθεί επισταμένα.

Με δεδομένα την πρόθεση του Ιδρυτή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» να συμβάλει οικονομικά στην δημιουργία του εν λόγω εκπαιδευτικού Κέντρου και τη διάθεση της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής να συνδράμει με την τεχνογνωσία της στην υλοποίηση της «ιδέας» απευθυνθήκαμε στον ιδιοκτήτη του Εκθεσιακού Κέντρου, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, προκειμένου και εφόσον συμφωνεί να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό εκ μέρους της Π.Ε. Χίου τα πράγματα δεν προχώρησαν με ευθύνη της.

Το τελευταίο διάστημα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στο «Εκθεσιακό Κέντρο «ΚΑΛΟΥΤΑΣ», του Πανεπιστημίου κλπ.

Οι ανάγκες στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών είναι όντως υπαρκτό πρόβλημα, όμως, δεν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα οπισθέλκουσας της ανάπτυξης. Αντιθέτως η μακροχρόνια μη αξιοποίηση υποδομής του μεγέθους του «Εκθεσιακού Κέντρου Καλουτάς» ή η χρήση της για υποδεέστερους από τους στόχους που την δημιούργησαν θεωρώ ότι αφενός δεν συμβάλλει στην πρόοδο αφετέρου δεν συνάδει με τις επιδιώξεις μιας Περιφέρειας.

Η Χίος έχει μείνει πίσω όχι μόνον σε τομείς δύσκολου ανταγωνισμού αλλά ακόμα και σε πεδία που τα διακρίνει η παράδοση, η ιστορία, η μοναδικότητα και η ποιότητα των προϊόντων της.

Η δημιουργία και εγκατάσταση στο «Εκθεσιακό Κέντρο Καλουτάς» Ιδρύματος εκπαίδευσης, επιμόρφωσης στην παραγωγή και διαχείριση προϊόντων και μονάδων του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα στο κέντρο του μοναδικού σε κάλλος και ιστορία Κάμπου της Χίου, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης που θα επηρεάσει αποφασιστικά όχι μόνον τους τομείς που προανέφερα αλλά θα μοχλεύσει και την ανάπτυξη άλλων κλάδων της τοπικής οικονομίας.

Στα πλαίσια των πολιτικών που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από τον Υπουργό Γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση ‘’στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων’’ σας παρακαλώ θερμά να ενεργήσετε για την υλοποίηση της πρόταση που σας υποβάλλω.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ