12.6.2018 15:57

Τουρκικές εκλογές και αναθεωρητική πολιτική

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, τόσο αυξάνεται η  ένταση της πολεμικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συναγωνίζεται στο να εκστομίζει απειλές εναντίον της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα η τουρκική αεροπορία και το ναυτικό έχουν κάνει σουρωτήρι τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα. Τα στατιστικά στοιχεία είναι πράγματι αποκαρδιωτικά στην ανάγνωση τους και αποτελούν ντροπή για την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, αφού ούτε τα ανεπάνδρωτα κατασκοπευτικά ιπτάμενα μέσα δεν τολμά να καταρρίψει.

Το θράσος των Τούρκων πολιτικών έφθασε μέχρι το σημείο, ο υποψήφιος για την προεδρία ΜουχαρέμΙντζέ να έρθει για προεκλογική ομιλία στη Θράκη και από εκεί να θέσει  θέμα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τους δυο Έλληνες που παρανόμως κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε σε Τούρκο υποψήφιο να απευθυνθεί σε Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, όπως ορίζει η συνθήκη της Λωζάννης; Τόση πια δειλία και υποχωρητικότητα; Ούτε στο ελάχιστο δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσαν τέτοιες συγκεντρώσεις.

Ο Ερντογάν μας αποκαλεί τελειωμένους, ο Μπαχτσελί μας απειλεί ότι θα μας στείλει στον πάτο της θάλασσας, η Ακσενέρ προειδοποιεί ότι με την εκλογή της θα πάρει πίσω τα νησιά που καταλάβαμε, ο τούρκος ΥΠ.ΑΜ Τζανικλί σε απόλυτη σύμπλευση με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ακάρ τονίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο θα προστατευθούν και δεν θα επιτρέψουν βυζαντινού τύπου παιχνίδια». Διαφαίνεται, με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, ότι όποιος και να επικρατήσει η πίεση εναντίον της χώρας μας θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. 

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μόνο προεκλογική ρητορική, συμβαδίζουν με το  αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που διεξήγαγε, επί   δεκαέξι χρόνια,  η Τουρκία στο να ενισχύσει την οικονομία, τις ένοπλες δυνάμεις  και την αμυντική της βιομηχανία. Με αυτό το δεδομένο απευθύνονται στον τουρκικό λαό, με ρητορική μίσους εναντίον της χώρας μας, αφού πλέον έχουν μια αίσθηση ισχύος, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου άφρονες, λαϊκιστές και κλέφτες πολιτικοί έκαναν ότι ήταν δυνατό για να την καταστρέψουν οικονομικά και κοινωνικά.

Πρέπει πλέον να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στην τουρκική εξωτερική πολιτική, η ενίσχυση των ενόπλων τους δυνάμεων, η κάθοδος του «Πορθητή» στα νερά της Κύπρου, η καθημερινή αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου,  των χωρικών μας υδάτων, αλλά και των συνθηκών που ορίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις δυο χώρες, αποτελούν το επιστέγασμα της  αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κύριος στόχος παραμένουν τα ενεργειακά κοιτάσματα και τα οφέλη που θα έχει η Τουρκία από την συμμετοχή της στην εκμετάλλευση τους.

Ως το τέλος του 2018 με αρχές του 2019 θα διενεργηθεί η αδειοδότηση των εταιρειών που θα κάνουν έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιουνίου και ΝΔ της Κρήτης, στοχεύοντας μετά από δυο με τρία χρόνια να γίνουν γεωτρήσεις για εξεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου που ανάλογα με τις ποσότητες  που θα βρεθούν θα φέρουν και  τα ανάλογα έσοδα.

Η αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και η προστασία των ενεργειακών πόρων, απαιτούν ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρουν οι συγκυρίες στην εξωτερική πολιτική. Αυτά μαζί με τη βελτίωση των υποδομών στα νησιά και την εξασφάλιση όρων οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν τους καλύτερους αποτρεπτικούς παράγοντες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ