29.1.2024 14:11

Το μπαούλο της προσφυγικής μνήμης

Ξενάγηση στο Μουσείο Προσφυγικού  Ελληνισμού της ΑΕΚ

Το μπαούλο της Ελένης Ομήρου - Βεΐνογλου είναι το πιο σημαντικό έκθεμα του εμβληματικού Προσφυγικού Μουσείου της Ν. Φιλαδέλφειας.

Ο έμπορος μπαχαρικών και τσαγιού από τις Ινδίες Στέφανος Βεΐνογλου ταξίδεψε στην Αμερική με υπόδειξη του Χρυσοστόμου, Μητροπολίτη Σμύρνης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους ομογενείς λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Αμερική.

Η Ελένη Ομήρου - Βεΐνογλου για τρεις μέρες με τη φωτογραφία του συζύγου της ανά χείρας πήγαινε ανήσυχη στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Σμύρνης και στο Στρατηγείο ζητώντας πληροφορίες για την ύπαρξή του ακόμη και στο Μέτωπο.

Τα σύννεφα της Καταστροφής πύκνωναν και την ενημέρωσαν να φύγει το ταχύτερο. Με την ψυχή στο στόμα έριξε σ' ένα καλαμένιο μπαούλο λίγα κοσμήματα, επίσημα έγγραφα και ρούχα. Με τα έξι παιδιά της και τις δυο ψυχοκόρες της κατέβηκε στο Και για βρει εισιτήρια για πλοίο. Φως από πουθενά. Την τρίτη μέρα ανάμεσα στο πλήθος την αναγνώρισε ο Εβραίος Λεβί και θυμήθηκε την ευεργεσία του συζύγου της.

Με τη βοήθειά του επιβιβάστηκαν στο πλοίο Αλέξανδρος Καλουτάς(;) για Χίο-Πειραιά.

Η οικογένεια επανενώθηκε μετά από δύο χρόνια. Η αστική φωτογραφία της οικογένειας του εμπόρου Καρόλου Ομήρου στο Περιβόλι του Κορδελιού της Σμύρνης είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο.

Σπεύσατε στο Μουσείο της Μνήμης της Προσφυγιάς.

Απλά και ταπεινά,
Αναστασία Μανδάλα

Σημ. Ευχαριστώ τη Μαρία Σπίνου, αρχαιολόγο, για τη ξενάγηση.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ