4.1.2023 14:14

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 90

*Με τη χάρη του Θεού αξιωθήκαμε να εισέλθουμε, για μια ακόμη φορά, σε μια νέα χρονιά. Ο χρόνος, βέβαια, είναι ανθρώπινη επινόηση προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο άνθρωπος να ρυθμίζει τα της ζωής του, διότι ο χρόνος μπορεί κατ΄ άνθρωπον να εκληφθεί ως συμβατή έννοια μόνο υπό το πρίσμα αυτό. Άχρονος και ατελεύτητος είναι μόνο ο Θεός. Είναι ο «επέκεινα παντός χρόνου», ο «καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος». Όλα τα υπόλοιπα έρχονται και παρέρχονται και μπροστά Του χίλια χρόνια είναι μόλις μια ημέρα, σαν τη χθεσινή, που πέρασε και δεν επιστρέφει. Ας κάνουμε, λοιπόν, λελογισμένη χρήση του χρόνου, ώστε να αποβεί ωφέλιμος και σωτήριος. Το νέο έτος να είναι πλήρες υγείας, χαράς, πνευματικής ευφροσύνης και δημιουργίας! Έτος διεκδικήσεων και οπωσδήποτε… αλλαγών …! !!

*Τέτοιες ημέρες, κάθε χρόνο, με μεγάλη χαρά λαμβάνουμε τα εκδιδόμενα ετήσια αφιερώματα, ιδιαίτερα όσα δεν παρουσιάζουν απλά και μόνο ένα ημερολόγιο αλλά προβάλλουν θέματα από την ιστορία του νησιού μας ή την κοινωνική, πολιτιστική και λαογραφική ζωή του. 

Τέτοιου είδους αφιερώματα συνιστούν και τα όμορφα ημερολόγια του 4ου Γυμνασίου Χίου, του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων «Ο Γεώργιος Βούρος» και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Το ημερολόγιο 2023 του 4ου Γυμνασίου είναι αφιερωμένο στους ευεργέτες της Χίου. Μόλις σε λίγες σελίδες παρουσιάζεται ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία των τελευταίων εκατονταετιών, αναφορικά με τη δράση και την προσφορά των Χίων ευεργετών που άφησαν το αποτύπωμά τους στα έργα του τόπου. Αξίζουν συγχαρητήρια στη διευθύντρια του σχολείου κα Ειρήνη Χούλη και τους συντελεστές της έκδοσης, διότι τα τελευταία χρόνια μας εκπλήσσουν κάθε φορά με ένα νέο αφιέρωμα. 

Το ημερολόγιο του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής «Το Πυργί της Χίου» είναι αφιερωμένο στα καφενεία του χωριού και την κοινωνική ζωή που λαμβάνει χώρα σε αυτά τις προηγούμενες δεκαετίες. Μέσα από παλιές φωτογραφίες, με ενίοτε γνώριμα στιγμιότυπα του χωριού μας, περνά στη σκέψη μας μια σειρά αγαπημένων -χαρακτηριστικών- προσώπων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μνήμης ημών των νεοτέρων από την παιδική και εφηβική μας ηλικία μέχρι και σήμερα. Και ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής, με την έντονη δραστηριότητά του, κρατά αναμμένη τη δάδα του χωριού μας στο «κλεινόν άστυ», αλλά και σε όλα τα πέρατα της οικουμένης, όπου κοινωνεί στους απανταχού χωριανούς τα έντυπα, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του. Ιδιαίτερα, η αγαπητή Πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαρία Μπρή- Παπαμακαρίου δίδει τον καλύτερο της εαυτό για την επίτευξη των στόχων του, με τη συνδρομή των μελών του ΔΣ, των μελών και των φίλων του.

Το ημερολόγιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Φρουρίου είναι αφιερωμένο στις Ιερές Μονές και τον Μοναχισμό της Χίου. Το φετινό αποτελεί το Γ΄(3ο) μέρος του αφιερώματος αυτού. Πρόκειται για μια έκδοση πλούσια σε αγιολογικό, ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, στοιχειοθετημένη από τον Εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Λούρο, τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Ευάγγελο Αναγνώστου και τον αξιέπαινο εικονολήπτη και φωτογράφο, καλλιτέχνη του είδους, κ. Κώστα Μιλτ. Αναγνώστου. 

Το ημερολόγιο-λεύκωμα του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων «Ο Γεώργιος Βούρος» φέρει τίτλο «Μνήμες – Λαχνίσματα και τραγουδάκια» και περιγράφει τους στίχους, τα τραγούδια και τα υπαίθρια παιχνίδια που έπαιζαν τα μικρά παιδιά στις γειτονιές τις προηγούμενες δεκαετίες. Πρόκειται για μια έκδοση που συμβάλλει στη διάσωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και παράδοσης. Το αφιέρωμα είναι εικονογραφημένο από την εξαίρετη εικαστικό Τώνια Λαδάκη, ενώ την επιμέλεια του είχε ο Προέδρος του Συλλόγου κ. Λουκάς Αμπελιώτης, εκπαιδευτικός, ακάματος σκαπανέας της λαογραφίας και ανάδειξης των Λιβαδίων. 

Τέλος, το ημερολόγιο-ατζέντα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό την εποπτεία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, προβάλλει στις σελίδες του -σε μηνιαία βάση- τα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Φέρει ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες, καθώς και πληροφορίες ευρύτερου ενδιαφέροντος, ενώ είναι λίαν εύχρηστο για την καταγραφή στοιχείων και σημειώσεων.

Όλους τους δωρεοδότες των ημερολογίων- αφιερωμάτων θερμά ευχαριστώ.

*Με πόνο ψυχής παρακολουθούν οι πολίτες, την τρέχουσα περίοδο, τον ευτελισμό του συστήματος υγείας, που επιχειρείται εν συνόλω τα τελευταία 10 χρόνια (τουλάχιστον) από πλευράς πολιτικών. Στη σκέψη πολλών έρχεται σήμερα ο μεγάλος οραματιστής του εθνικού συστήματος υγείας, αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, ο οποίος οργάνωσε και έστησε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας στη χώρα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με δωρεάν υγεία για όλους και ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα στην ύπαιθρο της χώρας μας, ακόμη και στα μικρότερα νησιά. Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή προσπάθεια αποδυναμώθηκε και εν τέλει απαξιώθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Σήμερα, ο απλός κόσμος αποζητά τον αείμνηστο Γεννηματά! Δυστυχώς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) νοσεί!

*Πολλά λέγονται και ακούγονται κάθε φορά που θα προκύψει ένα δυσάρεστο γεγονός και σχετίζεται με τους Ρομά (Αθιγγάνους επί το λαϊκότερον). Τότε, για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όλοι οι «πολύφωτοι αστέρες των τηλεοπτικών πάνελ» θα διαπρέψουν στη ρητορεία, όμως μόλις τα φώτα της «παράστασης» σβήσουν η αλήθεια θα μείνει και πάλι μόνη και αδυσώπητη στο χρόνο, δίχως να αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Σε τοπικό επίπεδο, θυμάμαι την αξιέπαινη προσπάθεια που είχαμε κάνει, επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, για τους Ρομά. Καταρχάς προσλάβαμε διαμεσολαβητή και κοινωνικό λειτουργό, οι οποίοι χειριζόταν (και χειρίζονται) τα θέματα που τους αφορούν και διευκολύνουν σε οποιαδήποτε ενέργειά τους αναφορικά με τη σίτιση, στέγαση, εργασία, υγεία, διοικητικές πράξεις, κλπ. Έπειτα καταγράψαμε όλες τις οικογένειες που διαμένουν στη Χίο και τα άτομα που βρίσκονται εδώ. Εμβολιάσαμε τα παιδιά τους. Τα γράψαμε στα σχολεία. Τους δώσαμε είδη πρώτης ανάγκης, καθαριότητας, τους εντάξαμε στα προγράμματα ΤΕΒΑ, ΚΕΑ και το κοινωνικό παντοπωλείο. Ξεκινήσαμε για πρώτη φορά σεμινάρια επιμόρφωσης, μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, προκειμένου να μάθουν ανάγνωση, γραφή και αριθμητική οι μεγαλύτεροι Ρομά. Επίσης, απασχολήσαμε αρκετά άτομα στην καθαριότητα, ενώ μηδενίσαμε την παραβατικότητα και την διαμονή τους στο ύπαιθρο, επιδοτώντας μερικώς το ενοίκιο ευπαθών οικογενειών. Αυτά έγιναν την περίοδο 2015-2019, που είχα την ευθύνη της Κοινωνικής Πρόνοιας στο Δήμο. Σήμερα, με χαρά πληροφορήθηκα ότι, έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής (λόγω κορονοϊού) ξαναξεκινούν τα προγράμματα δια βίου μάθησης (τα οποία τριπλασιάσαμε την προηγούμενη δημοτική θητεία) μεταξύ των οποίων κάποια για τους Ρομά. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια για την πλήρη ένταξη των ανθρώπων αυτών στο κοινωνικό σύνολο. Εδώ, πρέπει να δράσει και ο χώρος της Εκκλησίας, όπως άλλοτε είχε κάνει ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος (τις δεκαετίες 1970-1990), που βάπτισε ένα ολόκληρο χωριό αθιγγάνων, τους οποίους ενέταξε πλήρως στην κοινωνία. Μόνο με κοινωνική ένταξη έχουμε αποκατάσταση.

*Επειδή τυγχάνει να διέρχομαι καθημερινά από την περιοχή του Αεροδρομίου, παρατήρησα ότι, εδώ και περίπου ένα μήνα δεν σημειώνεται καμία πρόοδος στις εργασίες που μέχρι πρότινος προχωρούσαν γοργά στον εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου (επέκταση αεροδρομίου, κλπ). Το έργο αυτό υλοποιείται από το αρμόδιο Υπουργείο, όχι κάποιο φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι συμβαίνει; Εμείς χαιρόμαστε με την πρόοδο των εργασιών γενικότερα και στενοχωρούμαστε με την όποια παύση ή καθυστέρησή τους. 

*Το αυτό θα αναφέρω και για την οδό Χρήστου, δυτικά του αεροδρομίου. Για την εν λόγω οδό μπορεί και να έχουν γίνει πάνω από 10 διαφορετικές εξαγγελίες χρόνου παράδοσής της (δηλαδή ημερομηνίες) στο κοινό. Δυστυχώς, ενώ ο δρόμος έχει ολοκληρωθεί, εδώ και καιρό δεν παραδίδεται προς χρήση στο κοινό. Το κακό είναι ότι, η μη παράδοση του δρόμου αυτού επιφέρει δυσχέρεια στην ολοκλήρωση των άλλων έργων, ανατολικά του αεροδρομίου, αφού η εναλλακτική διέλευση των οχημάτων από την οδό Χρήστου δεν μπορεί να γίνει, μιας και αυτή δεν παραδίδεται. Τόσο δύσκολο είναι να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό;

*Με την ευκαιρία, ας ενημερώσει κάποιος τί γίνεται και με το έργο της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να παραδοθεί στο τέλος του 2023…!!!), διότι και εκεί δεν βλέπουμε να προχωρά ουσιαστικά! Είδαμε στον τοπικό Τύπο και μια ανακοίνωση συνδικαλιστικού φορέα, ο οποίος μιλά για μη πληρωμή εργαζομένων εξαιτίας της μη καταβολής των χρημάτων του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο. Ισχύει ή όχι; 

*Το έγραψα και άλλοτε, το ξαναγράφω και σήμερα. Όποιος θέλει να στέλνει προσωπικές ευχετήριες κάρτες, μπορεί να το κάνει με δικά του χρήματα και όχι με χρήματα φορέων, του δημοσίου, κλπ. Κι ας πούμε ότι, αυτό «πάει κι έρχεται» … (που κανονικά «ούτε πάει ούτε έρχεται»…)! Όμως, αυτό που με τίποτε δεν «χωνεύεται» είναι ότι, πληθώρα εξ αυτών που ταχυδρομούνται απευθύνονται είτε σε άτομα που είτε έχουν μετοικήσει εκτός … Χίου είτε (και το συνηθέστερο) έχουν αποδημήσει εις …Κύριον…, οπότε τζάμπα τα έξοδα αποστολής! Καλά, δεν επικαιροποιούν οι αρμόδιοι τις λίστες των αποδεκτών; Τουλάχιστον να μην γελοιοποιούνται στους λοιπούς, που τις βλέπουν πεταμένες στις εισόδους των πολυκατοικιών! Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, συνιστά πρόκληση!

*Σε λίγες ημέρες και πάλι κοντά σας. Σας υπόσχομαι ότι, θα έχω και πιπεράτα! Έως τότε χαίρετε και ευτυχείτε! -

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ