1.9.2022 10:01

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 77

*Μια ξεχωριστή νότα πολιτιστικής αίγλης αποτελεί το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Χίο τις ημέρες αυτές. Η Χίος έχει πολλά να δείξει και να προσελκύσει, γύρω από τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την επισκεψιμότητα και τον ιδιαίτερο τόπο της. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, άλλο είναι η ιστορία και τι μας έχει διδάξει στο διάβα του χρόνου και άλλο ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Επί δεκαετίες όλοι μιλούν για τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, για την αρχιτεκτονική τους, για την επίδραση των κάθε είδους λαών που πέρασαν απ΄ το νησί. Η ιστορία δεν παραχαράσσεται. Με τα όποια θετικά και αρνητικά στιγμάτισαν τις κοινωνίες που την έγραψαν. Το ίδιο και τα πολιτιστικά στοιχεία που τη διέκριναν. Για τούτο είναι πολύ σημαντική η διεξαγωγή τέτοιων φεστιβάλ, που στέκονται στον πολιτισμό. Μήπως ο Δήμος Χίου δεν έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Γένοβας; Με τον Δήμο Ορτόνας; Μήπως δεν έγιναν κατ΄ επανάληψη, στο πρόσφατο παρελθόν, επαφές και ανταλλαγές με Δήμους της Ιταλίας, στηριζόμενοι στον πολιτισμό και την Μεσαιωνική αρχιτεκτονική; Μήπως τόσες οικογένειες, που έλκουν την καταγωγή από την περίοδο εκείνη, δεν φέρουν τα επώνυμά τους δρόμοι της πόλης μας; Μήπως στον Κάμπο της Χίου δεν υπήρξε ένα ιδιότυπο ρεύμα ανάπτυξης την περίοδο εκείνη; Μήπως ένα τμήμα της πόλεως Χίου (η περιοχή Εγκρεμού) δεν έχει αρχιτεκτονικά επηρεαστεί από την περίοδο εκείνη; Για όλα αυτά έχουν ασχοληθεί και έχουν γράψει γνωστοί και καταξιωμένοι ιστορικοί, μηχανικοί και μελετητές. Αντικειμενικά, αναλυτικά και με την ανάλογη κριτική τους, ένθεν κακείθεν. Κι εμείς έχουμε ερευνήσει και γράψει για τα γενόμενα των Λατίνων κληρικών στη Χίο σε δίσεκτους χρόνους και όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας εξ αυτών. Όμως, ο πολιτισμός, μέσα από την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τα γράμματα είναι κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι το ξεχωριστό που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του γίγνεσθαι σε ορισμένο τόπο και σε καθορισμένο χρόνο. Και που, είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μας. Όσοι επιθυμούν να μελετήσουν περισσότερα, επί διαφόρων θεμάτων της περιόδου εκείνης στη Χίο, δεν έχουν παρά να διατρέξουν τα συγγράμματα των: Γεωργίου Ζολώτα, Ανδρέα Πολεμίδη, Παντελή Κοκκάλη, Νίκου Περρή, Νίκου Κρουσουλούδη, Αθηνάς Ζαχαρού- Λουτράρη, Μαρίας Ξύδα, Δώρας Μονιούδη- Γαβαλά, Βασίλη Αγιαννίδη, κ.α.

Έτσι, μόνο θετικό και πρωτότυπο μπορεί να χαρακτηριστεί το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Χίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ. Πρόκειται για μια όμορφη δράση τέχνης και πολιτισμού, που προβάλλει το νησί μας και φωτίζει πτυχές του.

Το πρόγραμμά του πλούσιο σε δράση και ποιοτικό σε είδος. Αναζητήστε το στο διαδίκτυο και ενημερωθείτε σχετικά. Δράσεις στην πλατεία Φρουρίου Χίου, στο ίδρυμα «Τσάκος», στους Ολύμπους και τα Μεστά, το Σάββατο και την Κυριακή (03-04/09). Επιγραμματικά, στέκομαι σε ορισμένα ονόματα, που θα τιμήσουν με την παρουσία και τον λόγο τους τα δρώμενα: Ο σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ, ο συμπατριώτης μας Αρχιτέκτονας και πρ. Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, οι γνωστοί ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος και Κατερίνα Γερονικολού, η πολύ αγαπητή μου -συμπατριώτισσά μας- Παραολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη, κ.α. Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει, με μεγάλη συναυλία της στον Βοτανικό Κήπο (Νένητα), την Δευτέρα 05/09 το βράδυ, η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν και η οργάνωση ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Παρακολουθήστε το !

*Αρκετός λόγος έγινε τελευταία, για μια ακόμη φορά, για την βάναυση συμπεριφορά που επιδεικνύουν κάποιοι έναντι των ζώων. Έχω γράψει και άλλοτε και το ξαναγράφω ότι, όποιος τυραννά ή κακομεταχειρίζεται τα ζώα, είναι βέβαιο ότι δεν θα διστάσει να τυραννήσει άνθρωπο εάν του δοθεί η σχετική ευκαιρία. Τα ζώα είναι δημιουργήματα του Θεού. Το ίδιο και το όλο περιβάλλον (φύση). Είναι δημιούργημα του Θεού. Ο άνθρωπος, κατά την Αγία Γραφή, πλάστηκε από τον Θεό να «εργάζεται και να φυλάττει τον παράδεισο» (προπτωτική ονομασία της φύσης-περιβάλλοντος). Δεν είναι ο άνθρωπος ο εξουσιαστής και κυβερνήτης της φύσης, είναι ο Θεός. Ο άνθρωπος απλά είναι ο διαχειριστής. Και διαχειριστής με συγκεκριμένες μεθόδους διαχείρισης, όχι δικές του, αλλά που έχουν εναρμονιστεί στην ίδια τη φύση από τον Δημιουργό της. Όποιος τις παραβλέπει λαμβάνει τα επίχειρα των επιλογών του. Γι΄ αυτό ο άνθρωπος οφείλει να φέρεται με σεβασμό έναντι όλης της φύσεως, ελλόγου και αλόγου (άνθρωπος- ζώα- φυτά). Αμαρτάνει (αστοχεί) όποιος δεν φέρεται με σεβασμό και αγάπη στον κάθε συνάνθρωπό του, στα ζώα και στα δέντρα-φυτά. Το τονίζω δεόντως αυτό. Τα ανθρωπόμορφα τέρατα που τυραννούν ή εξοντώνουν ζώα δεν έχουν θέση σε κοινωνία ανθρώπων. Βρίσκονται μακράν της ζωής και του πολιτισμού, χρειάζονται κατήχηση και έμπρακτο παράδειγμα ανθρώπινης βιοτής. Αυτός, παράλληλα, είναι και ο λόγος που θεωρώ βιασμό της φύσης τις στειρώσεις των ζώων, κλπ. Γιατί και αυτό είναι βιασμός (δηλαδή τεχνητή παρέμβαση του ανθρώπου) επάνω στην υγιή φύση. Άλλο να παρέμβεις για να διορθώσεις ένα λάθος (αγαθή παρέμβαση) κι άλλο να παρέμβεις για να αλλάξεις την υγιή φύση (δυσμενής παρέμβαση). Αλλά γι΄ αυτό θα μιλήσουμε σε μελλοντικό σημείωμά μας, διότι χρειάζεται χρόνος και χώρος να αναπτύξουμε διεξοδικά τις σκέψεις και τα επιχειρήματά μας, ώστε να καταδείξουμε του λόγου το αληθές.

*Μια σπάνια και εξαιρετική έκθεση Μικρασιατικών κειμηλίων λαμβάνει χώρα την περίοδο αυτή στο Μουσείο Μαστίχας, στο Πυργί, με την επωνυμία «Απέναντι», από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, με τη συνδρομή πολλών φορέων, πολιτιστικών και Μικρασιατικών συλλόγων και ιδιωτών. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή εκτίθενται αντικείμενα που διαφύλαξαν συμπατριώτες μας, πρόγονοι εκ της ένδοξης Μικρασιατικής γης, φωτογραφίες, ιερά σκεύη, εικόνες, αντικείμενα, κειμήλια. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τον Επιτάφιο του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής Κρήνης (Τσεσμέ) – επάνω στον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος τέλεσε την Θεία Λειτουργία κατά την πανήγυρη του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής Καστέλου, στις 26/07 ε.ε.–, επιστολές από το Μικρασιατικό Μέτωπο, μια σφραγίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων της Σμύρνης, χειροποίητα τάματα, το κλειδί της εξώθυρας σπιτιού, ένα αστικό νυφικό του 20ου αιώνα, κεντητά προικιά, τετράδια μαθητών και άλλα απλά καθημερινά αντικείμενα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος. Επισκέψιμη είναι καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10.00΄ – 18.00΄. Επισκεφτείτε την ! Αξίζει τον κόπο !

*Ελπιδοφόρο και χαροποιό το γεγονός ότι, τα χωριά μας, φέτος το καλοκαίρι, ΄΄βούλιαξαν΄΄ από ομογενείς και αποδήμους. Από Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, αλλά και αρκετές πόλεις της χώρας μας, συμπατριώτες και συγχωριανοί ήλθαν και έμειναν στο πάτριο έδαφος, στο ετήσιο προσκύνημά τους – επίσκεψη αναψυχής. Στο Πυργί είδα συμπατριώτες μας από την Αμερική που είχα 3 χρόνια να δω. Το ίδιο και σε χωριά της Αμανής, που επισκέφθηκα τρεις φορές μέσα στον Αύγουστο. ΄΄Ανοίγει η καρδιά μας΄΄ κάθε φορά που τους βλέπουμε ! Και η σχέση αυτή -σχέση αγάπης και αδελφοσύνης- είναι αμοιβαία, γιατί κι εκείνοι συγκινούνται και ζουν μοναδικές στιγμές στον τόπο που, είτε οι ίδιοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν είτε έζησαν οι γονείς και παππούδες τους. Ευλογημένη, ετήσια, επίσκεψη !  

* Επίσης, άξιο αναφοράς είναι ότι και η έκδοση, προβολή και κυκλοφορία βιβλίων της Χιακής πνευματικής ζωής αρχίζει και πάλι να ενεργοποιείται, μετά την διετή παύση λόγω της πανδημίας του κορονοιού. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται, διαβάζουν και γράφουν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του τόπου !

*Την προσεχή Κυριακή (04/09), οπότε και ο ετήσιος εορτασμός της Συνάξεως των Αγίων της Χίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία εντός της Σκοτεινής Φυλακής του Φρουρίου, όπου επί ένα χρόνο παρέμεινε έγκλειστος ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτων (Φραγκιάδης), Μητροπολίτης Χίου, ο Άγιος Ιερομάρτυς Μακάριος (Γαρρής ή Γέμελος), Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτου, καθώς και οι πρόκριτοι της Χίου και εκ της οποίας οδηγήθηκαν στην αγχόνη, στις 23 Απριλίου (5 Μαΐου) 1822 υπό των Τούρκων. Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών και υπέρ της μυροβόλου και αγιοτόκου νήσου Χίου !

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Υγιαίνετε κατ΄ άμφω και ευτυχείτε ! Καλό φθινόπωρο !-

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ