23.3.2020 10:02

Ψυχραιμία και κοινωνική ευθύνη, τα ψυχικά μας «όπλα» εναντίον της νέας απειλής

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα υπό την απειλή ενός αχαρτογράφητου ιού είναι για όλους πρωτόγνωρη και διαφορετική από τους ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει. Πρόκειται για μια κρίση, μια απειλητική κατάσταση που πυροδοτείται από ένα αγχογόνο ή επικίνδυνο ερέθισμα και διαρκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μας κάνει να νιώθουμε αποδιοργανωμένοι, αφού από την μία δεν μπορούμε να την αποφύγουμε και από την άλλη δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ήδη μαθημένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Σίγουρα αυτό που ζούμε δεν είναι μια κανονικότητα, αλλά ίσως να μας οδηγήσει σε κάτι κανονικό. Βοηθητικά θα ήταν λοιπόν τα ακόλουθα:

  1. Η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να επιθυμούμε την «ισορροπία» που είχαμε σε προηγούμενες συνθήκες γιατί αυτό μας δημιουργεί μια πιεστική ψευδαίσθηση ελέγχου της κατάστασης. Ας αφήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας να αυτορρυθμιστεί .
  2. Η έμφαση στις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση. Η ενημέρωση μία φορά την ημέρα για τις εξελίξεις και τις νέες οδηγίες είναι αρκετή.
  3. Η μεγαλοποίηση και η ελαχιστοποίηση δεν βοηθά ιδιαίτερα μια και είναι αυταπάτη να σκεφτόμαστε ότι δε μπορεί να συμβεί σε εμάς, αλλά και υπερβολή να σκεφτόμαστε ότι σίγουρα θα νοσήσουμε. Η τήρηση των οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς και η ψυχραιμία είναι το μόνο γιατρικό σε αυτήν τη  φρενίτιδα.
  4. Η εξωτερίκευση των σκέψεων και συναισθημάτων μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα βοηθά πολύ στη συναισθηματική μας αποφόρτιση και μας υπενθυμίζει ότι όλοι στεκόμαστε μπροστά στον ίδιο φόβο.
  5. Λόγω  της καραντίνας η τεχνολογία αποδεικνύεται μεγάλο εφόδιο στα ανθρώπινα χέρια αφού μας φέρνει κοντά στους αγαπημένους μας και δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε εργασία από το σπίτι. Ανυπολόγιστο δε το όφελος της στη ψυχαγωγία μας(δωρεάν on line θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, διαδικτυακές επισκέψεις σε μουσεία,  παραμύθια, βιβλία και  άλλες εφαρμογές)
  6. Μας δίνεται η ευκαιρία στην παρούσα κρίση να αξιολογήσουμε τις αξίες της ζωής που είχαμε σε πρώτη μοίρα μια και μπροστά στον κίνδυνο όλα όσα είχαμε πρωτεύοντα αποκτούν ελάχιστη σημασία ( υλικά αγαθά, πλούτος, φήμη). Αντιθέτως αναδεικνύονται σε μείζονος σημασίας αξίες όπως η υγεία, οι ανθρώπινη επαφή και η αλληλεγγύη. Όλοι περιμένουμε τη στιγμή που θα βγούμε έξω μια απλή βόλτα, να χαιρετήσουμε στο δρόμο φίλους και γνωστούς και να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
  7. Ξεχωριστή βοήθεια μπορεί να χρειάζονται τώρα άτομα με προυπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα παιδιά αλλά κι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καραντίνα και η απομόνωση δημιουργούν αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και πτώση του ηθικού. Στα παιδιά μιλάμε με απλά και ειλικρινή λόγια για τον ιό και επαγρυπνούμε για σημάδια που μας ανησυχούν, όπως υπερβολικό κλάμα, άγχος, δυσκολίες ύπνου ή διατροφής κ.α.
  8. Τέλος αν γνωρίζουμε κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη, η εθελοντική προσφορά και η έννοια της κοινωνικής ευθύνης είναι αδήριτη ανάγκη να αναδειχθεί. Μόνο αν νοιαζόμαστε για τους άλλους, έρχεται πιο γρήγορα η ευτυχία.
  9. Ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι περισσότεροι τώρα έχουμε μπόλικο. Ας τον αξιοποιήσουμε σε βάθος και δημιουργικά.
  10. Η ψυχή δεν αναζητά τις ιδανικές λύσεις αλλά τις δημιουργεί. Μένουμε  λοιπόν σπίτι και δημιουργούμε…

Μαρία Τσικουδή – Καλαγκιά

Ψυχολόγος Α.Π.Θ.- MBA

Τηλ. Επικοινωνίας: 2271092168-6973496344,

e- mail: mariatsikoudi@yahoo.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ